Με το γάμο ασχολήθηκε η πρώτη Ιερατική Σύναξη της χρονιάς στην Ι.Μ. Ιερισσού (ΦΩΤΟ)

Loading...


Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ιερατική Σύναξις της νέας εκκλησιαστικής χρονιάς, την Τρίτη 15η Σεπτεμβρίου 2015 στην αίθουσα Αποστολικής Διακονίας στην Αρναία, με ομιλητή τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Γκίκα, Καθηγητή Ποιμαντικής και Εξομολογητικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., με θέμα: «Γάμος, εργαστήριο αγάπης».

Ο Αιδ. Καθηγητής τόνισε, «ότι ο θεσμός του γάμου ιδρύθηκε από την αρχή της δημιουργίας και μάλιστα μέσα στον παράδεισο. Ένας γάμος είναι ο μυστικός, δηλ. η αφιέρωση στο Θεό, διά του μοναχισμού και ο άλλος είναι ο μυστηριακός, η ένωση ψυχής και σώματος του άνδρα και της γυναίκας. Στόχος και των δύο, είναι η βασιλεία του Θεού.

Ο γάμος προετοιμάζεται από την εμβριακή ηλικία του παιδιού και συνεχίζεται με την ζωή μέσα στην γονεϊκή οικογένεια, η οποία είναι και το πρότυπο του.

Ο γάμος είναι:

α) Πορεία πόνου, που σημαίνει κόπο και δημιουργία. Χωρίς πόνο δεν υπάρχει αγάπη. Η οδύνη του γάμου οδηγεί στην ηδονή του γάμου.

β) Πορεία αγάπης, που είναι συμπόρευση, συμπαράσταση, συμμετοχή, συμπάθεια.

Έτσι ο γάμος είναι μια πορεία που ξεκινά από τη γη και οδηγεί στον ουρανό.

Ο γάμος είναι κοινωνία, που σημαίνει ακούω τον άλλον. Στην πτώση του άλλου βλέπει μόνο θετικά και σκέπτεται την δική του ευθύνη.

Ο ποιμένας που θα αναλάβει την καθοδήγηση ενός ζευγαριού θα πρέπει να έχει πολύ διάκριση, για να μη πληγή η συνείδηση και απομακρυνθούν και από το Θεό και μεταξύ τους.

Οι Πατέρες έχουν μιλήσει για τα θέματα του γάμου. Αν ήταν όμως σήμερα, θα μιλούσαν με διαφορετικό λεκτικό τρόπο.

Ο Ιερεύς είναι διάκονος του γάμου.

Από τον ποιμένα χρειάζεται να έχει την καλή ανησυχία και να αναζητά τους έχοντας ανάγκην.

Ο λόγος του να είναι παρακλητικός, παραμυθητικός. Να συνεχίσει το παρακλητικό έργο του Χριστού».

Στη συνέχεια οι ιερείς έθεσαν ερωτήματα πρακτικής φύσεως και έγινε διάλογος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος ευχαρίστησε τον π. Αθανάσιο και έκλεισε την ιερατική Σύναξη με διοικητικά θέματα.

Το μεσημέρι προς τιμήν του Αιδ/του ομιλητού παρέθεσε ευχαριστήριο γεύμα.

SAM_3482-5cfb190a6b.JPG
SAM_3483-c05df06b68.JPG
SAM_3484-aa3dc881f3.JPG
SAM_3494-d68ed34af8.JPG
SAM_3495-6ae46f1403.JPG


Ετικέτες