Μαρωνείας Παντελεήμων: Το Οικ. Πατριαρχείο δεν έχει εξουσία κοσμική, αλλά θυσιαστική- «Οικουμενικός επαγρυπνών» ο Πατριάρχης

Loading...


Εγκύκλιο για την επικείμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής εξέδωσε ο Μητροπολίτης Παντελεήμων. Σε αυτήν αναφέρει μεταξύ άλλων πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο «δεν έχει εξουσία κοσμική, αλλά η εξουσία του είναι θυσιαστική, όπως του Χριστού»…

Ακολουθεί ολόκληρη η εγκύκλιος: 

Π ρ ο ς
Τον Ιερόν Κλήρον και τον ευσεβή Λαόν
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αδελφοί μου αγαπητοί,
Η Εκκλησία η παροικούσα κατά Μαρώνειαν και Κομοτηνήν με αισθήματα χαράς ανεκλαλήτου αγγέλει την υψηλήν επίσκεψιν της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Β α ρ θ ο λ ο μ α ι ο υ.

Η Ιερά Μητρόπολις Μαρωνείας και Κομοτηνής υπαγομένη πνευματικώς εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον διατηρεί την κανονικήν της αναφοράν εις τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπον Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικόν Πατριάρχην, τον πρώτον της Ορθοδοξίας Ιεράρχην, ο οποίος φέρει την ευθύνην της διασφαλίσεως της πίστεως, αλλά και τα στίγματα του Γένους.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το κέντρο της ανά την οικουμένην Ορθοδόξου Εκκλησίας και έχει την ευθύνην της διαφυλάξεως και προωθήσεως της ενότητος και ενισχύσεως των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Δεν έχει εξουσία κοσμική, αλλά η εξουσία του είναι θυσιαστική, όπως του Χριστού, ο Οποίος «ουκ ήλθε διακονηθήναι αλλά διακονήσαι» (Μαρκ. 10.45). Ως εκ τούτου, η διακονία του είναι δομική και βασική διά την λειτουργίαν της ανά την Οικουμένην Εκκλησίας.
Η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως ως θεματοφύλακος της ορθής πίστεως μύησε εις το διάβα των αιώνων και το Ελληνικό Γένος εις την προοπτικήν της αλληλεγγύης, της καταλλαγής, της συνεργασίας και του σεβασμού των άλλων Εθνών. Γιά το λόγο αυτό αισθανόμαστε ιδιαιτέρα ευγνωμοσύνη.

Τις αρχές και τις κατευθύνσεις αυτές του Οικουμενικού Θρόνου ενσαρκώνει επιτυχώς ο Σεπτός προκαθήμενός του ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πηδαλιουχεί τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία από τον Οκτώβριο του 1991. Δραστήριος και τολμηρός, απλός και συνεσταλμένος και όταν πρέπει μεγαλοπρεπής. Διορατικός και οραματιστής, νέος και γέρων ταυτόχρονα έχει το χάρισμα της φιλίας, έχει σπουδαία θεολογική κατάρτιση, εργάζεται καθημερινά σκληρά και εκείνο που δεσπόζει μέσα του είναι η έννοια της ευθύνης της ενότητας και της προβολής της Ορθοδοξίας. Αλλά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι πρωτίστως ο Θεοτίμητος Πρωτοστάτης των Ποιμένων, που διακονεί και ποιμένει «μετ” επιστήμης» στο σημερινό και στον αυριανό κόσμο. Ένας «οικουμενικός επαγρυπνών», που προσεύχεται και εργάζεται, χωρίς να αποθαρρύνεται από τα αναφυόμενα ανθρωπίνως προβλήματα, για την ενότητα των χριστιανών. Πέρα απ” αυτά μαρτυρεί, αναγγέλει την ειρήνη του Χριστού μεταξύ όλων των ανθρώπων και αγωνίζεται για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των θρησκειών.

Ο Παναγιώτατος θα επισκεφθή τας Ιεράς Μητροπόλεις της Θράκης εκκινών από την πόλιν των κάστρων, το Διδυμότειχον και καταλήγων εις την πόλιν της Ξάνθης.

Εις την Κομοτηνήν θα ευρίσκεται το απόγευμα της Δευτέρας, 22ας Σεπτεμβρίου και η υποδοχή Αυτού θα λάβη χώραν περί ώραν 6ην απογευματινήν εις τον αύλειον χώρον του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου θα ψαλλή επίσημος Δοξολογία.

Διά πάντα τα ανωτέρω Σας καλώ και Σας προσκαλώ να παραστήτε όλοι εις την υποδοχήν του Πατριάρχου μας, προκειμένου να αποδώσωμεν εις το πρόσωπον Αυτού την πρέπουσα τιμήν ως ευγνώμονα τέκνα της Μητρός Εκκλησίας και για την ιστορίαν που φέρει και για το μέλλον που σηματοδοτεί.

Μετά πατρικών ευχών
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΕτικέτες