Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της πολιούχου της πόλεως του Λαγκαδά Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής (ΦΩΤΟ)

Loading...


Mε τη δέουσα θρησκευτική ευλάβεια και λαμπρότητα τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εόρτης της προστάτιδος και πολιούχου της πόλεως του Λαγκαδά, Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής.
Του Μέγα Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελλασώνος κ.κ. Χαρίτων, συνχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Στον κατάμεστο από πλήθους πιστών Μητροπολιτικό Ναό του Λαγκαδά, παρέστησαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου και κ. Σάββας Αναστασιάδης, η Βουλευτής της Δημ.Αρ. κα. Αικατερίνη Μάρκου και των Ανεξ. Ελλ. κα. Σταυρούλα Ξουλίδου, οι τοπικές αρχές με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη και τον Νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Καραγιάννη, εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών και εκπαιδευτικών αρχών της Πόλεως.
Εν συνεχεία, με την συμμετοχή του κόσμου και με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαγκαδά και τιμητικού αγήματος του Στράτου το οποίο και απέδωσε τις πρέπουσες τιμές και εκπροσώπων των Πολιτιστικών φορέων της επαρχίας μας ενδεδυμένους με τις παραδοσιακές τους στολές, πραγματοποιήθηκε η περιφορά της Θαυματουργού Εικόνος και του Σεπτού Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Λαγκαδά.

Στην κεντρική πλατεία της πόλεως τελέσθηκε η αρτοκλασία μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης στην σύντομη προσλαλιά του ευχαρίστησε τους παριστάμενους Αρχιερείς οι οποίοι ήρθαν από μακριά για να εκφράσουν την αγάπη τους στην τοπική μας Εκκλησία και να τιμήσουν με την παρουσία τους την Πολιούχο της επαρχίας μας, τονίζοντας ότι η σημερινή μέρα είναι εκείνη που συνδέονται και συναντώνται οι μνήμες του παρελθόντος με αυτό που αποτελεί παρόν και προσδοκία του μέλλοντος. Το μήνυμα που εισπράττουμε από την ζωή της Αγίας μας, μας δίδει την προοπτική της τοπικής συνοχής, της προόδου και της ευημερίας, η οποία έχει ως κέντρο αυτή την ζωή της Πίστεως προς τον Έναν και Αληθινό Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτων, κατά την διάρκεια της ομιλίας του  αναφέρθηκε στον Βίο και το Μαρτύριο της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθλοφόρου, τονίζοντας ότι μνήμη ενός ή περισσοτέρων Αγίων υπενθυμίζει σε όλους μας τον κοινό προορισμό και σκοπό της ζωής μας που είναι ο εξαγιασμός και πρόκληση για μίμηση του βίου των Αγίων, η κατά Χριστόν θέωση αλλά και η μαρτυρία μας στον σύγχρονο κόσμο. Και η μαρτυρία μας είναι η μαρτυρία των Αγίων της Πίστεως μας που είναι η αγιωσύνη και αγιωσύνη είναι μαρτυρία Ιησού Χριστού. Οι άγιοι δηλαδή με τον βίο τους και τον θάνατο τους μιμούνται, μαρτυρούν και επιβεβαιώνουν το απολυτρωτικό έργο, το πάθος και την Ανάσταση του Κυρίου.

Στην εκκλησιαστική γλώσσα οι Άγιοι κατατάσσονται σε κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο που υπηρέτησαν το θέλημα του Θεού υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Ελασσώνος. Μεταξύ άλλων, Οσίων, Προφητών, Αποστόλων, Ιεραρχών, έχουμε τους μάρτυρες, που τους έσκισαν και τους κομμάτιασαν τα θηρία στα θέατρα και τους ιπποδρόμους, κι άλλοι που κάηκαν στην φωτιά κι έπεσαν τα κεφάλια τους κάτω από το μαχαίρι των δημίων. Ασφαλώς στις κατηγορίες των μαρτύρων συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι κάθε προέλευσης, φύλου και ηλικίας.

Στην κατηγορία των Αγίων της Εκκλησίας ανήκουν και άλλοι, που πάλεψαν μέσα στον κόσμο, σηκώνοντας αρρώστια και φτώχεια και έλιωσαν στην βαρέα δουλειά για να βγάλουν το ψωμί του σπιτιού τους, για να γεννήσουν και να μεγαλώσουν παιδιά και για να περιθάλψουν γέροντες γονείς, και άλλοι που έδωσαν την ζωή τους στα σπουδαστήρια και εργαστήρια για να ανακαλύψουν τα μυστικά της δημιουργίας του Θεού και να ευεργετήσουν τους ανθρώπους όλοι, που ξεκίνησαν από την αγάπη του Θεού, για να αγαπήσουν σωστά τον εαυτό τους και να επεκτείνουν την αγάπη τους προς τον πλησίον.

Καταλήγοντας την ομιλία του προέτρεψε όλους τους ευλαβείς προσκυνητές που παρίσταντο, λέγοντας ότι αν παρακολουθήσουν τα λόγια του Κυρίου θα διαπιστώσουνε πως ο βίος μας δεν πρέπει να διαφέρει από τον αντίστοιχο των Αγίων, γιατί το Ευαγγέλιο είναι ένα και το αυτό για όλους τους πιστούς και η εφαρμογή του οδηγεί στον εξαγιασμό του ανθρώπου. Η Ορθόδοξη Θεολογία και ζωή βασίζεται στην εμπειρία των θεούμενων ανθρώπων ή των Αγίων.

Οι εόρτιες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν σήμερα με το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, το οποίο θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και εν συνεχεία θα τελεσθούν τα εγκαίνια της αιθούσης του Πνευματικού Κέντρου του Μητροπολιτικού Ναού η οποία και είναι αφιερωμένη εις τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο.

 Ετικέτες