Λαμπρή Πανήγυρη του Αγίου Ισιδώρου στην Ανατολικότερη γωνιά της Κρήτης (video)

Loading...


Σε κλίμα λαμπρού εορτασμού και παρά το γεγονός ότι ήταν καθημερινή, εορτάστηκε και φέτος στον Κάβο Σίδερο η εορτή του Αγίου Ισιδώρου.

Η ονομασία Σίδερο προέρχεται από τον Άγιο Ισίδωρο, ναυτικός στον αυτοκρατορικό στόλο τον 2ο αιώνα μ.Χ., με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο οποίος σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική βιβλιογραφία μαρτύρησε στη Χίο περι το 215.

Η τοποθεσία Κάβο Σίδερο βρίσκεται στο πιο ανατολικό σημείο της Κρήτης: μοναδική περιοχή, άγρια, άνυδρη, ανεμοδαρμένη και ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Κάποια αρχαία θεότητα συνυφασμένη με την ζωή των ναυτικών πιθανότατα λατρευόταν στην σημερινή τοποθεσία που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου.

Στο μικρό αυτό εκκλησάκι εδώ και περίπου 5 χρόνια έχει επικρατήσει η συνήθεια να έρχονται εκτός από τους ντόπιους πολλοί προσκυνητές από άλλες περιοχές της Κρήτης και ειδικά τους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου.

Έτσι και φέτος περισσότεροι από 2000 άτομα βρέθηκαν στην ανατολικότερη γωνιά της Κρήτης για να εορτάσουν τον Άγιο Ισίδωρο. Ο καιρός δεν ήταν βροχερός κι έτσι όλοι είχαν την ευκαιρία να περάσουν το χρόνο τους κάνοντας βόλτες στις άγριες πλαγιές και τις παραλίες μετά το τέλος της θείας λειτουργίας.

Προεξάρχον στη λειτουργία ήταν ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού Αρχιμ. κ. Φιλόθεος περιστοιχιζόμενος από τους αδελφούς της μονής. Παρόν ήταν ο Διοικητής της Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου ο οποίος παρέλαβε τον ηθισμένο άρτο από τον ηγούμενο φιλόθεο.

Η βάση είναι ανοικτή στο κοινό για 2 μέρες το χρόνο κι αυτό κάνει την περιοχή πραγματικά τόπο έλξης, ο οποίος συνδυασμένος με το εξωτικό τοπίο υποβάλει την ψυχή του προσκυνητή.

{youtube}p-DHreCvaEA{/youtube}Ετικέτες