Λαμπρά τίμησε την Αγία Βαρβάρα ο Πύργος (ΦΩΤΟ)

Loading...


Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά και εορτάζει την μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας της θαυματουργού, η οποία έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Μαξιμιανού (286-305) μ.χ και ήταν κόρη του ειδωλολάτρη Διόσκουρου.

Ο πατέρας της λόγω της σωματικής ωραιότητος την έκλεισε σε ένα πύργο που όμως ένα τυχαίο περιστατικό πρόδωσε την Χριστιανική της ιδιότητα. Ο ίδιος ο πατέρας της, την παρέδωσε στον τοπικό άρχοντα Μαρκιανό όπου εβασανίσθη φρικτά και ο πατέρας της ανέλαβε τον αποκεφαλισμό της. Την στιγμή όμως που ετελείωσε το έγκλημά του έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες θεωρείται προστάτης του Πυροβολικού. Στη χώρα μας καθιερώθηκε επίσημα προστάτης αυτού του όπλου το 1828 μ.χ.

Στην πόλη του Πύργου και συγκεκριμένα στην ενορία της Αγίας Κυριακής, όπου και ανήκει το φερώνυμο Ιερόν Παρεκκλήσιον της Αγίας Βαρβάρας, πλησίον του Τ.Ε.Ι έλαβαν χώρα Θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και Ιερή κατάνυξη προς τιμή της Θαυματουργού Αγίας.

Τόσο κατά τον Μέγα Πανηγυρικόν Εσπερινόν όσον και κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ.κ. Γερμανού χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ Αθανάσιος πλαισιούμενος από πλειάδα Ιερέων της Πόλεως του Πύργου. Αξιοσημείωτη δε ήταν η παρουσία του εορτάζοντος Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ηλείας «ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ» οι οποίοι απέδωσαν θαυμάσια τους εορτίους ύμνους, ως καλοί και γνήσιοι θεράποντες της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην πνευματική ανάταση του πολυπληθούς εκκλησίασματος, που προσήλθε για να συνεορτάσει την ιερή μνήμη της Μεγαλομάρτυρος, θέλοντας παράλληλα δε να λάβει την χάρη της Αγίας Βαρβάρας, προσκυνώντας τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου της, το οποίο φυλάσσεται στο Ιερό παρεκκλήσιο, ως πολύτιμος θησαυρός.

IMG_8049.JPG
IMG_8098.JPG
IMG_8161.JPG
IMG_8192.JPG
IMG_8214.JPG
IMG_8216.JPG
IMG_8273.JPG
IMG_8274.JPG
IMG_8304.JPG
IMG_8307.JPG
IMG_8360.JPG
IMG_8414.JPG


Ετικέτες