Λαγκαδά Ιωάννης: «Να κρατάμε ψηλά τα λάβαρα και τις σημαίες» (ΦΩΤΟ)

Loading...


Την Ζ΄ Κυριακή από του Πάσχα, μνήμη των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου (325μ.Χ.), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Επιμνημόσυνης Δεήσεως υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

Στον γεμάτο από πλήθος πιστών Μητροπολιτικό Ναό, παρέστησαν μεταξύ των άλλων, εκπρόσωποι της Δημοτικής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και Πολιτιστικοί Σύλλογοι με τα διακριτικά τους λάβαρα και το ύψιστο σύμβολο της Πατρίδος μας, την Ελληνική Σημαία ανά χείρας.

Στην ομιλία του Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην σημερινή εορτή της Αγίας μας Εκκλησίας μας, καθώς επίσης και στην Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την δεύτερη μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, τονίζοντας ότι η σημερινή ημέρα είναι μια δύσκολη ημέρα για το Γένος μας, το οποίο και πενθεί ολόκληρο, για όλους εκείνους τους αδελφούς μας, που αδίκως σφαγιάστηκαν με μαρτυρικούς και φρικτούς τρόπους θανάτου.

Το πένθος είναι η συναισθηματική διάσταση του αποτελέσματος αυτής της θηριωδίας που πραγματοποιήθηκε τότε. Εκείνο που απαιτείται τώρα στην Εθνική μας συνείδηση, είναι να υπάρχει η γνώση της ιστορίας, που αποτελεί και το πολυτιμότατο τεκμήριο ώστε, να μπορούμε να οικοδομούμε με αλήθεια και με δίκαιο την πορεία του τόπου και του γένους μας.

Όταν λησμονούμε την ιστορία μας, κόβουμε κάθε σχέση με το αληθές παρελθόν μας. Οι λαοί που ξέχασαν την ιστορία τους έσβησαν, οι λαοί που αξιοποίησαν την ιστορική τους μνήμη έζησαν και ζουν, όπως ο δικός μας λαός που έχει χίλιες καλοσύνες αλλά έχει και ελαττώματα που αναιρούν δυστυχώς του ευεργετήματος το νόημα, όπως είναι η διχόνοια και η διάθεση του ενός να καταφάει τον άλλο. Αντί να έχουμε ανταγωνισμό για το ποιος θα είναι ο καλύτερος, υπάρχει ο ανταγωνισμός για ποιανού το θέλημα θα γίνει και ποιος θα είναι ο επικρατέστερος χωρίς πνευματικά και αξιολογικά κριτήρια.

Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η τραγωδία του Πόντου και της Μικράς Ασίας, αν υπήρχε μέσα στην προοπτική των πολιτικών επιλογών το πνεύμα αυτό που η Αγία μας Εκκλησία, δια μέσου των αιώνων διακυβεύει και που είναι το πνεύμα της ενότητας, το πνεύμα της αγάπης, το πνεύμα που οικοδομεί και ευεργετεί και δίνει την μαρτυρία αυτής της ενωπιού δυνάμεως του Αγίου Πνεύματος, που είναι ο συνδετικός δεσμός στη ζωή της Εκκλησίας.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως δεν αρκεί σήμερα να δακρύζουμε για αυτούς που κρεμάστηκαν, που σφαγιάστηκαν, που ενταφιάστηκαν ζωντανοί, προτιμώντας να παραμείνουν Χριστιανοί και Ορθόδοξοι Έλληνες παρά να αλλάξουν της Πίστη τους, αλλά χρειάζεται και εμείς να κρατούμε ψηλά τα λάβαρα και τις σημαίες, έχοντας αναμμένη την φλόγα της Πίστεως, όπως όλοι αυτοί οι χιλιάδες πρόγονοι μας, που αγωνίστηκαν για του Χριστού την Πίστη την Αγία και όχι για ιδέες που είναι σφραγισμένες με φτηνές προοπτικές και για το παρόν και το μέλλον.

Είναι ξεκάθαρο ότι η πορεία μας με τον Χριστό στη ζωή μας, είναι μια πορεία βεβαία και ασφαλής που οδηγεί τον άνθρωπο στην Σωτηρία και τα Έθνη και τους λαούς στην ευημερία, αρκεί ο άνθρωπος να θέλει να βιώσει το μήνυμα αυτό της αγάπης του Θεού.

Εάν οι άνθρωποι σήμερα, αλλά και εχθές, αντί για να είχαν τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών, είχαν τον ανταγωνισμό της αγάπης για να δείξουν αυτό το μεγάλο μήνυμα της αγάπης εμπράκτως, δίνοντας τροφή στους πεινασμένους, φάρμακα στους ασθενείς και δημιουργώντας προϋποθέσεις για ένα υγειές περιβάλλον τότε όλη η ζωή των ανθρώπων θα ήταν διαφορετική σήμερα. Δεν θα είχαμε ούτε την ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος, που είναι και μια μεγάλη πληγή χρηματοοικονομικής διαστάσεως που επιφέρει παθητικό στις οικονομίες όλου του κόσμου αλλά κυρίως καταστρέφει αυτήν την ίδια την ζωή του ανθρώπου ψυχικά και σωματικά. Εάν δεν είχαμε οπλικά συστήματα, θα μπορούσαμε να είχαμε μια έκφραση της ειρήνης στην αξιοποίηση των αγαθών που μας δίνει ο Θεός και αν είχαμε και την δικαιοσύνη ως τεκμήριο και ως κριτήριο των επιλογών μας, τότε δεν θα υπήρχαν όλα αυτά τα φαινόμενα που είναι θλιβερά και τρομερά, γιατί οι σφαγές εκείνες δεν ήταν γεγονότα του παρελθόντος, αλλά είναι γεγονότα της που και σήμερα βλέπουμε.

Πρέπει να κρατήσουμε όλοι ψηλά την Πίστη μας και να παραμείνουμε Ορθόδοξοι Έλληνες. Αυτή την Αληθινή Πίστη, που παραλάβαμε από τους Αγίου 318 Θεοφόρους Πατέρες και από τους προγόνους μας, θα πρέπει να την μετατρέψουμε σε τρόπο ζωής, η οποία όταν θα αγγίξει υπαρξιακά την πορεία του γένους μας, τότε θα μπορούμε να ζούμε την ζωή της δικαιοσύνης, της χαράς και της ευλογίας, γνωρίζοντας την ιστορία και ενθυμούμενοι πάντοτε ζωντανούς στην μνήμη μας, εκείνους που θυσιάστηκαν, ποτίζοντας με αίμα το χώμα αυτής της γης, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι και να έχουμε τις επιλογές που εμείς επιθυμούμε.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, προέτρεψε όλους τους παρισταμένους να ψάλλουν με μία φωνή τον Εθνικό μας Ύμνο, ενώ ακολούθησε και κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων του Λαγκαδά.

Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, μετέβει στην 1η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών-Καταδρομών, η οποία και βρίσκεται εις το Στρατόπεδο «Γεωργίου Κατσάνη», στην περιοχή της Ρεντίνας, όπου και τέλεσε το καθ’ έτος τελούμενο Μνημόσυνο των Ηρωικός Πεσόντων για την Ελευθερία της Πατρίδος και του Έθνους μας, Καταδρομέων, Αλεξιπτωτιστών και Ιερολοχιτών, Αξιωματικών και Οπλιτών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Κατά την διάρκεια της συγκλονιστικής εκδήλωσης Τιμής και Μνήμης για τους Πεσόντες Ήρωες, η οποία περιείχε την επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, επίκαιρους λόγους και χαιρετισμούς καθώς και την αρμόζουσα τιμή μέσα από το προσκλητήριο νεκρών, παρέστησαν η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η Βουλευτής των Αν.Ελλ. κα. Στυρούλα Ξουλίδου, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγου κ. Ηλιόπουλος Ιωάννης, ο Διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών-Καταδρομών Ταξιάρχου κ. Φλάρης Νικόλαος, ο Δημάρχου Βόλβης κ. Διαμαντής Λιαμάς, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των τοπικών αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού Ξηράς, αντιπροσωπείες από Λέσχες και Ομοσπονδίες Καταδρομέων, Αλεξιπτωτιστών και Ιερολοχιτών Ελλάδος και Κύπρου, καθώς επίσης και πολλή κόσμος που με αίσθημα ευθύνης τίμησε όλους αυτούς, που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Πατρίδος μας τον περασμένο αιώνα.

DSC_2400.JPG
DSC_2405.JPG
DSC_2417.JPG
DSC_2434.JPG
DSC_2463.JPG
DSC_2470.JPG
DSC_2483.JPG
DSC_2509.JPG
DSC_2516.JPG
DSC_2548.JPG
DSC_2566.JPG
DSC_2590.JPG
DSC_2594.JPG
DSC_2602.JPG


Ετικέτες