Κουρές μοναχών από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου στην Ι. Μ. Αμπελακιώτισσας (ΦΩΤΟ)

Loading...


Την Πέμπτη 4 Ιουνίου στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης τελέσθηκαν οι κουρές δύο νέων Μοναχών.

Οι μέχρι πρότινος δόκιμοι της Ιεράς Μονής, Κωνσταντίνος Μαχαίρας και Νικόλαος Σαράκης, έλαβαν τα μοναχικά ονόματα Μάξιμος και Νικόδημος αντίστοιχα.

Τις κουρές τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, συμπαραστατούμενος από τον Ηγούμενο Αρχιμ. π. Πολύκαρπο Παστρωμά και τους Πατέρες της Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του υπογράμμισε την μεγάλη αξία της αφιερώσεως στον Θεό και την Παναγία, δεδομένου ότι σκοπός του ανθρώπου είναι να γνωρίση τον Θεό, να φθάση στο καθ” ομοίωση, ήτοι στην θέωση. Μίλησε για την μεγάλη αξία του ράσου, που συμβολίζει τους αγώνες, τις θυσίες, τους ιδρώτες και τα αίματα των Μοναχών και των Κληρικών που το έχουν φορέσει ανά τους αιώνες.

Τόνισε ότι οι δύο νέοι Μοναχοί έχουν σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο, στην Θεολογική Σχολή και στην Γεωπονική Σχολή αντίστοιχα, και επέλεξαν ενσυνείδητα και σε ώριμη ηλικία την μοναχική πολιτεία, και τους συνεχάρη για την απόφασή τους αυτή. Επίσης, συνεχάρη τους γονείς τους, τους συγγενείς και τους Πνευματικούς τους Πατέρες που βοήθησαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της μοναχικής πολιτείας.

Ανέπτυξε δε δι” ολίγων την μεγάλη αξία του αγίου Μαξίμου του Ομολογητή, που υπερμάχησε των αποφάσεων της Δ” και Ε” Οικουμενικής Συνόδου και καθόρισε με την διδασκαλία του τις αποφάσεις της ΣΤ” Οικουμενικής Συνόδου, και του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, με ανυπολόγιστη προσφορά προς στην Εκκλησία τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, που από μόνος του με το έργο του αποτελεί μια ολόκληρη ζωντανή θεολογική σχολή της Ορθόδοξης Παράδοσης.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην Ιερά Μονή της Αμπελακιωτίσσης, ευχαρίστησε τον Ηγούμενο π. Πολύκαρπο που μετά τον π. Ραφαήλ, κράτησε ανοικτό το Μοναστήρι, ώστε να φθάση σήμερα να αριθμή ένδεκα εγγεγραμμένους Μοναχούς, εκ των οποίων οι τέσσερεις μένουν μόνιμα σε αυτό, ενώ οι υπόλοιποι διακονούν ως Ιεροκήρυκες στην Τοπική Εκκλησία. Εξέφρασε δε την ελπίδα του ότι θα επιστρέψη και ο Άγιος Πολύκαρπος, ο οποίος θα χαίρεται με την σημερινή ημέρα.

Ήταν μια σημαντική ημέρα για την ιστορική Ιερά Μονή Αμπελακιώτισσας, την Κιβωτό της Ναυπακτίας, που αποτελεί ένα ακοίμητο κανδήλι προσευχής και παράκλησης για όλη την Επαρχία και γενικότερα την Ρούμελη.

0506nafp.jpg
0506nafp1.jpg
0506nafp2.jpg
0506nafp3.jpg
0506nafp4.jpg
0506nafp5.jpg


Ετικέτες