Κουρά μοναχού από τον Μητροπολίτη Καρυστίας

Loading...


Του Δρ Χαραλάμπη Μ. Μπούσια, Μέγα Υμνογράφου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας

 Εις την πανηγυριζούσαν Μονήν του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου Καρυών της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας εγένετο η μοναχική κουρά του θεολόγου Γεωργίου Καπενή από τον Σεβασμιώτατο Άγιο Καρυστίας κ. κ. Σεραφείμ παρουσία και του θεοφιλεστάτου βοηθού του Αγίου Αυστραλίας κ. κ. Νικάνδρου. Ο νεόκουρος μοναχός έλαβε το όνομα Νεκτάριος προ τμην του Αγίου Νεκταρίου, που αγίασε με την κηρυκτική του διακονία την ευλογημένη Μητρόπολη της Καρυστίας.

 

 Είναι πνευματικό τέκνο του Ιεροκήρυκος της Μητροπόλεως π. Αμφιλοχίου Διακάκη, που έχει έδρα της προσφοράς του το Αλιβέριον. Πλήθη πιστών παρέστησαν εις την συγκινητικήν τελετήν που ακολούθησε το τέλος του πανηγυρικού όρθρου της ημέρας.
Η κουρά άλλωστε ενός μοναχού αποτελεί ξεχωριστή στιγμή της ζωής του. Αυτός απεκδύεται τα κοσμική ενδύματα και ενδύεται το τίμιο ράσο, το ευτελέστατο ασκητικό τριβώνιο, που συμβολίζει την αγάπη του για την «πτωχεία του Ιησού», για την ακτησία, η οποία τον γεμίζει με αρετές, και τον κάνει καταθέτη στο θησαυροφυλάκιο του ουρανού.

Το Αγγελικό σχήμα που λαμβάνει είναι σχήμα ταπεινώσεως, πνευματικής νεκρώσεως και ψυχικής κενώσεως στις ανάγκες της νέας του μεγάλης οικογένειας, της μοναστικής του αδελφότητος, αλλά και όλων των Χριστιανών. Ο μοναχός ενταφιάζει κάθε του επιθυμία και εκούσια, αλλά και με άφατη προθυμία κόπτει το ίδιο θέλημα.
Η ατμόσφαιρα του Μοναστηριού των Καρυών ήταν άκρως συγκινητική, εδονείτο από τις ερωταποκρίσεις του δόκιμου μοναχού και αρωματιζόταν από τις προσευχές του Σεβασμιωτάτου Αγίου Καρυστίας, του συμπροσευχομένου Επισκόπου και του Γέροντός του, πατρός Αμφιλοχίου, ως και όλων των πνευματικών του αδελφών και φίλων. Σε αυτό το ευλογημένο και αγιασμένο περιβάλλον ο νέος μοναχός πατήρ Νεκτάριος κατετάγη εις τη χορεία των μελλανοφορούντων. Διάπυρος η ευχή όλων, όπως ευαρεστήσει εις το Θεό και εις τους συνανθρώπους μας. 

 Ετικέτες