Κοσμοσυρροή στον εορτασμό του Αγ. Ιωάννη του Ρώσου στην Εύβοια (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε το Σαββατοκύριακο 27-28 Σεπτεμβρίου 2014 η δεύτερη Πανήγυρη του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας.
Η δεύτερη αυτή Πανήγυρη καθιερώθηκε το έτος 1970, εις Ανάμνησιν των Εγκαινίων του Ιερού Ναού, τα οποία τέλεσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος Νικόλαος (Σελέντης), την τελευταία Κυριακή του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 1969.

Το Σάββατο το απόγευμα ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και η Παράκληση προς τιμήν του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, αναφερθείς, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των Εγκαινίων του Ι. Ναού στην αξία της καθιέρωσης ενός Ναού στη Λατρεία του Θεού, αλλά και στον πνευματικό εγκαινισμό, τον οποίο όλοι οι χριστιανοί θα πρέπει να εργάζονται στην καθημερινή τους ζωή.

Την Κυριακή το πρωί, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων πολλών Κληρικών, μεταξύ των οποίων και πολλοί εξ’ άλλων Ιερών Μητροπόλεως, αλλά και από αυτή την Πατρίδα του Οσίου Ιωάννου, τη Ρωσία, και συμμετεχόντων πλήθους μεγάλου ευσεβών χριστιανών, προσκυνητών των θαυμασίων του Οσίου Ιωάννου, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και πολλοί Ρώσοι αδελφοί μας.

Κατά την διάρκεια της Θεία Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε και την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Ευσταθίου Αναγνώστου, θεολόγου και εγγάμου, ο οποίος εξελέγη κανονικά και θα υπηρετήσει, ως άμισθος προς το παρόν, Εφημέριος στην Ενορία Αγίων Αναργύρων Αγριοβοτάνου Ιστιαίας.

Στην προσφώνησή του προ της χειροτονίας του, ο π. Ευστάθιος εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά του, που το παιδικό του όνειρο εκπληρώθηκε, ενώ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα του σε ολόκληρη την πορεία της ζωής του, μεταξύ ωτν οποίων διέκρινε την σύζυγό του Σταματία και τον πνευματικό του, π. Ηλία Ευθυμιόπουλο, Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδηψίων.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, με αφορμή το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της Κυριακής Α΄ Λουκά, κάλεσε τον π. Ευστάθιο να πορευθεί ως Ιερεύς με εργατικότητα, συνδυασμένη με την εμπιστοσύνη όχι στο εαυτό του, αλλά στο Χριστό και με υπακοή και ταπείνωση.

Πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους συνεργάτες του Ιερείς, τους ιεροψάλτες, τους συνεργάτες του Ιερού Προσκυνήματος και σε όλους τους ευλαβείς προσκυνητές για την παρουσία τους, ενώ αναφέρθηκε και στα πολλά έργα αγάπης και φιλανθρωπίας, αλλά και ευπρεπισμού του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου, ευχαριστώντας όλους τους δωρητές και ευεργέτες για την προσφορά τους, καλώντας σε συνέχιση αυτής, ενώ, με πολλή συγκίνηση τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων Προσφύγων Προκοπιέων, οι οποίοι πριν 90 χρόνια (1924) ήρθαν στον Τόπο μας, καταδιωγμένοι από το παλαιό Προκόπιο της Καππαδοκίας και μας εκόμισαν τον Όσιο Ιωάννη.

Αμέσως μετά, έγινε η καθιερωμένη Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου γύρω από την πλατεία του Ιερού Ναού, κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με την παράδοση, το Ιερό Σκήνωμα μεταφέρθηκε από τους ευλαβείς Προσκυνητές, πολλοί από τους οποίους υπεβλήθησαν στον κόπο, λαμβάνοντας όμως και μεγάλη ευλογία, να διανύσουν πεζοί πολλά χιλιόμετρα, και παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, προκειμένου να φθάσουν στον Όσιο Ιωάννη.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμασιώτατα ο Πρωτοψάλτης του Ι. Προσκυνήματος κ. Θεοδόσιος Στεργιόπουλος και ως Λαμπαδάριος ο κ. Θεόδωρος Κοκκορίκος, Καθηγητές και οι δύο στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, πλαισιωμένοι από μαθητές τους, ενώ η Ιερά Πανήγυρη, μεταδόθηκε πανελληνίως σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πανήγυρις Οσ. Ιωάννου - Σεπτέμβριος 2014 001.JPG
Πανήγυρις Οσ. Ιωάννου - Σεπτέμβριος 2014 002.JPG
Πανήγυρις Οσ. Ιωάννου - Σεπτέμβριος 2014 003.JPG
Πανήγυρις Οσ. Ιωάννου - Σεπτέμβριος 2014 004.JPG
Πανήγυρις Οσ. Ιωάννου - Σεπτέμβριος 2014 005.JPG
Πανήγυρις Οσ. Ιωάννου - Σεπτέμβριος 2014 006.JPG
Πανήγυρις Οσ. Ιωάννου - Σεπτέμβριος 2014 007.JPG
Πανήγυρις Οσ. Ιωάννου - Σεπτέμβριος 2014 008.JPG
Πανήγυρις Οσ. Ιωάννου - Σεπτέμβριος 2014 009.JPG
Πανήγυρις Οσ. Ιωάννου - Σεπτέμβριος 2014 010.JPG
Πανήγυρις Οσ. Ιωάννου - Σεπτέμβριος 2014 011.JPG
Πανήγυρις Οσ. Ιωάννου - Σεπτέμβριος 2014 012.JPG
Πανήγυρις Οσ. Ιωάννου - Σεπτέμβριος 2014 013.JPG


Ετικέτες