Κατασκήνωση Μητρόπολης Λευκάδας 2015: Μια μοναδική εμπειρία Ζωής! (ΦΩΤΟ)

Loading...


Ολοκληρώθηκε η λειτουργία των Εκκλησιαστικών Μαθητικών Κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης «Η Φανερωμένη» και για το φετινό καλοκαίρι.

Περίπου 260 κατασκηνωτές, με τη βοήθεια 50 περίπου στελεχών, απόλαυσαν και φέτος τη μοναδική εμπειρία της κατασκηνωτικής ζωής. Μια πρόταση Ζωής αληθινής, λουσμένης από το Φως του Χριστού κάτω από τη σκέπη της Παναγιάς μας της Φανερωμένης και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη π. Θεοφίλου.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν πέντε κατασκηνωτικές περίοδοι. Ξεκίνησαν τα κορίτσια Δημοτικού, με υπεύθυνο ιερέα τον π. Ιωάννη Λάζαρη και αρχηγό την φιλόλογο κ. Μαρία Παπαδοπούλου. Σειρά είχαν τα αγόρια Δημοτικού, με υπεύθυνο ιερέα τον π. Αθανάσιο Κοσμά και αρχηγό τον Διάκονο π. Χριστοφόρο Αραβανή. Στις κατασκηνωτικές περιόδους των μεγάλων παιδιών (Γυμνασίου – Λυκείου), που ακολούθησαν, υπεύθυνος ιερέας ήταν ο π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης και αρχηγοί στα κορίτσια η πρεσβυτέρα κ. Αικατερίνα Αγγελίδου – Σπυρίδου και στα αγόρια ο θεολόγος κ. Άγγελος Γκούνης.

Επιστέγασμα των φετινών κατασκηνωτικών περιόδων ήταν το τριήμερο των αγοριών Λυκείου και φοιτητών, με προσκυνηματικές εξορμήσεις στα ιερά σεβάσματα του νησιού και πάμπολλες ευκαιρίες λειτουργικής ζωής (Θ. Λειτουργίες, Παρακλήσεις, Απόδειπνο κ.ά.), διαλόγου και ψυχαγωγίας, με την ημερήσια εξόρμηση στο Νησάκι του Αη-Νικόλα (για εκκλησιασμό, μπάνιο και πικ-νικ) και στη βουνοκορφή του Προφήτη Ηλία (για τον Εσπερινό της Μεταμορφώσεως) να ξεχωρίζουν. Ανήμερα της Μεταμορφώσεως, μετά τον εκκλησιασμό στον Ι. Ναό του Αγίου Νικήτα στο ομώνυμο χωριό, αγόρια και κορίτσια Λυκείου και φοιτητές – φοιτήτριες, στελέχη της Κατασκήνωσης τα περισσότερα, συναντήθηκαν στην Κατασκήνωση για συζήτηση σε ομάδες, κοινή τράπεζα και επικοινωνία με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας.

Στην Κατασκήνωση μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν την κάθε στιγμή! Από το πρωινό ξύπνημα μέχρι την ώρα της νυχτερινής ξεκούρασης. Από τις λατρευτικές ευκαιρίες ή την εμπειρία της Εξομολόγησης, στην οποία ελεύθερα συμμετέχουν, και της Θ. Κοινωνίας μέχρι τα νυχτερινά παιχνίδια και τις ομαδικές δραστηριότητες.

Η Κατασκήνωση είναι μια εμπειρία ζωής που συχνά ανακαλούν στη μνήμη τους όλοι με νοσταλγία κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης χρονιάς και σημαδεύει θετικά και ανεξίτηλα τον αγώνα τους στο σχολείο, στην οικογένεια, στη γειτονιά, στο χωριό ή στην πόλη. Ακόμη, το πολύτιμο βίωμα της αυτόνομης διαβίωσης που προσφέρει η Κατασκήνωση, μακριά από τον – ασφυκτικό συχνά- εναγκαλισμό από τους γονείς, παράλληλα με την ομαδική ζωή και συνεργασία χτίζουν προσωπικότητες ελεύθερες, χαρακτήρες ικανούς να βαδίσουν όρθιοι στην οδοιπορία της ζωής, σταθερά προσανατολισμένοι προς την όντως Ζωή, τον Χριστό. Εξάλλου, η σύνδεση με την ενοριακή ζωή, τον πνευματικό ιερέα και το όλο μυστήριο της Εκκλησίας είναι ο στόχος της εκκλησιαστικής Κατασκήνωσης και το επόμενο, πιο ουσιαστικό βήμα για τα παιδιά!

Η λειτουργία της Κατασκήνωσης κατέστη φέτος εφικτή χάρη στην:
– Οικονομική συνεισφορά των Ιερών Μονών (όλως ιδιαιτέρως της Ι. Μονής Φανερωμένης Λευκάδος, σε ιδιόκτητο χώρο της οποίας λειτουργεί από το 1971 η Κατασκήνωση της Ι. Μητροπόλεως) και των Ιερών Ναών της Ι. Μητροπόλεώς μας, που ενισχύουν σε ετήσια βάση την Κατασκήνωση, αλλά και καλύπτουν τα περισσότερα γεύματα των περιόδων
– Συμμετοχή όσων γονέων είχαν τη δυνατότητα, αλλά και των πιστών που ενίσχυσαν το δίσκο που περιήχθη στους Ι. Ναούς μας υπέρ των Κατασκηνώσεων την Κυριακή της Πεντηκοστής
– Προσφορά ειδών από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο και τον «Οίκο Πρόνοιας» (Γηροκομείο) της Ι. Μητροπόλεώς μας
– Αυτοπροαίρετη προσφορά επιχειρηματιών (Super Market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, Κατεψυγμένα ΑΦΟΙ ΓΑΖΗ, Ζαχαροπλαστείο ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ, Αρτοποιεία ΑΡΓΥΡΟΣ και ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ, σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, Τράπεζα Τροφίμων, αλιεύματα ΜΑΡΟΣ Ο.Ε. ) και πολλών ιδιωτών και γονέων
– Εθελοντική εργασία περίπου 50 κληρικών και λαϊκών, μικρών και μεγάλων, που ευπρέπισαν τον κατασκηνωτικό χώρο πριν την λειτουργία του, αλλά και των συνεργείων που διακόνησαν στο μαγειρείο της Κατασκήνωσης (π. Θεοδόσιος Δενδρινός, π. Σπυρίδων Δρέττας, π. Σπυρίδων Κωστανάσιος, π. Σπυρίδων Μπούρης, π. Χριστοφόρος Αραβανής, π. Δημήτριος Φυτσιλής, κ.κ. Ζουμπούκος, κ.κ. Πετρίτης, κ.κ. Τσιμής, κ. Κων/να Κουτρούλη, κ. Λουίζα Περδικάρη, κ. Ρένα Ροντογιάννη, κ. Χρυσούλα Σκουλιδάκη, κ. Γεώργιος Αραβανής και οι μαθητές Ανδριανή Κροκίδη, Σπύρος Λάζαρης, Χρήστος Μπάκας, Δανάη Σάντα, Κων/νος Τρανουλίδης).
Την ευθύνη λειτουργίας της Κατασκήνωσης έχει πενταμελής επιτροπή (π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, π. Αθανάσιος Κοσμάς, π. Χριστοφόρος Αραβανής, κ. Γεώργιος Φατούρος, κ. Γεώργιος Βιολιδάκης), που εργάστηκε συντονισμένα και με σύμπνοια για την επιτυχία όλων των περιόδων.

Συν Θεώ, έχουν ήδη προγραμματισθεί και θα υλοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι ουσιαστικές παρεμβάσεις στις υποδομές της Κατασκήνωσης, που θα διευκολύνουν τα μέγιστα τη λειτουργία τους και θα την καταστήσουν εφικτή και την περίοδο του χειμώνα.

Εν τέλει, στην Κατασκήνωση θεμελιώνεται μια σχέση Ζωής, σχέση με τον Χριστό και την Εκκλησία Του, που συνεχίζεται με την «Κατασκήνωση στην Πόλη» (Αύγουστο και Δεκέμβριο), ανανεώνεται με την «Ημέρα για τους Γονείς στην Κατασκήνωση» (φέτος, την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015) και οικοδομείται σταδιακά κατά τη διάρκεια του χειμώνα στις Ενορίες μας και τις Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές τους.

DSC_0038.JPG
IMG_3109.jpg
IMG_3153.jpg
IMG_3154.jpg
IMG_3244.jpg
IMG_3352.jpg
IMG_3711.jpg
IMG_3742.jpg
IMG_3805.jpg
IMG_3809.jpg
IMG_3945.jpg
IMG_4602.jpg
IMG_4633.jpg
IMG_4808.jpg
IMG_5078.jpg
IMG_5175.jpg
IMG_5179.jpg
IMG_5263.jpg
IMG_20150804_194026.JPG


Ετικέτες