Κ΄ Παύλεια: Παρουσίαση τόμου αφιερωμένου στην Παναγία (ΦΩΤΟ)

Loading...


Πραγματοποιήθηκε στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βέροιας το βράδυ της Τρίτης 24 Ιουνίου, αμέσως μετά τη Δοξολογία για την έλευση της Αγίας Ζώνης στον μητροπολιτικό ναό, η παρουσίαση του τόμου «Ω Πανύμνητε Μήτερ».

Στον τόμο αυτό που είναι αφιερωμένος στην Παναγία περιλαμβάνονται ομιλίες, κηρύγματα, άρθρα, εγκύκλιοι κλπ του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος και αφορούν όλη την περίοδο της εκκλησιαστικής διακονίας του.

Ο καλαίσθητος αυτός τόμος είναι δερματόδετος με χρυσοτυπία και αποτελείται από 780 περίπου σελίδες.

Η παρουσίασή του έγινε από τον επιμελητή της έκδοσης κ. Βασίλειο Δερμετζόγλου, Δρ. Θεολογίας, τον πανοσ. αρχμ. Εφραίμ, καθηγούμενο της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου και το Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο.

Στο τέλος της εκδήλωσης το λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Βεροίας, ο οποίος με πολύ συγκίνηση τόνισε:

Δεν αποτελεί σχήμα λόγου εάν πω ότι είναι δύσκολο ή μάλλον αδύνατο να προσθέσω οτιδήποτε αυτή την ώρα παρά μόνο λόγους ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης. Όχι μόνο γιατί οι προλαλήσαντες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος, αγαπητός εν Χριστώ αδελφός και φίλος παλαιόθεν, από την εποχή της κοινής μας διακονίας εις την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, και ο πανοσιολογιώτατος καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου π. Εφραίμ, εξήντλησαν την αγάπη τους για την ελαχιστότητά μου παρουσιάζοντας με επιείκεια αλλά και διεξοδικότητα το ταπεινό πόνημά μου, αλλά και γιατί οι δικές μου λέξεις αυτή τη στιγμή, κατά την οποία αισθάνομαι τόσο βαθειά συγκινημένος, δεν έχουν καμιά σημασία.

Καί η συγκίνησή μου οφείλεται στη μεγάλη ευλογία που ζήσαμε πριν από λίγο κατά την υποδοχή της τιμίας Ζώνης, αλλά και στην ευλογία η παρουσίαση αυτού του βιβλίου να πραγματοποιηθεί αυτήν ακριβώς την ημέρα.
Στη μεγάλη ευγνωμοσύνη που οφείλω στην Παναγία μας για όλες τις δωρεές που επεδαψίλευσε στη ζωή μου θα ήθελα να προσθέσω και την ολοκάρδια ευχαριστία μου για την αποψινή ευλογία, θα ήθελα να της προσφέρω αυτό το εργόχειρο της αγάπης μου ως ελάχιστο αντίδωρο για τη μεγάλη αυτή ευλογία.
Η ευγνωμοσύνη μου προς Αυτή, την ευσπλαγχνική μητέρα μας και μητέρα μου, ήταν ο λόγος που με ώθησε να συγκεντρώσω αυτά τα ταπεινά ψελλίσματα της ψυχής μου που εκφράζουν την αγάπη μου για την Παναγία μας, καθώς φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την ημέρα που ως μαθητής της Αθωνιάδος με ανέλαβε υπό την προστασία της, και καθώς φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τότε που με κάλεσε να διακονήσω την Εκκλησία στην επαρχία αυτή, στην οποία η παρουσία της είναι τόσο ζωντανή, με τα προσκυνήματα, με τους ναούς και με τις θαυματουργές εικόνες της με τα τόσα ονόματα και επίθετα, που της χάρισαν οι ευσεβείς λάτρεις της αιώνες τώρα σ᾽ αυτόν τον τόπο, ώστε την αισθάνεσαι δίπλα σου.
Έτσι την αισθάνομαι και εγώ. Σαν πραγματική Μητέρα προς την οποία διαρκώς αναφέρομαι, προς την οποία απευθύνομαι και συνομιλώ για όσα θέματα και προβλήματα με απασχολούν και της ζητώ καθοδήγηση και λύσεις, και της ζητώ τη βοήθειά της για τη διακονία μου και για το ποίμνιό μου. Είναι η πρώτη στην οποία απευθύνομαι κάθε πρωί και αυτή προς την οποία στρέφομαι τελευταία κάθε βράδυ.
Αυτή είναι η σχέση μου με την Παναγία μας. Καί γι᾽ αυτό απετόλμησα να συγκεντρώσω σ᾽ αυτόν τον τόμο όσα της είχα εκφράσει δημόσια στα χρόνια της διακονίας μου στη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως εδώ στη Βέροια, ως ένδειξη βαθειάς ευγνωμοσύνης για όλα όσα μου προσέφερε και μου προσφέρει.

Τα συγκέντρωσα, όχι με την ψευδαίσθηση ότι προσφέρω κάτι σημαντικό σε Εκείνη ενώπιον της οποίας «ρήτορας πολυφθόγγους ως ιχθύας αφώνους ορώμεν» ή με την εντύπωση ότι προσθέτω το ελάχιστο στο πνευματικό της μεγαλείο εγκωμιάζοντάς την, αλλά με τη συναίσθηση ότι καταθέτω τα αισθήματα και τις σκέψεις της ψυχής μου προς την αγάπη της, σκέψεις και αισθήματα αφοσιωμένου τέκνου προς τη μητέρα, ταπεινού δούλου προς τη Δέσποινα του κόσμου, χωρίς θεολογικές ή λογοτεχνικές φιλοδοξίες, διότι είναι αδύνατο και να μιμηθεί ακόμη κανείς όσα οι πνευματοκίνητες γραφίδες των θεοφόρων πατέρων και των αγίων της Εκκλησίας μας έγραψαν εγκωμιάζοντάς την και αναλύοντας κατά το ανθρώπινο την αγιότητα της ιερής μορφής της και τη δόξα που απολαμβάνει παρά του Θεού.

Ο,τι κατέθεσα μέσα σ᾽ αυτόν τον τόμο αποτελεί την ταπεινή μου ικεσία προς Αυτή που νυχθημερόν ικετεύει ενώπιον του θρόνου του Υιού της υπέρ των τέκνων της, υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας. Καί την κατέθεσα με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει κάποιους αδελφούς μας να πλησιάσουν περισσότερο την Παναγία μας, να πάρουν το θάρρος να της μιλήσουν και εκείνοι· να της αναθέσουν όσα απασχολούν την ψυχή τους και τη ζωή τους· να τους βοηθήσει να την αισθανθούν δίπλα τους, προστάτιδα και συμπαραστάτιδα στη ζωή τους, κραταιά προστασία και σκέπη, απλανή οδηγό προς τον Υιό της· να τους παρακινήσει για να προσεύχονται στην Χάρη της και να εύχονται και για τον ταπεινό αλλά απόλυτα αφοσιωμένο στην αγάπη της λάτρη της.

Οφείλω, λοιπόν, θερμές και εγκάρδιες ευχαριστίες στους αποψινούς μας ομιλητές, με τους οποίους μας συνδέει η αγάπη προς την Παναγία, που είχαν την καλωσύνη να διαβάσουν πριν από όλους αυτό τον τόμο και να τον παρουσιάσουν με πολλή αγάπη σε όλους σας: στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο και στον πανοσιολογιώτατο καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, αρχιμανδρίτη π. Εφραίμ, αλλά και στον κ. Β. Δερμεντζόγλου, που επιμελήθηκε την έκδοση και μίλησε απόψε από την δική του οπτική γωνία.

Ευχαριστώ και όλους εσάς, οι οποίοι τιμήσατε την παρουσίαση και την εκδήλωση αυτή της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, εκδήλωση τιμής προς την Παναγία Μητέρα μας, η οποία μας επισκέφθηκε απόψε.
Εύχομαι ταπεινώς η χάρη της και η προστασία της τιμίας της Ζώνης να μας συνοδεύει πάντοτε».

Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από τον αρχιμ. Αρσένιο Χαλδαιόπουλο.Ετικέτες