Ιλίου Αθηναγόρας: Η Παναγία είναι ο έμψυχος Παράδεισος (φωτο)

Loading...


Η Β’ Στάση των Χαιρετισμών στο Ίλιον

Tου Μάρκου Παπαγεωργίου

Στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Ιλίου χοροστάτησε στην ακολουθία της Β΄ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, στον κατάμεστο Ναό, ανέλυσε το τροπάριο του Κανόνος «Πυρίμορφον όχημα, του Λόγου χαίρε Δέσποινα, έμψυχε Παράδεισε το ξύλον, εν μέσω έχων ζωής τον Κύριον, ου ο γλυκασμός ζωοποιεί, πίστει τους μετέχοντας, και φθορά υποκύψαντας.»

«Ο ποιητής αποκαλεί την Θεοτόκο έμψυχο, ζωντανό Παράδεισο που μέσα της περιέχει το ξύλο της ζωής, το ξυλό εκείνο που αποτελεί ελπίδα για όλους αυτούς που έχουν υποκύψει στη φθορά και την αμαρτία. Το πρώτο ξύλο στον Παράδεισο έμεινε αποκλεισμένο από την επικοινωνία του με το Θεό. 
Κι έρχεται η Παναγία, ως έμψυχος Παράδεισος μέσα στον οποίο σαρκώθηκε και δημιουργήθηκε το ξύλο της ζωής, ο Ιησούς Χριστός, για να μας δώσει άλλη μια ευκαιρία να ξαναγγίξουμς το δένδρο της ζωής. Η πίστη είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στο δένδρο της ζωής. Η Θεοτόκος φέρει μέσα Της το ξύλο της ζωής, που με τη Σάρκωση, τον Θάνάτο και την Ανάστασή Του, θα μας δώσει ζωή. Και μας μεταδίδει αδιάκοπα ζωή με την Θεία Κοινωνία. Κάθε φορά που κοινωνούμε των Αχράντων Μυστηρίων, αντλούμε ζωή. Ας προσέλθουμε με πίστη και εμπιστοσύνη στο Θεό. «

Στην Ακολουθία, τα μέλη του Κανόνα, έψαλλε η Χορωδία από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, φανερώνοντας την πολύ καλή δουλειά που γίνεται και την αγάπη που έχουν τα νέα παιδιά για την Βυζαντινή Μουσική.

alt
alt
alt
altΕτικέτες