Ιερατικό Σεμινάριο: «Εισαγωγή στο ιερό μυστήριο της Εξομολογήσεως» (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


Με την ευχή και ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, άρχισαν την υλοποίηση προγραμμάτων Ιερατικών επιμορφωτικών Σεμιναρίων, διάρκειας τεσσάρων ημερών (28 ωρών συνολικά) για τον Ιερό Κλήρο της Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Εξήντα και πλέον κληρικοί από την Ι. Αρχιεπισκοπή Κρήτης, της Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας Κρήτης και την Ι. Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας συμμετέχουν στο πρώτο Πιστοποιημένο Επιστημονικό αυτό Σεμινάριο που φιλοξενείται στους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, από 9 μέχρι 12 Σεπτεμβρίου. Το θέμα του Σεμιναρίου είναι «Εισαγωγή στο ιερό μυστήριο της Εξομολογήσεως» και τελεί υπό την αιγίδα και την ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Κατά την έναρξη του Σεμιναρίου και μετά τον Αγιασμό, τον οποίο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, διαβάστηκε το Μήνυμα του Παναγιωτάτου δια του εκπροσώπου του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Μεθόδιου Βερνιδάκη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. (Βλέπε ακολούθως). Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος τόνισε τη σημασία της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας της ΟΑΚ και του ΙΠΕ και επεσήμανε την παγκρήτια διάσταση του επιστημονικού αυτού Σεμιναρίου προς όφελος του συνόλου της Εκκλησίας. Εξέφρασε την χαρά του και την ευχή του όπως η ΟΑΚ συνεχίζει, όπως είπε «να ενώνει τον κλήρο της Κρήτης».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την αμέριστη αγάπη και στήριξη Του προς το Ίδρυμα, ως και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, Πρόεδρο του ΙΠΕ, για τη συνεργασία με την ΟΑΚ και στην εισήγηση του, με θέμα: «Η διακονία του Ιερού Μυστηρίου της Εξομολογήσεως», υπογράμμισε τα βασικά σημεία του ιερού αυτού Μυστηρίου, σε σχέση με τον εξομολόγο και εξομολογούμενο. «Ο διακριτικός πνευματικός, σημείωσε, ο γεμάτος αγάπη, καλωσύνη, συγκατάβαση, ταπείνωση, διάκριση, θα σκύψει με την Χάρη του Θεού, θα παρηγορήσει, θα συγκλαύσει, και θα συμπονέσει, προσευχόμενος προς τον Θεό, που είναι όλος αγάπη, όλος σπλάχνα οικτιρμών, για να δροσίσει και να θεραπεύσει «πάσαν νόσον» ψυχής και σώματος και τον βαθύ πόνο της καρδιάς του προσερχομένου εν μεταναία και για να δώσει την λύση των προβλημάτων που καίνε».

Τέλος, από την πλευρά του ο Γεν. Διευθυντής της ΟΑΚ κ. Κων. Ζορμπάς επεσήμανε ότι η ΟΑΚ, από την αρχή της λειτουργίας της, έστρεψε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προσοχή της στο θεολογικό δυναμικό της Εκκλησίας της Κρήτης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αμέριστη αγάπη και συμπαράσταση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου προς το Ίδρυμα και ανέπτυξε, μαζί με τον Αιδ. π. Αδαμνάντιο Αυγουστίδη, Διευθυντή του ΙΠΕ, τα πλαίσια του ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ της ΟΑΚ και του ΙΠΕ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η συνεργασία αυτή επικεντρώνεται στην επιμόρφωση του ιερού κλήρου και των λαϊκών στελεχών (π.χ. εκκλησιαστικών επιτρόπων και συμβούλων, ενοριακών συλλόγων, ιεροψαλτών, γυναικείων συλλόγων κ.λπ.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης, των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου, καθώς και της Ορθοδόξου Διασποράς Ιερών Μητροπόλεων του Οικουμενικού Θρόνου, με την υλοποίηση συνεχών προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης.

Το παρόν στο παραπάνω Σεμινάριο έδωσε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας κ. Δαμασκηνός.

Εισηγητές κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου είναι: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος (Η Διακονία του Μυστηρίου της Εξομολογήσεως), ο Σεβασμιώτατος Mητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος (Το Μυστήριο της Εξομολογήσεως στην Πατερική Παράδοση της Εκκλησίας), ο π. Νήφων Βασιλάκης (Τρόποι εφαρμογής των Ιερών Κανόνων στο Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως), ο π. Αυγουστίνος Μπαϊρακτάρης (Ακρίβεια και Οικονομία, ως γενικές ποιμαντικές αρχές), ο κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς (Σύγχρονοι κοινωνικοί προβληματισμοί και Εξομολόγηση), ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης (Σύγχρονοι ποιμαντικοί προβληματισμοί και Εξομολόγηση), ο π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης (Εξομολόγηση και ψυχικές διαταραχές) και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος (Τυπολογία εξομολογουμένων και δημιουργία εξομολογητικής συνείδησης).

 

 Ετικέτες