Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Γρεβενών (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης τελέσθηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Γρεβενών κ.Δαβίδ.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, κ.Ιερώνυμος, που συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ.Ανθιμο.

Το παρών έδωσαν Μητροπολίτες απ’όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ο Ναός του πολιούχου Αγίου της Θεσσαλονίκης ήταν από νωρίς κατάμεστος.

Στον πρώτο του λόγο ως Μητροπολίτης, ο κ.Δαβίδ, μεταξύ άλλων είπε: “Ανεβαίνω Κύριε όπου με καθοδηγεί η φωνή σου, ανεβαίνω στο όρος της Αρχιερατικής σου προσευχής και αγωνίας. Βλέπω τον Αρχάγγελο Γαβριήλ του Καθεδρικού Ναού των Γρεβενών να ευαγγελίζεται την ευλογημένη ώρα: »Ιδού θυρα ανεωγμένη εν τω ουρανώ και η φωνή η πρώτη ην ήκουσα ως σάλπιγγος λαλούσης μετ’ εμού λέγων ανάβα ώδε», Ιδού αναβαίνω, συ οδήγησόν με ευχές των Αγίων σου, Κύριε Κύριε, Αμήν”.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος, είπε: “Προστίθεται στον κρίκο των Ιεραρχών της Εκκλησίας μας ένα εξαίρετο μέλος. Η Εκκλησία σήμερα σε αποστέλει σε ιερή αποστολή, σε ένα ιερό χώρο όπου πολλές προσωπικότητες Αρχιερέων, προκατόχων σου αγωνίστηκαν όπως ταιριάζει να αγωνίζονται οι Αρχιερείς”.

Το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Τζιουμάκας του Δημητρίου, γεννήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας το 1958. Έλαβε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας το 1979 και το πτυχίο του Ποιμαντικού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1983. Εργάσθηκε ως διδάσκαλος στην ιδιωτική εκπαίδευση προ της χειροτονίας του εις διάκονον.

Το 1980 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης και την 6η Αυγούστου 1980 χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Χρυσοφάκη. Υπηρέτησε ως Διάκονος εις τους ιερούς Ναούς Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και Παναγίας της Δεξιάς αναλαμβάνοντας και την Διεύθυνση του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μητροπολίτου. Από το έτος 1980 έως το 1992, υπηρέτησε και ως Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης.
Στις 23 Ιανουαρίου 1983 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Χρυσοφάκη λαβών το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου και τοποθετήθηκε ως ιερατικός προϊστάμενος και Πρόεδρος των εκκλησιαστικών επιτροπών του ιερού ενοριακού Ναού Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, όπου και υπηρετούσε μέχρι σήμερα, αναπτύξας αξιόλογο πνευματικό καί ποιμαντικό έργο.

Με τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ανέλαβε: από του έτους 2004 την διεύθυνση του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και από την 10η Ιουνίου 2010 τα καθήκοντα του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Την 10η Οκτωβρίου 2014 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε Μητροπολίτην Γρεβενών.Ετικέτες