Η τελευταία επιθυμία του μακαριστού Μητροπολίτη Γρεβενών

Loading...


Το Σάββατο η κηδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γρεβενών 

Σύμφωνα με πληροφορίες του grevenamedia.gr η κηδεία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Γρεβενών θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο. Η τελευταία επιθυμία του ήταν να ταφεί στα Γρεβενά , την περιοχή την οποία υπηρέτησε επί 38 συνεχή έτη και μάλιστα στον αύλειο χώρο , της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών.

Το grevenamedia κάνει γνωστό ότι προηγούμενη επιθυμία του Μακαριστού Μητροπολίτη ήταν να ταφεί στην Ανατολική πλευρά του Καθολικού Ναίσκου του Αγίου Σωτήρος στην Ιερά Μονή Ζάβορδας.

Αυτή η επιθυμία είχε εκφραστεί βεβαίως πολύ νωρίς το έτος 2006 όταν εισήχθη σε Νοσοκομείο των Αθηνών για την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς που υπεβλήθη εκείνη την εποχή.

Ανακοίνωση για το πρόγραμμα

Η Ιερά Μητρόπολις Γρεβενών μετά βαθυτάτης θλίψεως γνωρίζει εις το χριστεπώνυμο πλήρωμα την προς Κύριον εκδημίαν του Μητροπολίτου Γρεβενών κυρού Σεργίου, ο οποίος επί 38 συναπτά έτη, εποίμανε θεοφιλώς και θεαρέστως την επαρχίαν αυτήν.

Πρόγραμμα υποδοχής και Εξοδίου Ακολουθίας:…

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014 – ώρα 10.00 π.μ.
Υποδοχή του σεπτού σκηνώματος του μακαριστού Μητροπολίτου εις τον χώρον του Δημαρχείου και ακολούθως μετάβασις με πομπή εις τον Ιερόν Μητροπολτικόν Ναόν, όπου θα τεθεί εις προσκύνησιν.
Ώρα 21.00 Έναρξις μικράς Αγρυπνίας 1.00 π.μ.

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014 Ώρα 7.00π.μ.
Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου.
Ώρα 12.00: Εξόδιος Ακολουθία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και άλλων Αρχιερέων.

Ο Τοποτηρητής

Ο Κ Α Σ Τ Ο Ρ Ι Α Σ Σ Ε Ρ Α Φ Ε Ι Μ

Ποιες διαδικασίες θα προηγηθούν της ταφής – Στα Γρεβενά ο Αρχιεπίσκοπος 

Σήμερα, λοιπόν, Παρασκευή στις 10.00 θα μεταφερθεί η σορός του Μητροπολίτη Γρεβενών στην πόλη μας. Οι Αρχές θα περιμένουν μπροστά στο Δημαρχείο την συνοδεία με την σορό του Μητροπολίτη και από εκεί η πομπή πεζή από τον πεζόδρομο και την κεντρική πλατεία θα καταλήξουν στην Ιερά Μητρόπολη.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και 20 Μητροπολιτών.

Χθες το απόγευμα ήρθε στα Γρεβενά ο τοποτηρητής και Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ ο οποίος κάλεσε στα γραφεία της Μητροπόλεως τις τοπικές πολιτικές, αυτοδιοικητικές και στρατιωτικές αρχές όπου και συναποφασίστηκε το πρόγραμμα κηδείας του Μητροπολίτη Γρεβενών.

Πένθιμα χτυπούν αυτή τη στιγμή  οι καμπάνες 

Πένθιμα χτυπούν αυτή την ώρα και διαδοχικά μέχρι την ημέρα της ταφής του Μακαριστού Μητροπολίτη Γρεβενών , οι καμπάνες στην πόλη των Γρεβενών και στα 100 χωριά του Νομού.

Οι Τοπικοί Ιερείς και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Εκκλησιαστικών Ενοριών έχουν αναλάβει αυτή την ευθύνη της πένθιμης διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του grevenamedia το Σάββατο θα παρευρεθούν στην κηδεία γύρω στους 20 Μητροπολίτες καθώς και οι Τοπικές Αρχές των Γρεβενών και της Δυτικής Μακεδονίας.

Η πληροφορία πως ενδεχομένως στην κηδεία να παρευρεθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος δεν μπορεί να διασταυρωθεί μέχρι αυτή την ώρα.

Ποιός ήταν 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης γεννήθηκε το 1934 στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1955 και Πρεσβύτερος το 1959. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Ελασσώνος, ως εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιώς. Υπηρέτησε, επίσης, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στην Ιερά Μονή Πεντέλης και στο ιδιαίτερο γραφείο του τότε Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Εξελέγη Μητροπολίτης το 1976. Μεταξύ των έργων του περιλαμβάνονται: «Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Ζάβορδας) και το Κειμηλιοφυλάκειον αυτής», Ιστορία της Ι. Μητροπόλεως Γρεβενών. Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την έκδοση των «Ιστορικών Αρχείων της Ι. Μητρ. Γρεβενών».Ετικέτες