Η Μητρόπολη Γερμανίας στον Δρόμο του Σταυρού των Λαών στο Μόναχο

Loading...


Ιδιαίτερα συμβολική και συγκινησιακή ήταν η φετινή πορεία και περιφορά του Σταυρού των Λαών, των αλλοδαπών ρωμαιοκαθολικών ενοριών του Μονάχου.

Την Μεγάλη Παρασκευή των ρωμαιοκαθολικών, στις 3 Απριλίου 2015 έλαβε χώρα στο Μόναχο η καθιερωμένη περιφορά με συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Μονάχου και Φράισινγκ και προέδρου της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπικής Συνόδου της Γερμανίας, Σεβ. Καρδιναλίου κ. Ράινχαρντ Μαρξ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αρχιερατικής Επιτροπής Βαυαρίας “επικεφαλής της περιφοράς τέθηκε ένας ευμεγέθης ξύλινος Σταυρός, αποτελούμενος από δύο τεμάχια σανίδας μιας λέμβου που εξώκοιλε στη νήσο Λαμπεντούσα της Ιταλίας, μεταφέροντας πρόσφυγες από την Αφρική.

Ο ιδιαίτερος συμβολισμός του σταυρού αυτού και η αναφορά του στον ανθρώπινο πόνο της προσφυγιάς, της πολυήμερης πάλης με τα κύματα, του μεγάλου κινδύνου πνιγμού, της αισχρής εκμετάλλευσης από οργανωμένες ομάδες κακοποιών και στην ανάγκη όλων μας να συνδράμουμε τις βασανισμένες αυτές ψυχές, κυριάρχησαν και στις προσευχές κατά τη διάρκεια της πορείας.

Ρωμαιοκαθολικές Ενορίες του Μονάχου από Ιταλία, Ισπανία, Κροατία Σλοβενία, Κορέα, Ρωσία, Ουκρανία, Πολωνία, Αφρική, Συρία, Ουγγαρία, Βραζιλία και δύο βαυαρικές μοναστικές αδελφότητες μοναχών και μοναζουσών μετείχαν της πορείας, ψάλλοντας ύμνους στις δική τους γλώσσα. Η πορεία άρχισε από τον ναό του αγίου Μιχαήλ, στον πεζόδρομο του Μονάχου και κατέληξε, μετά από 14 ολιγόλεπτες στάσεις, στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Μαρίενπλατς. Περισσότερο από τρεις χιλιάδες πιστών ακολούθησαν την περιφορά.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Απόστολος Μαλαμούσης, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής Μονάχου και Φράισινγκ και παρέστη στην πορεία του Σταυρού των Λαών.

Να σημειωθεί, ότι με πρόσκλησή μας μετέχουν κάθε χρόνο, την Ορθόδοξη Μεγάλη Παρασκευή, εκπρόσωποι του Καρδιναλίου Μονάχου στην περιφορά του Επιταφίου μας, από τον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μονάχου (την ιστορική Σαλβάτορκιρχε) στη κεντρική πλατεία Μονάχου, την Μαρίενπλατς. Επίσης χιλιάδες ορθοδόξων πιστών, αλλά και βαυαρών φιλορθοδόξων και φιλελλήνων μετέχουν της περιφοράς του Επιταφίου μας. Βαυαρική μουσική ομάδα συνοδεύει την περιφορά με πένθιμους βαυαρικούς μουσικούς σκοπούς”.Ετικέτες