Η γιορτή του Οσίου Ρωμανού Μελωδού στο μουσικό σχολείο Κομοτηνής (ΦΩΤΟ)

Loading...


Εορτάστηκε χθες, 1η Οκτωβρίου, η μνήμη του Οσίου Ρωμανού Μελωδού και γι’ αυτό το λόγο μαθητές και εκπαιδευτικοί του μουσικού σχολείου της Κομοτηνής παρέστησαν στη λειτουργία, που τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαρώνειας.

Οι μαθητές παρακολούθησαν τη λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας και αμέσως μετά έλαβαν το αντίδωρο και την ευλογία του αγιασμού. Ολοκληρώνοντας την τελετή ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης βρήκε την ευκαιρία να ευχαριστήσει δημόσια όλο το δυναμικό του σχολείου για την άψογη διοργάνωση της γιορτής προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου την περασμένη εβδομάδα. «Θέλω να εκφράσω τα θερμά που συγχαρητήρια πρωτίστως στα παιδιά, τα οποία παρουσίασαν ένα τέτοιο αποτέλεσμα το οποίο και τον Πατριάρχη χαροποίησε αλλά και όλους εμάς μας γέμισε χαρά και περηφάνια». Η μέρα για τους μαθητές του μουσικού σχολείου συνεχίστηκε με εκδρομή.

Μόλις τον περασμένο Μάιο ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας τέλεσε τα θυρανοίξια στο παρεκκλήσι του Οσίου Ρωμανού του Μελωδού που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του μουσικού σχολείου Κομοτηνής. Χθες το πρωί ο ιερός χώρος άνοιξε για να φιλοξενήσει και πάλι τον Μητροπολίτη και τη βυζαντινή χορωδία του σχολείου, για την λειτουργία που τελέστηκε με αφορμή τη γιορτή του Αγίου. Το παρεκκλήσι παραδόθηκε το 2002, και όμως μόλις τον περασμένο Μάιο εγκαινιάστηκε.

Είναι αφιερωμένο στον Οσιο Ρωμανό τον Μελωδό και κατασκευάστηκε μαζί με το σχολείο πριν από 12 χρόνια. Τα θυρανοίξια τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, για τα 20 χρόνια λειτουργίας του σχολείου.

Ο Οσιος Ρωμανός ο Μελωδός είναι από τους γνωστότερους υμνογράφους, αποκαλούμενος και ως «Πίνδαρος της Ρυθμικής Ποίησης». Άκμασε κατά τη διάρκεια του έκτου αιώνα, που θεωρείται ότι είναι η «Χρυσή Εποχή» της βυζαντινής υμνογραφίας. Ο Ρωμανός ο Μελωδός θεωρείται κορυφαίος ποιητής και υμνογράφος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το παρεκκλήσι εξοπλίστηκε με τη βοήθεια της μητρόπολης και του ιερέα Χρυσοβαλάντη Δήμου και ο μητροπολίτης εξέφρασε την επιθυμία του να τον εγκαινιάσει μόλις έμαθε ότι παραμένει ανενεργός. Έτσι τοποθετήθηκαν οι εικόνες και όλα τα υπόλοιπα είδη προκειμένου να ανοίξει

komotini.jpg
komotini1.jpg


Ετικέτες