Εσπερινός της Πανηγύρεως του Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου(ΦΩΤΟ)

Loading...


Με ιδιαιτερη λαμπροτητα και μεγαλοπρεπεια τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός της εφετινής εορτης του αγιου Αλεξανδρου, αρχιεπισκοπου Κωνσταντινουπόλεως, προστατου και πολιουχου της πολεως του Παλαιου Φαληρου.

  Προσκεκλημενοι Ιεράρχες του Σεβασμιωτατου Μητρ. Ν. Σμύνης  κ. Συμεων εφέτος ηταν οι Σεβασμιωτατοι Μητροπολιτες Κορινθου κ. Διονυσιος και Ιλιου, Αχαρνων και Πετρουπολεως κ. Αθηναγορας.

Στον πανηγυρικό Εσπερινο χοροστάτησε και εκήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Mητρ.Ιλίου κ. Αθηναγόρας. Ο Σεβασμ. Ιλίου επικέντρωσε την ομιλία του στον στίχο του συναξαρίου «Χαίρε δόκιμε Χριστού αμπελώνος εργάτα» για να υπογραμμίσει τη μορφή του Αγίου Αλεξάνδρου ως λαμπρού διδασκάλου της Εκκλησίας του Χριστού. Εκπροσωπώντας τότε τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μητροφάνη (4ος αι.), ο Άγιος στον καινούργιο αμπελώνα του Κυρίου, στο σώμα της Εκκλησίας, «φραγμόν αυτώ περιέθηκε» αντιστεκόμενος στην αίρεση του Αρείου και υπερασπίζοντας την ορθή διδασκαλία για το «ομοούσιον» του Υιού προς τον Πατέρα, δηλαδή όχι όμοιος (ομοιούσιος), αλλά από την ίδια ουσία (ομοούσιος). Τέλος, τόνισε ότι ο Άγιος Αλέξανδρος ως μέγας της Εκκλησίας διδάσκαλος οφείλει να είναι φωτεινό παράδειγμα στην καθημερινότητα της ζωής μας, καθώς ο ίδιος αναδέχεται το βάρος του σταυρού για τη σωτηρία όλων ημών.

Συγχοροστάτησαν ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κορίνθου και ο Μητρ. Νέας Σμύρνης κ. Συμεών. Παρεστησαν ο Δημαρχος Παλαιου Φαληρου κ. Διονυσιος Χατζηδακης, τα μελη του Δημοτικού Συμβουλιου και μεγαλο πληθος λαου.

Με το περας του Πανηγυρικού Εσπερινού και με τη συνοδεία της μπαντας του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιηθηκε η μεγαλοπρεπης λιτανευση της ιερης Εικονας του Αγιου Αλεξανδρου και του τιμιου Λειψανου του, διά των οδων Αγιου Αλεξανδρου – Ναιαδων – Πρωτεως – Αλκυονης