Επιτυχημένη εκδήλωση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο από την Ι.Μ. Καλαβρύτων (ΦΩΤΟ)

Loading...


Υστερα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου προσήλθε στο Αίγιο ο Υποστράτηγος, Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο», που διοργάνωσαν από κοινού την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων», η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και ο Δήμος Αιγιαλείας.

Τον συνόδευαν οι συνεργάτιδές του κυρία Αιμιλία Δουκέλη, Αστυνόμος Β, και η κ. Αυγουστίδου.

Την αίθουσα κατέκλυσαν μαθητές σχολείων της Αιγιάλειας που άκουσαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία του κ. Σφακιανάκη, ο οποίος, μέσα σε λίγα λεπτά κατάφερε να καθηλώσει το ακροατήριό του, αφενός λόγω της σπουδαιότητας των αναφερόμενων και αφετέρου με τον δικό του τρόπο παρουσίασης στοιχείων και εξιστόρησης γεγονότων, που ήταν ενδεικτικός του πάθους που επιδεικνύει στη δουλειά του, για να έχει φτάσει σήμερα η Ελληνική Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπό την αδιάκοπη εποπτεία του, να κατέχει ηγετική θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο!

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, η αντιδήμαρχος Βάσω Ψυχράμη, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λεωνίδας Ξυλογιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Τμήματος Οπτικής –Οπτομετρίας του Παραρτήματος Αιγίου ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Κουτσογιάννης, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Αχαΐας Ευγενία Πιερρή, ο πρώην πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και του Νομικού Προσώπου του δήμου Κώστας Κλάγκος, ο αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Σ.Α. Σωκράτης Μαυρίδης και βέβαια οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους.

Tην παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης.

Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το διαδίκτυο μάς αφορά όλους, οφείλουμε όμως όλοι να μάθουμε τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης και κυρίως τα παιδιά.

Η κ. Ψυχράμη έκανε αναφορά στην πορεία και το έργο του κ. Σφακιανάκη στην Ελληνική Αστυνομία, ο οποίος έχει χειριστεί ως τώρα περισσότερες από 6.500 υποθέσεις που αφορούν το κυβερνοέγκλημα.

Ο ομιλητής χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «απλό στρατιώτη» που κάνει το αυτονόητο, όπως είπε, τονίζοντας πως έχει δημιουργήσει μία δυνατή ομάδα, αποτελούμενη από 110 άτομα, που έχει φτάσει να είναι επικεφαλής στην Ευρώπη, στον τομέα της.

Αποκάλυψε δε και το «μυστικό» αυτής της επιτυχίας του δεν είναι άλλο από την πίστη του στο Θεό που τον αξίωσε να ανέβη στα σκαλοπάτια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κάνοντας γνωστή την αγαστή συνεργασία και πνευματική σχέση που χρόνια τώρα διατηρεί με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο.

Επισημαίνοντας ότι το διαδίκτυο επηρεάζει 98% θετικά τη ζωή μας και 2% αρνητικά, ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε ότι κακώς έχει «δαιμονοποιηθεί» και υπογράμμισε ότι «εφόσον ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες θα έχουμε μια ασφαλή πλοήγηση».

Εξήγησε τους κανόνες λειτουργίας του διαδικτύου, τονίζοντας πως δεν είναι ανώνυμο και πως κάθε ενέργεια σε αυτό αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη. ΄΄Ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο δεν διαγράφεται ποτέ, γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αν υποκύψετε σε εκβιασμούς θα είσαστε μια ζωή εκβιαζόμενοι, γι’ αυτό απευθυνθείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο τηλέφωνο 11188΄΄, είπε ακόμη ο κ. Σφακιανάκης. ΄΄Το διαδίκτυο είναι εργαλείο, δεν είναι παιχνίδι. Δυστυχώς είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τους κινδύνους του, όμως αυτοί αφορούν μόνο το 2% του διαδικτύου. Το υπόλοιπο 98% είναι τα θετικά του΄΄», όπως εξήγησε. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στα κοινωνικά δίκτυα, επισημαίνοντας ότι οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ότι το περιεχόμενο που «ανεβάζουν» στους «προσωπικούς τους λογαριασμούς» δεν είναι ιδιωτικό αλλά δημόσιο. Ως παράδειγμα έφερε τον «σημερινό 15χρονο», ο οποίος όταν θα ψάχνει για δουλειά θα κριθεί και από τα δύο βιογραφικά του, «το κανονικό και το ηλεκτρονικό», δηλαδή τις δημοσιεύσεις, τα σχόλια και τις φωτογραφίες που έχει «ανεβάσει» στα κοινωνικά δίκτυα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις «μάχες» της Δίωξης για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας, και το γεγονός ότι έχει καταφέρει να εξιχνιάσει και να αποκαλύψει και διεθνή κυκλώματα. ΄΄Ευτυχώς έχουμε καταφέρει να είμαστε… μπροστά από τους κακούς΄΄, σχολίασε ο διευθυντής της ΔΙΔΗΕ. Μία άλλη ενότητα που αναλύθηκε είναι το λεγόμενο cyber bulling το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, ευτυχώς είναι περιορισμένο στη χώρα μας. Σημαντική είναι η συμβολή της Δίωξης στην αποτροπή αυτοκτονιών κυρίως νέων ανθρώπων, οι οποίοι, όπως ανέφερε ο ομιλητής, αργότερα μετανοούν για την πρόθεσή τους. «Καμπανάκι» έκρουσε ο κ. Σφακιανάκης για τον εθισμό σε διαδικτυακά παιχνίδια, τονίζοντας πως οι Έλληνες κατέχουν αρνητικό ρεκόρ στην Ευρώπη, καθιστώντας σαφές πως η Πολιτεία οφείλει να εστιάσει στο πρόβλημα. Αναφορά έγινε και στα social media, με τον ομιλητή να αναφέρει πως μέχρι τα 13, τα παιδιά δεν επιτρέπεται να έχουν δική τους σελίδα στο facebook, ωστόσο στην Ελλάδα, τα 8 στα 10 έχουν… Αναφέρθηκε στους κινδύνους επικοινωνίας με αγνώστους μέσω του ίντερνετ, περιγράφοντας το πρόσφατο περιστατικό όπου 13χρονη πίστευε πως επικοινωνεί με συνομήλικο της, όταν όμως μετά από μήνες πήγε στο ραντεβού τους, εμφανίστηκε 75χρονος παιδόφιλος που αποπειράθηκε να την απαγάγει. Το κορίτσι σώθηκε από φίλους της και μετά από λίγες ημέρες η ΔΙΔΗΕ εντόπισε τον δράστη. Ο κ. Σφακιανάκης μίλησε, τέλος, για τις απάτες μέσω του διαδικτύου, αλλά και για τις καινοτόμες δράσεις της Δίωξης.

Οι γενικότερες συμβουλές που έδωσαν, ο κ. Σφακιανάκης και οι συνεργάτιδές του, είναι: «Δεν δημοσιοποιούμε υλικό με προσωπικά δεδομένα, φωτογραφίες δικές μας και φίλων μας. Αποφεύγουμε τη δημοσιοποίηση του τι κάνω και πού πάω. Δεν εμπιστευόμαστε άτομα τα οποία δεν γνωρίζουμε. Δεν δεχόμαστε να συναντήσουμε άτομα τα οποία δεν γνωρίζουμε. Δεν ανοίγουμε την κάμερα του υπολογιστή μας για να συνομιλήσουμε με αγνώστους που γνωρίσαμε στο διαδίκτυο. Δεν ανοίγουμε συνδέσμους (links) που μας στέλνουν άγνωστοι. Αναφέρουμε την κλοπή του λογαριασμού στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούμε μέσω της προτεινόμενης από αυτό διαδικασίας (report). Σε περίπτωση υποκλοπής του λογαριασμού, ενημερώνουμε τις επαφές μας. Χρησιμοποιούμε ασφαλείς κωδικούς.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Σφακιανάκη διά τις πολύτιμες συμβουλές του και απευθυνόμενος στους μαθητές τους συνεβούλευσε να χειρίζονται το διαδίκτυο με προσοχή ώστε να αποφεύγουν τους κινδύνους πού κρύβει.

1812sfak.jpg
1812sfak1.jpg
1812sfak2.jpg

 Ετικέτες