O Μητρ.Ιερισσού στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Περιστέρας που επλήγη από πυρκαγιά(ΦΩΤΟ)

Loading...


Την Κυριακή, 6η Σεπτεμβρίου τ.ε., που η Εκκλησία μας τιμά το εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος  με πόνο ψυχής επεσκέφθη την Ενορία του Αγίου Ανδρέου Περιστεράς, ακολουθούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεωε, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Μαιδώνη και τους Ιεροδιακόνους π. Εφραίμ Τσόλη και π. Μελέτιο Τσόγκα.

 Καί τούτο διότι κατά το απόγευμα της 23ης Αυγούστου τ. ε., παραμονής της εορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο μεγαλόπρεπος πεντάτρουλλος Βυζαντινός Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέου Περιστεράς, κόσμημα της Ιεράς Μητροπόλεως και κτίσμα του 9ου αιώνος, επλήγη από πυρκαιά που εξεκίνησε δυστυχώς από αναμμένη λαμπάδα στον Νάρθηκα του λαμπρού τούτου και μοναδικού από απόψεως αρχαιολογικής κτίσματος. 

Αποτέλεσμα ήτο να κατασταφή σχεδόν ολοσχερώς ο Νάρθηκάς του και να υποστή μεγάλες ζημιές και ο κυρίως Ιερός Ναός.

Το Βυζαντινό τούτο κειμήλιο αποτελεί το Καθολικό, δηλαδή τον κεντρικό Ναό, Κοινοβιακής Ιεράς Μονής που ίδρυσε κατόπιν θείας εντολής ο Όσιος Ευθύμιος ο Νέος, ο οποίος έζησε μεταξύ των ετών 824 και 898 μ.Χ.. Οι αρχαιολόγοι μας πληροφορούν ότι τα εγκαίνια του Ιερού Ναού, που έκτισε ο άγιος Ευθύμιος, έγιναν τον Σεπτέμβριο του 871 μ.Χ..

Να σημειωθή ότι ο άγιος Ανδρέας Περιστεράς, εντός του οποίου θησαυρίζονται τα Ιερά Λείψανα του Κτήτορός του Οσίου Ευθυμίου του Νέου, είναι ο μόνος Βυζαντινός αρχαίος Ναός που ευρίσκεται εν λειτουργία στη Χώρα μας και αποτελεί τον τόπο που εμαθήτευαν πλείστοι όσοι φοιτηταί των Πανεπιστημίων μας, εξ αιτίας της εκπάγλου ωραιότητός του και της έξοχης αρχιτεκτονικής του δομής.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, αφού εξήρε το θάρρος και την αμέριστη αγωνία και τον αγώνα κατά την ώρα του φοβερού συμβάντος του Εφημερίου του Ιερού Ναού, Οικονόμου π. Γεωργίου Τσιπλακίδη, καθώς και τις συγκινητικές προσπάθειες και την ανταπόκριση όλων των Περιστεριωτών και ιδίως της νεολαίας του Τόπου, που έπεσαν κυριολεκτικώς στη φωτιά για να σώσουν από ολοκληρωτική καταστροφή τον πάγκαλο Ιερό Ναό τους, τόνισε ότι μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφερείας Θεσσαλονίκης, της οποίας προίσταται η φιλόχριστος και εντιμοτάτη κ. Μαρία Τσιάπαλη εν Θεσσαλονίκη, έχομε χρέος να αποκαταστήσωμε στην προτέρα ωραιότητά του το μοναδικό αυτό μνημείο του τόπου μας, το οποίο, πέραν της τωρινής πυρκαιάς, έχει υποστή τα ανεξίτηλα πλήγματα του χρόνου σε μεγάλη έκταση και να το αποδώσωμε στη λατρεία του Τριαδικού Θεού και προς τιμήν του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου Αποστόλου.

Πιστεύομε, κατέληξε ο Δεσπότης, ότι η Πολιτεία, διά του Υπουργείου Πολιτισμού, ο φιλόχριστος Λαός, τόσο της Επαρχίας μας όσο και πανελλαδικώς, ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Κουτσιλάς, που είναι και ο πρωτοψάλτης της Κωμοπόλεως, οι οποίοι ήδη εργάζονται συμπαριστάμενοι στις προσπάθειες του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Ιεράς Μητροπόλεως προς αποκατάσταση των πληγών του Ιερού Ναού, ενωμένοι θα δώσουμε τον αγώνα τον καλό για να αποδοθή στην ιστορία το πληγέν από την πυρκαιά ιερό παλλάδιο του “Προάθωνος” της Περιστεράς, καλύτερο και γερά συντηρημένο εις πείσμα του χρόνου και της λαίλαπας του πυρός!

Η Ιερά Μητρόπολις και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού καλούμε όλους τους αδελφούς μας να έλθουν συμπαραστάτες και αρωγοί στο έργο της αποκαταστάσεως του Αγίου Ανδρέου για να μπορεί η “Ιστορία” και η “Βυζαντινή Παράδοση”, καλά διατηρημένες, να ομιλούν στην καρδιά και στις συνειδήσεις όλων των επερχομένων γενεών …

Γιά να γίνη το προζύμι του παρελθόντος, η αιτία της στερεούς πορείας του μέλλοντος της Φυλής μας, του Έθνους μας … Γιά να κρατήσουμε την ταυτότητά μας!

Να σημειωθή ότι λόγω του φοβερού συμβάντος, ο Ιερός Ναός παραμένει κλειστός, κατόπιν εντολής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η δε Θεία Λειτουργία τελείται προσωρινώς στην πλησίον του Ιερού Ναού αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Ενορίας, μέχρι της αποκαταστάσεως των ζημιών της πυρκαιάς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ετικέτες