Επέτειος επανακομιδής Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης στην Πάτρα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Μετά πάσης μεγαλοπρεπείας και θρησκευτικής λαμπρότητος εορτάσθηκε η 12η επέτειος της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης στον Ιερό Ναό της στην περιοχή Ριγανόκαμπος Πατρών.

Ο Ιερός ναός αυτός ήταν σταυροπηγιακός, δηλαδή ανήκε στην πνευματική δικαιοδοσία της μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και κατείχε ως πολυτιμότατο θησαυρό την Τιμία Κάρα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, Αγίας με θαυμαστό βίο και μεγάλη ιεραποστολική δράση, που έζησε τον 4ο αιώνα και μαρτύρησε στη Μαγεδώ της Περσίας.

Στην περίοδο της Φραγκοκρατίας (1204-1430), πολλοί θησαυροί, μαζί και το Λείψανο της Αγίας Ειρήνης, φυγαδεύτηκαν στη Δύση. Ο τότε Λατίνος Αρχιεπίσκοπος των Πατρών Αντέλμος, που δικτατορικά επεβλήθη από την Εκκλησία της Ρώμης αφού προηγουμένως εξεδίωξε τον κανονικό Ορθόδοξο Μητροπολίτη της Πάτρας , έστειλε ως «δώρο» στην Μονή Hautecombe της Σαβοΐας, πέραν των άλλων «λαφύρων» και την Κάρα της Αγίας Μάρτυρος Ειρήνης. Ύστερα από ενέργειες του πρώην Μητροπολίτη Πατρών κυρού Νικοδήμου και του και του τότε Δημάρχου Πατρέων κ. Ευάγγελου Φλωράτου, η Τιμία Κάρα της Αγίας Ειρήνης επέστρεψε στην Πόλη και περιοχή όπου εφυλάσσετο, την 5η Οκτωβρίου έτους 2002.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου με Πανηγυρική Αρχιερατική Ιερά Αγρυπνία, κατά την οποία χοροστάτησε και ομίλησε ο Σεπτός Ποιμενάρχης της πόλεως των Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος. Κατά την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, έκανε αναφορά για την χάρη και την ευλογία που έχει η ενορία να κατέχει την Τίμια Κάρα της Αγίας. Μακάρισε επίσης, όλους όσους συνεισέφεραν με κάθε τρόπο για την επιστροφή αυτού του πολύτιμου θησαυρού.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Οκτωβρίου προεξήρχε και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Γουρδούπης διευθυντής ΓΕΕΘΑ. Μετά το πέρας του εσπερινού, στο πνευματικό κέντρο της ενορίας, τελέσθηκε η ακολουθία του αγιασμού εν’ όψει της νέας κατηχητικής χρονιάς.

Την ημέρα της Κυριακής, κατά την Θεία Λειτουργία προΐστατο και ομίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Κωτσάκης, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Ομπλού.
Το απόγευμα της Κυριακής τελέσθηκε μεθέορτος Εσπερινός και Ιερά Παράκληση προς τιμήν της Αγίας, κατά την οποία στο αριστερό αναλόγιο έψαλλαν νέοι και νέες των φοιτητικών συντροφιών της ενορίας καθοδηγούμενοι από τον προϊστάμενο του Ναού.

patra.JPG
patra1.JPG
patra2.JPG
patra3.JPG
patra4.JPG
patra5.JPG
patra6.JPG
patra7.JPG
patra8.JPG
patra9.JPG


Ετικέτες