Εορτασμός Αγίου Αβερκίου στον Πύργο της Σαντορίνης (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


Σ΄ όλη την επικράτεια της χώρας μας, υπάρχουν δύο μοναδικοί ναοί επ΄ ονόματι του Αγίου Αβερκίου και αυτοί βρίσκονται στη Σαντορίνη.

Ο ένας στον Πύργο της Σαντορίνης, κρυμμένος μέσα στα στενά και γραφικά σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού του Πύργου και πάνω από την κεντρική πλατεία του χωριού, ο οποίος είναι μετόχι της Ιεράς Μονής του Προφήτη Ηλία της Σαντορίνης.
Ο μεταγενέστερος ο οποίος έγινε το 1995 βρίσκεται στο Εμπορείο της Σαντορίνης.
Επίσης, στον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Εμπορείο της Σαντορίνης, υπάρχει κλίτος επ΄ ονόματι του αναφερόμενου Αγίου.

Στην Βιθυνία της Μικράς Ασίας, υπάρχουν ερείπια από τον χρονολογούμενο του 9ου αιώνα Καθολικό της Ιεράς Μονής του Αγίου Αβερκίου.
Στο νησί μας και σύμφωνα με την ιστορική παράδοση της περιοχής ο εορτασμός του Αγίου Αβερκίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το άνοιγμα των βαρελιών του νέου κρασιού στην περιοχή μας, αφού κατά την ημέρα αυτή οι κάναβες (αποθήκες κρασιών, συνήθως υπόσκαφες) της Σαντορίνης άνοιγαν και δοκίμαζαν τα νέα τους κρασιά!

Έτσι λοιπόν στην περιοχή του Πύργου εορτάστηκε ο Άγιος Αβέρκιος μέσα σε κλίμα βαθειάς θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας από τους Πατέρες της Ιεράς Μονής του Προφήτη Ηλία της περιοχής, αλλά και από τον εφημέριο του χωριού.
Παράλληλα είχαμε τη χαρά και την ευλογία να προσκυνήσουμε τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Αβερκίου, το οποίο είχαν φέρει οι Πατέρες της Μονής Προφήτου Ηλιού.
Μετά την Θεία Λειτουργία ευλογήθηκε και μοιράσθηκε πανήγυρη, από ψωμί με τυρί & ντομάτα, γλυκίσματα, αφράτα στραγάλια με πασαντέμπο και ντόπιο κρασί!
Η χάρη του εορταζομένου Αγίου να απλώνεται και να χαρίζει σ΄ όλους μας τις ευλογίες του.
Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!

bscap0003.jpg
bscap0005.jpg
bscap0024.jpg
bscap0026.jpg
bscap0029.jpg
bscap00030.jpg
bscap00031.jpg
bscap00032.jpg
bscap00033.jpg


Ετικέτες