Ενα βήμα πριν τη… σταύρωση το «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ»

Loading...


Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα μπορούν να επιφέρουν ακόμη και τον τερματισμό του προγράμματος «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ».

Αυτά περιέγραψε σε συνέντευξη Τύπου ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγ.Νικολάου π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου.

Το «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ», εδώ και 15 χρόνια δίνει με αγάπη ένα πιάτο φαγητό σε άπορους, φτωχούς, μοναχικούς, μετανάστες, άστεγους και κοινωνικά αποκλεισμένους συμπολίτες μας, χωρίς δικαιολογητικά και διατυπώσεις. Αλλά η φαίνεται πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Αιτία η μείωση των χορηγιών των χτυπημένων από την κρίση συμπολιτών μας, των προσφορών σε τρόφιμα, η μη επιχορήγηση με δωρεάν διανομή τροφίμων από το κράτος και η μη ικανοποίηση για κοινωνικό τιμολόγιο, εκ μέρους της ΔΕΗ, αν και η σχετική αίτηση υποβλήθηκε από τον περασμένο Απρίλιο!

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου Βόλου, ο προϊστάμενος του ναού π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, επισήμανε ότι, αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των εσόδων των τελευταίων μηνών (το πρώτο δεκάμηνο του 2014 υπάρχει υστέρηση κατά σχεδόν 20.000 €), η κορυφαία φιλανθρωπική δραστηριότητα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, που ξεκίνησε ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος το 1999, ή θα μετατραπεί σε «Σπίτι Γαλήνης», με εννέα μήνες λειτουργία ετησίως και κατάλογο σιτιζόμενων με έλεγχο δικαιολογητικών ή θα οδηγηθεί σε μαρασμό και σε κλείσιμο.

Όπως ανέφερε ο π. Χαρίλαος, το «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ», που αποτελεί τη συνέχεια της παράδοσης του Μητροπολιτικού Ναού, που παρείχε εκτεταμένα λαϊκά συσσίτια στην κατοχή και τη μεταπολεμική περίοδο, διοικείται από επταμελή επιτροπή και στελεχώνεται με 40 εθελοντές και τρεις μισθωτούς υπαλλήλους (μάγειρο, βοηθό μάγειρο και καθαρίστρια). Διαθέτει επαγγελματικό εξοπλισμό και συντηρείται με χρηματικές δωρεές και προσφορές ειδών διατροφής και λειτουργεί καθημερινά από τις 11.30 π.μ. ως τις 2 μ.μ. προσφέροντας κατά μέσο όρο 200 μερίδες φαγητού ημερησίως, που φθάνουν στις 350 τις γιορτές ή το καλοκαίρι, όταν δεν λειτουργούν τα ενοριακά συσσίτια («Σπίτια Γαλήνης»).
Στο «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ» σιτίζονται πτωχοί, γέροντες, μοναχικοί, αποφυλακισμένοι, αλλοδαποί, μετανάστες, άνεργοι, φοιτητές, άστεγοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι, που γίνονται δεκτοί χωρίς δικαιολογητικά και άλλες διαδικασίες.

Πάνω από 100.000 € ετησίως
Η συγκεκριμένη φιλανθρωπική δραστηριότητα, συνδυάζει αμειβόμενη και εθελοντική εργασία και έχει σημαντικό κόστος λειτουργίας (μισθοδοσία, λογαριασμοί ΔΕΚΟ και παραγγελίες ειδών διατροφής όπως λαχανικά και φρέσκο ψωμί), παρασκευάζει περίπου 200 μερίδες ημερησίως, με ελάχιστο κόστος μερίδας 1,5 €, που αντιστοιχούν σε 300 € ανά ημέρα, 2.100 € την εβδομάδα και 109.500 € ανά έτος. Τα δε πάγια μηνιαία έξοδα λειτουργίας (μισθοί, λογαριασμοί και παραγγελίες), ανέρχονται σε 5.000 € κατά μέσο όρο.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού, την τριετία 2012-2014, υπήρξε αύξηση των σιτιζόμενων, με μέσο όρο τις 200 μερίδες ανά ημέρα.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μείωση στα έσοδα της τριετίας, ενώ το 2013 ανήλθαν σε 70.000 €.
«Τα έσοδα το εννεάμηνο 1 Ιανουαρίου μέχρι 1 Οκτωβρίου 2014, ανέρχονται στο ποσό των 35.500 €, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2013 ήταν 55.300 €, δηλαδή υπάρχει υστέρηση κατά 19.800 €», επισήμανε ο π. Χαρ. Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2014 μειώθηκαν δραματικά οι προσφορές σε είδος, εξαντλήθηκαν τα αποθέματα και αυξήθηκαν οι παραγγελίες. Ο π. Χαρίλαος επισήμανε ότι η δραστηριότητα δεν επιχορηγείται με δωρεάν διανομή τροφίμων από την αρμόδια κρατική υπηρεσία, επειδή δεν μπορεί να διαθέτει ονομαστικό κατάλογο δικαιούχων που προσκόμισαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Επίσης, δεν ικανοποιήθηκε ακόμη το αίτημα για μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, αν και η σχετική αίτηση υποβλήθηκε από τον περασμένο Απρίλιο.
Τέλος, ανέφερε ότι οφείλονται μισθοί τριών μηνών στους τρεις υπαλλήλους.

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού κατέληξε ότι «αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των εσόδων τους τελευταίους μήνες, το «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ» θα μεταβληθεί καταρχήν σε ένα απλό ενοριακό συσσίτιο («Σπίτι Γαλήνης») με εννέα μήνες λειτουργία ανά έτος, με κατάλογο σιτιζόμενων και έλεγχο δικαιολογητικών, με διανομή φαγητού κατ’ οίκον, με εργασία εθελοντών κλπ.». Προειδοποίησε δε ότι αν χάσει τον σημερινό ανοιχτό του χαρακτήρα, προφανώς θα οδηγηθεί σε μαρασμό ή κλείσιμο.Ετικέτες