Εκδήλωση της Ένωσης Χριστιανών Επιστημόνων νομού Κερκύρας αφιερωμένη στο Φώτη Κόντογλου(ΦΩΤΟ)

Loading...


Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου 2015 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, η εκδήλωση μνήμης για το λογοτέχνη και αγιογράφο Φώτη Κόντογλου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το θάνατό του.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Λινοσπόρης, Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Κερκύρας, με θέμα της ομιλίας του “ Κόντογλου, ένας προικισμένος τεχνίτης του λόγου”. Υπογράμμισε την πολυσχιδή προσωπικότητα του Φώτη Κόντογλου και κυρίως την ιδιαίτερη σχέση του με την Εκκλησία μας. Η Ορθοδοξία για τον Κόντογλου, δεν είναι μια ηθικολογία, αλλά έκφραση ζωής, σημείωσε ο π. Σεραφείμ. Γι’αυτό το λόγο και τα περισσότερα έργα του έχουν επηρεαστεί από τη βυζαντινή τεχνοτροπία.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε η κυρία Εύη Πολυμέρη, Αρχαιολόγος- Ιστορικός, όπου ανέπτυξε την εισήγησή της με θέμα “Αναδρομή στο εικαστικό έργο του Φώτη Κόντογκλου”. Παρουσίασε την εικαστική πορεία του Καλλιτέχνη, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. Ιδαίτερα η επίσκεψή του στο Άγιον Όρος, αποτέλεσε σταθμό στη μετέπειτα πορεία του. Μέσα από τα έργα του παρουσιάζεται όλη η ιστορία της πατρίδας μας, από τους Αρχαίους Φιλοσόφους, μέχρι τους Νεοέλληνες.
Κατόπιν μίλησε ο κ. Νίκος Θεοδώνης, Αγιογράφος –Λογοτέχνης με θέμα “Φώτης Κόντογλου ο πρώτος μου δάσκαλος”, όπου ανέφερε περιστατικά από τη μεταξύ τους γνωριμία, καθώς και ότι ο ίδιος έμαθε την τέχνη της Αγιογραφίας δίπλα στο Φώτη Κόντογλου.

Την εκδήλωση έκλεισε η Πρόεδρος της Ένωσης Χριστιανών Επιστημόνων νομού Κέρκυρας κυρία Ελισάβετ Κογεβίνα, η οποία και ευχαρίστησε τους ομιλιτές καθώς και τους παριστάμενους.

 

 

 

 

 Ετικέτες