Εκδήλωση για την εικοσαετή Αρχιερατεία του Μητρ. Σάμου στην Αθήνα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με την τιμητική παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και πλειάδος Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε η εορταστική επετειακή εκδήλωση για την συμπλήρωση είκοσι χρόνων αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσεβιου.

 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου Royal Olympic, στην Αθήνα, και παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. ΙΩΣΗΦ ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, τοπικών φορέων, συλλόγων και οργανισμών, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, αρκετοί κληρικοί από διάφορες Μητροπόλεις και λαϊκοί από τη Σάμο και την Αθήνα.

     Την εκδήλωση διοργάνωσε το «Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου σε συνεργασία με την «Αδελφότητα Σαμίων Αθηνών», την «Πανικαριακή Αδελφότητα Αθηνών» και τον «Σύλλογο Φουρνιωτών Αθηνών», ενώ συντόνιζε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ. Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση και επίδοση στον Σεβασμιώτατο κ. ΕΥΣΕΒΙΟ του τιμητικού τόμου με τίτλο «ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΑΝΤΙΔΟΣΙΣ» που εξεδόθη από το «Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» προς τιμήν του Μητροπολίτη.

 

 Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα τροπάρια των Σαμίων Αγίων, του Αγ. Ευσεβίου, των Κολλυβάδων πατέρων και το τροπάριο «Των Σαμίων η νήσος», που έχει συντεθεί για την εορτή της 6ης Αυγούστου, από την χορωδία του Σαμίου ιεροψάλτη και μουσικού κ. Δ. ΖΑΧΑΡΙΟΥ. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους κ.κ. Κ. ΑΓΓΕΛΗ από την Αδελφότητα Σαμίων, Ελ. ΚΟΥΤΗΦΑΡΗ από την Πανικαριακή Αδελφότητα, και Π. Αχλαδή, από τον Σύλλογο των Φουρνιωτών. Επίσης χαιρετισμοί από τον Δημάρχου Σάμου κ. Μ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ, τον Βουλευτή Σάμου κ. Δ. ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ και την Περιφερειάρχη Βορ. Αιγαίου κα ΧΡ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ.

       Στη συνέχεια ο Διευθυντής του «Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» Καθηγητής κ. Μ. Γ. ΒΑΡΒΟΥΝΗ μίλησε για την έκδοση του τιμητικού τόμου και τους σκοπούς αλλά και το έργο του Κέντρου, και ακολούθησαν οι κεντρικές ομιλίες του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Δημητριάδος κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ για τον Σεβασμιώτατο κ. ΕΥΣΕΒΙΟ, το έργο και την προσωπικότητά του, και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αχαΐας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ για τον τιμητικό τόμο και τα περιεχόμενά του.

       Ακολούθησε η επίδοση του τόμου από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ με σχετική προσφώνησή του προς τον τιμώμενο, καθώς και αντιφώνηση και ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου κ. ΕΥΣΕΒΙΟΥ. Ο Μακαριώτατος μιλώντας εξήρε τον χαρακτήρα και το έργο του λέγοντας πως «η επιλογή να είναι κοντά του στη διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας, σε δύσκολες μέρες που καθημερινώς βομβαρδίζεται σημαίνει ότι υπάρχει μία ιδιαίτερη εκτίμηση στο έργο του, στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, αλλά και στη σύνεσή του», ενώ παραλλήλως ευχήθηκε «και άλλες δεκαετίες να διακονήσει την ακρώρεια της πατρίδας με τον ίδιο ζήλο και την ίδια επιτυχία».

          Αντιφωνώντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. ΕΥΣΕΒΙΟΣ ευχαρίστησε όσους συνεργάστηκαν για την εκδήλωση και την έκδοση του τιμητικού τόμου, αλλά και όλο το ποίμνιό του για την αγάπη, την εμπιστοσύνη και το σεβασμό. Είπε μεταξύ άλλων: «Ο Απόστολος Παύλος χαρακτήρισε αυτούς που τον αγάπησαν ‘χαρά και στεφάνι’. Χαρά και στεφάνι μου είστε όλοι εσείς οι Σαμιώτες και η τιμή σήμερα επιστρέφει σε εσάς»».

        Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την χορωδία του κ. Δ. ΖΑΧΑΡΙΟΥ, που απέδωσε τον Σαμιακό Ύμνο, τον Ικαριακό Ύμνο, δημοτικά τραγούδια από τη Σάμο και την Ικαρία, καθώς και τις φήμες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. ΕΥΣΕΒΙΟΥ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ετικέτες