Δισαρχιερατικός Εσπερινός στην Κοίμηση Θεοτόκου Αμαρουσίου (ΦΩΤΟ)

Loading...


του Σπύρου Παπαγεωργίου

Την μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Δεσποίνης Ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, Πολιούχου και προστάτιδος της πόλης, πανηγύρισε και φέτος με λαμπρότητα και κατάνυξη το Μαρούσι.

Την παραμονή της μεγάλης Θεομητορικής εορτής στον ομώνυμο Καθεδρικό Ναό, τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νιγηρίας Αλεξάνδρου, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κυρίλλου με τη συμμετοχή σύσσωμου του Ιερού Κλήρου και πλήθους κόσμου.

Ο Σεβασμιώτατος Νιγηρίας αναφέρθηκε στο πολύ μεστό μήνυμά του, στη σημασία του προσωνυμίου «Θεοτόκος» που αποδίδεται και πως μπορεί ο καθένας από εμάς να γίνει Θεοτόκος και Χριστοτόκος. «Η πρόσκληση της Παναγίας σήμερα αλλά και κάθε στιγμή να γίνουμε Θεοτόκοι και Χριστοτόκοι. Να δίνουμε σάρκα και οστά στον Χριστό. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να καταλάβουμε ότι η παρουσία μας μέσα στην Εκκλησία, δεν είναι ένα ατομικό γεγονός, αλλά βρισκόμαστε σε μια κοινωνία με ανθρώπους και καλούμαστε να φανερώσουμε και να γεννήσουμε τον Χριστό, στη ζωή των άλλων ανθρώπων. Να γίνουμε εμείς η Παναγία για τους άλλους ανθρώπους για να σαρκωθεί και να ξαναγεννηθεί ο Θεός για κάποιους ανθρώπους. Όχι μόνο σε οικείους ανθρώπους. Να κάνουμε άνοιγμα προς τον άλλο, να αγκαλιάσουμε καθετί διαφορετικό. Δεν χρειάζεται φόβος προς το διαφορετικό. Το διαφορετικό δεν είναι εχθρός, αλλά εκεί σαρκώνεται ο Χριστός. Στα στενά δρομάκια των διαδρομών μας. Όποιοι και να είμαστε, όσο χαμηλά και να έχουμε πέσει, εκεί θα ανιχνευθεί Χριστός, αρκεί εμείς να τον αναζητήσουμε. Τότε έρχεται ο καθένας από εμάς και γίνεται Θεοτόκος, δίνοντας όχι μόνο υλική υποστήριξη αλλά γεννώντας το έλεος και την αγάπη. Ο Χριστός ανιχνεύεται μέσα στον πόνο, την αγωνία, την μοναξιά και την απόρριψη.»

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στους δρόμους του Αμαρουσίου, με την παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων των Αστυνομικών Αρχών της πόλης.

Σύσσωμος ο λαός και ο κλήρος της πόλης καθώς και Άγημα του Στρατού Ξηράς, συνόδευσαν την Ιερά Εικόνα, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αμαρουσίου, ενώ την εικόνα κρατούσαν άτομα από το Σώμα Προσκόπων και από την Ένωση Ποντίων.

Στο τέλος της Ακολουθίας ο προϊστάμενος του Ναού, π. Χρήστος Μαρούδας, ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την παρουσία τους, κληρικούς τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γεώργιο Πατούλη αλλά και τους φορείς που συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση της Πανηγύρεως. Ετικέτες