Αρχιερατικός Εσπερινός Οσίου Λεοντίου στο Αργος (ΦΩΤΟ)

Loading...


Την Πέμπτη 18 Ιουνίου η εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Λεοντίου του Μυροβλήτη ο οποίος καταγόταν από το Άργος.

Ο Λεόντιος γεννήθηκε στην αργολική πόλη το 1520. Από μικρή ηλικία διακρίθηκε για την ευσέβειά του.

Έφηβος, εγκατέλειψε τους γονείς και τους φίλους του και ησύχαζε σε κάποια μονή της Αργοναυπλίας (ενδεχομένως του Αγίου Θεοδοσίου του Νέου στην περιοχή του σημερινού Παναριτίου) για μικρό χρονικό διάστημα. Το έτος 1537, όταν οι Τούρκοι άρχισαν την επίθεση εναντίον του Ναυπλίου, ο Λεόντιος προφήτεψε ότι το κάστρο θα ερχόταν στα χέρια των Αγαρηνών, πράγμα το όποιο και έγινε το 1540. Μετά την κατάληψη του Ναυπλίου από τούς Τούρκους, ο Λεόντιος κατέφυγε στο Άγιο Όρος, το όποιο αγάπησε πολύ, και ζήτησε να μονάσει στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου.

Για να τον δεχτούν του έθεσαν δύο όρους: 1) Ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Μονή και 2) ότι θα αναλάβει οποιοδήποτε διακόνημα του ανατεθεί. Κατοίκησε στο Ιερό κοινόβιο της Μονής Διονυσίου και για 60 ολόκληρα χρόνια δεν βγήκε από το Μοναστήρι. Έτσι αξιώθηκε του διορατικού και προφητικού χαρίσματος. Μετά τον θάνατο του, τα Ιερά του λείψανα ανέβλυσαν Μύρο. Ο όσιος Λεόντιος απεβίωσε το 1605 σε ηλικία 85 ετών.

Στην περιοχή Πορτίτσες του Άργους κάτω από την σκιά του κάστρου Λάρισσα υπάρχει ιδιωτικός ναός αφιερωμένος στον Όσιο Λεόντιο και τον Άγιο Αγγελή τους Αργείους. Κάθε χρόνο πάρα πολύς κόσμος από το Αργος και το Ναύπλιο πηγαίνει στην εκκλησία για να τιμήσει τον Άγιο Λεόντιο. Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

AG_LEONTIOU_ARGOS1.jpg
AG_LEONTIOU_ARGOS2.jpg
AG_LEONTIOU_ARGOS3.jpg
AG_LEONTIOU_ARGOS4.jpg
AG_LEONTIOU_ARGOS5.jpg
AG_LEONTIOU_ARGOS6.jpg
AG_LEONTIOU_ARGOS7.jpg


Ετικέτες