Ακολουθίες κι εκδηλώσεις για την Υπαπαντή της Θεοτόκου στις Σέρρες (ΦΩΤΟ)

Loading...


Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης μέσα στα πλαίσια της ποιμαντικής της διακονίας, με αφορμή και την Δεσποτοθεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου μας, διοργάνωσε εκδηλώσεις τιμής για το ιερό πρόσωπο της μητέρας.

Την Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου το απόγευμα, τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Θεολόγου.

Στο τέλος της Ακολουθίας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την ακολουθία της κοπής της Αγιοβασιλόπιτας για τα μέλη των Φιλοπτώχων Ταμείων και όλων των συνεργατών, λαϊκών και κληρικών που έλαβαν μέρος στον «Έρανο της Αγάπης» για τα αποτελέσματα του οποίου μίλησε ο υπεύθυνος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ/ρος Ευστράτιος Καρατσούλης, ο οποίος ανεφερε ότι το ποσό του εφετεινού Εράνου της Αγάπης (14 – 16 Δεκεμβρίου 2014) που συγκεντρώθηκε, παρά την οικονομική δυσπραγία και την αβεβαιότητα των ημερών μας, ανήλθε στα 151.437 ευρώ, σημαντικά αυξημένο από το αντίστοιχο του Εράνου Αγάπης 2013.

Στη συνέχεια ο σεπτός Ποιμενάρχης ομίλησε για το πρόσωπο της Πρεσβυτέρας – μητέρας και την πολυσήμαντη προσφορά της στην ιερατική οικογένεια, στην ενορία και στην κοινωνία και προσέφερε σε όλες τις Πρεσβυτέρες της Ιεράς Μητροπόλεως μία εικόνα της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Ιερά Μητρόπολη, προκειμένου να τιμήσει το ιερό πρόσωπο της μητέρας, ιδιαιτέρως δε το πρόσωπο της Πρεσβυτέρας – μητέρας, διοργάνωσε εκδήλωση λόγου και μέλους, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του παλαιού «ΟΡΦΕΑ» Σερρών.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης μίλησε η υπερπολύτεκνη μητέρα θεολόγος, Πρεσβυτέρα Αικατερίνη Τσαλμπούρη με θέμα «Η μητέρα ως Πρεσβυτέρα». Η ομιλία της Πρεσβυτέρας Αικατερίνης, ήταν μία λαμπρή, ουσιαστική και ρεαλιστική αναφορά για το πρόσωπο της μητέρας –Πρεσβυτέρας, η οποία συγκίνησε το πυκνό ακροατήριο της εκδήλωσης.

Στο δεύτερο μέρος η γυναικεία χορωδία της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» παρουσίασε ένα πλούσιο σε ποικιλία και ποιότητα πρόγραμμα.

Τα μέλη της χορωδίας άφησαν άριστες εντυπώσεις με την αρτιότητα και την ποικιλία του όλου προγράμματος. Τα παραδοσιακά τραγούδια αποδόθηκαν εξαιρετικά υπό την αριστοτεχνική καθοδήγηση της χοράρχου κ. Μαρίας Χαραλαμπίδου. Δύο αφηγηματικά κείμενα, «οι νικητές» και «η πατερίτσα» τα οποία είχαν βάθος νοημάτων, στόλισαν τη ροή των τραγουδιών, όπως επίσης και η παρουσίαση με διαφάνειες και αφήγηση λόγου της διαδρομής του προσώπου της «Μάνας στο διάβα του χρόνου», με αναφορές στα πρόσωπα της Κρατησίκλειας, της Αγίας Μόνικας, μητέρας του Αγίου Αυγουστίνου και της Μπουμπουλίνας.

Την παρουσίαση συμπλήρωσε το θεατρικό δρώμενο «Ανοίξτε την πόρτα σας» το οποίο αναφερόταν στην αναπαράσταση του κρητικού γάμου. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το 5μελές χορευτικό συγκρότημα, που χόρεψε παραδοσιακούς σκοπούς.

Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς την ομιλήτρια της εκδηλώσεως, Πρεσβυτέρα Αικατερίνη Τσαλμπούρη και την διευθύντρια της χορωδίας «Αγία Κασσιανή η υμνογράφος» κ. Μαρία Χαραλαμπίδου για την λαμπρή παρουσία της χορωδίας, η οποία αποτελεί κόσμημα και στολίδι της Εκκλησίας μας γενικότερα. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Σεβ. Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, στην Ιερά Μητρόπολη του οποίου ανήκει η εκλεκτή χορωδία, για την πολύ σπουδαία αυτή προσπάθεια που τελεί υπό την εμπνευσμένη σκέπη και ευλογία του.

Το πρωί της Δευτέρας, εορτή της Υπαπαντής, τελέσθηκε στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών η πανηγυρική θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του σεπτού Ποιμενάρχου, ο οποίος ομίλησε για το αγιώτατο πρόσωπο της Παναγίας, η οποία είναι το πρότυπο της αγιότητας, η μεσίτρια, η εγγυήτρια της σωτηρίας μας, η μητέρα, η βοηθός και η παρηγορήτρια στην ζωή μας και στον πνευματικό μας αγώνα.

serres_ipapadi1.jpg
serres_ipapadi10.jpg
serres_ipapadi12.jpg
serres_ipapadi14.jpg
serres_ipapadi15.jpg
serres_ipapadi2.jpg
serres_ipapadi5.jpg
serres_ipapadi6.jpg
serres_ipapadi7.jpg
serres_ipapadi8.jpg


Ετικέτες