Αθρόα προσέλευση προσκυνητών στον Ι.Ν. Αγ. Τριάδος στο Βύρωνα για την Ιερά Εικόνα Παναγίας Γοργουπηκόου

Loading...


Συνεχίζεται η αθρόα προσέλευση των πιστών στο Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Βύρωνα, εξ’ αφορμής της παραμονής της Ιεράς Εικόνας Παναγίας Γοργουπηκόου από το Πατριαρχείο της Αγίας Πόλεως των Ιεροσολύμων (από 7-21 Ιουνίου 2015).

Χθες το απόγευμα Τρίτη 8 Ιουνίου μίλησε ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Παναούσης, με θέμα: »Κατάκριση: Μια εύκολη και επικίνδυνη Αμαρτία».

Ο π. Εφραίμ στην ομιλία του τόνισε τα εξής: »Το ξεκίνημα της κατάκρισης έχει αυτό το ανθρώπινο χαρακτηριστικό που μας έβγαλε από τον παράδεισο, τον εγωισμό. Γιατί άραγε κρίνει ο ένας άνθρωπος τον άλλον; Γιατί θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο και καλύτερο από τους άλλους.

Υπάρχει μια ιστορία με τον Άγιο Αντώνιο και τον τσαγκάρη από την Αλεξάνδρεια. Ο Θεός είπε στον Άγιο Αντώνιο πως υπάρχει στην Αλεξάνδρεια ένας τσαγκάρης ο οποίος έχει φτάσει σε πνευματικά μέτρα μεγαλύτερα από τα δικά του. Απόρησε ο Άγιος Αντώνιος και ξεκίνησε να πάει να βρει αυτόν τον άνθρωπο. Πήγε τον βρήκε τον τσαγκάρη τον οποίο καθόταν και τον παρατηρούσε όλη την ημέρα.

Έφαγαν μαζί και του λέει ο Άγιος. Πέσμου σε παρακαλώ ποία είναι η πολιτεία σου; Πως ζεις, δηλαδή εσύ; Για να πάρει απάντηση στο δικό του ερώτημα. Ο τσαγκάρης του είπε τίποτα δεν κάνω. Ούτε πολλές νηστείες. Ούτε πολλές προσευχές. Το μόνο που κάνω είναι κάθε πρωϊ που ξυπνάω να λέω στο θεό τα εξής: Θεέ μου εγώ για τις αμαρτίες μου θα χαθώ γιατί είμαι πιο κακός από όλους τους άλλους και όλος ο κόσμος είναι ποίο καλός από μένα. Του λέει ο Άγιος Αντώνιος μόνο αυτά λες; Μόνο αυτό λέω του απάντησε. Τότε ο Άγιος κατάλαβε ότι τελικά η σωτηρία δεν περνάει από τον εαυτό μας αλλά μέσα από τους άλλους και το κλειδί που ανοίγει το παράδεισο είναι η αγάπη και η ταπείνωση.

 


  



Ετικέτες