Αγιασμός των Εγκαινίων του αναπλασθέντος και εξωραϊσθέντος παραλιακού μετώπου του λιμένος της Ερμουπόλεως (ΦΩΤΟ)

Loading...


Παρουσία του ΡΚαθολικού Επισκόπου κ.Πέτρου Στεφάνου, του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Γεωργίου Μαραγκού, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, των Προέδρων του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου, της Πολιτευτού των Κυκλάδων κας Αικ. Μονογυιού, του Προεδρεύοντος του Νοσοκομείου Σύρου, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Προέδρων Συλλόγων και Φορέων, νέων και νεάνιδων του Λυκείου Ελληνίδων και πλήθους κατοίκων και επισκεπτών της Σύρου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, τέλεσε χθες τον Αγιασμό των Εγκαινίων του αναπλασθέντος και εξωραϊσθέντος παραλιακού μετώπου του λιμένος της Ερμουπόλεως.

   Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ στην προσλαλιά του αναφέρθηκε στην ιστορία του λιμανιού από το 1821 μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα σημαντικές ιστορικές του πτυχές, το βομβαρδισμό του τον Ιανουάριο του 1913 από Τουρκική φρεγάτα, όταν βυθίστηκε το πλοίο «Μακεδονία», τον ανηλεή βομβαρδισμό του το 1944, όταν επλήγη σοβαρώτατα και ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Ψαριανών και τη διάσωσή του στις 10 Οκτωβρίου 1944 από τα φιλελληνικά αισθήματα Ιταλού Στρατιώτη, ο οποίος απεκάλυψε την παγίδα που είχαν στήσει σε όλο το λιμάνι οι αποχωρούντες Γερμανοί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι παγίδες του θανάτου αφοπλίστηκαν και διεσώθη το λιμάνι και η πόλη».
   Αναφέρθηκε, επίσης, σε εποχές ανάπτυξης του λιμανιού της Ερμούπολης, επικαλούμενος καταγραφές του Νηολογίου Σύρου,που αποκαλύπτουν τη δυσαναλογία των Συριανών πλοίων σε σχέση με αυτά του Πειραιά το 1846 και το 1854 και ότι το 1855 κατεγράφησαν 8.060 αφίξεις πλοίων στο λιμάνι της Ερμούπολης.
Ευχήθηκε να είναι ασφαλής ο δρόμος και των ποδηλάτων και των αυτοκινήτων και των πεζών, προσκάλεσε όλους να μεριμνούν για την καθαριότητα του χώρου, που είναι ο καθρέπτης η πρώτη εικόνα του νησιού και της πόλης για τους πολυπληθείς επισκέπτες τους.
Ο ΡΚαθολικός Επίσκοπος κ. Πέτρος συνεχάρη τους συντελεστές του έργου και τόνισε την υποχρέωση όλων να τηρούν καθαρή την παραλία αλλά και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Γεώργιος Μαραγκός ευχαρίστησε τους κατοίκους της Σύρου για την υπομονή τους καθ`όλο το διάστημα κατασκευής του έργου, με τη δυσλειτουργία των συγκοινωνιών, που ενάμισυ χρόνο δημιουργήθηκε και ευχαρίστησε την Περιφερειακή και την προοδοιπορήσασα Δημοτική Αρχή, ενώ ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Χαζημάρκος υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα μεγάλο Πρόγραμμα έργων για το νησί της Σύρου, μεταξύ των οποίων και το σήμερα εγκαινιαζόμενο.
Εν συνεχεία, όλοι μαζί έκοψαν την κορδέλλα των Εγκαινίων και περπάτησαν για λίγο στην παραλιακή οδό, με την ευχή να είναι «καλορίζικη».