Έρανος αγάπης στην Ι.Μ. Κυθήρων

Loading...


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Ι.Μ. Κυθήρων οργανώνει έρανο αγάπης για τους ανθρώπους που πραγματική χρειάζονται τη βοήθειά μας. Αναλυτικά η εγκύκλιος του Μητροπολίτη: 

 

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
(υπ’ αριθ. 137/2015)

 Προς
Τον Ιερόν Κλήρον και
τον Χριστώνυμον Λαόν
της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως
Κυθήρων και Αντικυθήρων

«Γνωρίζει πάσα υφήλιος,Νικόλαε τρισμάκαρ τα θαύματα, των σων αρετών το πέλαγος, πένητες τον Προστάτην, και ορφανοί, χήραι τον τροφέα, και τυφλοί τον οδηγόν, πάντες τον πρόμαχον».

(Εκ του β΄Κανόνος της α’ωδής του Αγίου Νικολάου)

Αγαπητοί μου Αδελφοί και Συλλειτουργοί,

Αδελφοί μου Χριστιανοί,

Η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει και τιμά σήμερα την ιεράν μνήμην του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού, Προστάτου των ναυτιλλομένων και των θαλασσών. «Ορφανών προστάτην σε και χηρών, πεινώντων τροφέα, πενομένων τε πλουτιστήν, αιχμαλώτων ρύστην, πλεόντων τε σωτήρα, κεκτήμεθα παμμάκαρ, σοφέ Νικόλαε», ψάλλουμε στο Μεγαλυνάριο της εορτής του.

Όντως, όχι μόνον το Ορθόδοξο Γένος και η Ορθόδοξος Εκκλησία μας, αλλά και όλη η υφήλιος γνωρίζει και διακηρύσσει τα πάμπολλα θαύματα, τα οποία διαχρονικά επετέλεσε και επιτελεί ο μέγας Αρχιποίμην των Μύρων της Λυκίας άγιος Νικόλαος ο θαυματοβρύτης. Ακόμη, κατά τον ιερόν υμνογράφον, είναι γνωστό το πέλαγος των χριστιανικών του αρετών, τον αναγνωρίζουν ως προστάτην οι πάντες, οι πτωχοί και τα ορφανά. Οι χήρες τον θεωρούν τροφέα τους και οι τυφλοί ως τον οδηγόν τους, όλοι δε οι πιστοί προστάτη τους και πρόμαχο.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι προσφιλέστατος και συμπαθέστατος Άγιος δι΄όλα τα πολλά και επίζηλα χαρίσματα του, διά το βαρύτιμο και πλούσιο περιδέραιο ολων των χριστιανικών αρετών και ιδιαίτερα διά την μεγάλη του ευσπλαγχνία και φιλανθρωπία, την πολυύμνητη αρετή της ελεημοσύνης και φιλοπτωχίας.

Μιμητής εις το έπακρον του Ελεήμονος και Παντελεήμονος Θείου Λυτρωτού και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού ήτο άξιος αυτού του μακαρισμού˙ «μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται» και όλων των άλλων θείων μακαρισμών.

Δι΄αυτόν τον λόγον και εν αναμονή των αγίων εορτών των Χριστουγέννων, κάθε χρόνο, τα τελευταία δέκα χρόνια, αρχίζει από την επομένη ημέρα της αγίας μνήμης του Αγίου Νικολάου και διαρκεί επί πενθήμερον ο Έρανος Αγάπης διά τους πτωχούς και ιδιαίτερα απόρους συμπολίτες μας (7,8,9,10 και 11 Δεκεμβρίου).

Πριν από ένα 15νθήμερο περίπου εστείλαμε το προιόν του δίσκου, που περιφέρθηκε στους Ιερούς Ναούς μας κατά την Κυριακή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (8 Νοεμβρίου) για ενίσχυσι και συμπαράστασι των μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι κατακλύζουν τα ακριτικά προς ανατολάς ελληνικά νησιά μας, σε δύο Ιερές Μητροπόλεις (Μυτιλήνης 560,00 ευρώ και Σάμου και Ικαρίας 1.000,00 ευρώ) . Επίσης, με την ιδική σας κατανόησι και συμπαράστασι προωθήσαμε καλής ποιότητος και καινουργή ρουχισμό(παιδικά και άλλα ανδρικά και γυναικεία ενδύματα, καινουργείς κουβέρτες κλπ) στη Λέσβο και την Χίο διά την κάλυψι των πρώτων αναγκών των εμπεριστάτων αυτών συνανθρώπων μας.

Συγκεκριμένα, σε είδη ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων προωθήθησαν τα ακόλουθα: 20 ηλεκτρικές κουβέρτες και 46 κιβώτια ρουχισμού (Μητρόπολη Χίου), καθώς επίσης και 31 κιβώτια ρουχισμού (Μητρόπολη Μυτιλήνης), με παιδικά κυρίως ενδύματα.

Ο Έρανος όμως της Αγάπης θα διανεμηθή μόνον εις τους αρρώστους, πτωχούς και απόρους συντοπίτες και συμπατριώτες μας.΄

Περαίνων την παρούσα Εγκύκλιο, αφού πρώτα σας ευχαριστήσω θερμότατα όλους σας διά την συγκινητική ανταπόκρισί σας στην ερανική προσπάθεια σε χρήμα και σε είδος διά τους εμπερίστατους πρόσφυγες και μετανάστες συνανθρώπους μας, παρακαλώ και πάλιν από το υστέρημα ή το περίσσευμά σας να ενισχύσετε τον Έρανο Αγάπης 2015, ο οποίος θα γίνη την ερχόμενη εβδομάδα, όπως είπαμε.

Εύχομαι από καρδίας ο Πανάγιος Θεός, διά πρεσβειών του σήμερα εορταζομένου Αγίου Πατρός ημών Νικολάου του θαυματουργού, να σας ευλογήση πλούσια και να σας χαρίζη τα εγκόσμια και υπερκόσμια αγαθά Του.

Καί επί τούτοις διατελώ,

Μετ’ εγκαρδίων ευχών και αγάπης
Ο Μητροπολίτης

†Ο Κυθήρων Σεραφείμ

                                                   Ετικέτες