Στα 200 δις ευρώ οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία …

Loading...


Oι τράπεζες της Ελβετίας είναι οι κερδισμένοι της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη και η Ελλάδα ο χαμένος…

Περίπου 200 δις ευρώ εκτιμώνται οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα «Der standard», η οποία επικαλείται ντοκιμαντέρ γαλλογερμανικού τηλεοπτικού δικτύου «ARTE» με τίτλο «Φοροδιαφυγή: Ωρολογιακή βόμβα».


«Οι τράπεζες της Ελβετίας είναι οι κερδισμένοι της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη και η Ελλάδα ο χαμένος», σχολιάζεται στο δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας. Στο ντοκιμαντέρ μεταξύ άλλων αναφέρεται πως γνωστός βιομηχανικός όμιλος με πολλά δισ. δολάρια ετήσιο κύκλο εργασιών, έχει μεταφέρει την έδρα του για λόγους ευνοϊκής φορολογίας στην Ελβετία, κάτι που κάνουν και άλλες πολυεθνικές εταιρείες και με τον τρόπο αυτό η Γαλλία χάνει σε φόρους περισσότερα από 30 δισ. ευρώ ετησίως.

Αναφορές γίνονται και σε Offshore εταιρείες, για παράδειγμα στα νησιά Κέιμαν, όπου είναι «εγκαταστημένες» σε τετραώροφο κτίριο 18.000 τέτοιες εταιρείες ή στο Ντελαουάρε, όπου οι Αμερικανοί έχουν τη δική τους φορολογική όαση και όπου σε ένα μονώροφο κτίριο είναι καταχωρισμένες περί τις 285.000 εταιρείες των οποίων οι ιδιοκτήτες παραμένουν μυστικοί.

Στις ΗΠΑ η φοροδιαφυγή υπολογίζεται σε  100 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα 21 έως 32 τρισ. δολάρια κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους.

Στο δημοσίευμα της «Der standard» επισημαίνεται πως για την παραγωγή του γαλλικού ντοκιμαντέρ έχουν γίνει επισταμένες έρευνες, ενώ πρόκειται να μεταδοθεί σε επανάληψη στις 14 και στις 24 Σεπτεμβρίου.