Πικρές αλήθειες στη δοξολογία για το 2013 στην Κομοτηνή

Loading...


Tης Δήμητρας Συμεωνίδου

«Ο θεός να ευλογεί τον τόπο μας και να δίνει καλύτερες μέρες» είπε απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες της Ροδόπης ο τοποτηρητής της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός

Στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στη μητρόπολη έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός.
 Ο θεός να ευλογεί τον τόπο μας και να δίνει καλύτερες μέρες, ήταν η ευχή που έστειλε σε όλους τους πολίτες της Ροδόπης ο τοποτηρητής της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ.κ. Δαμασκηνός τελώντας την επίσημη δοξολογία για το 2013 στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής. Την πρώτη μέρα του χρόνου ο μητροπολίτης φρόντισε να είναι παρών στα θρησκευτικά του καθήκοντα στην «ορφανή» μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, ενώ την παραμονή της πρωτοχρονιάς τέλεσε αγρυπνία σε ναό του Διδυμοτείχου.

«Με τη συνείδηση του χρέους και της ευθύνης, γρηγορούντες από το χθες, διά του σήμερα, εισερχόμαστε στο αύριο, πιστεύοντας στη διάσταση της αιωνιότητας, που διαπερνά τα σημεία των καιρών και κρίνει την ιστορία» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δαμασκηνός στον απολογισμό πεπραγμένων που ανέγνωσε το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στον καθεδρικό ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας στο Διδυμότειχο, παρουσία του δημάρχου Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδη, του ιερού κλήρου και πλήθους πιστών.

1[Στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής τελέστηκε η πρώτη δοξολογία για το νέο έτος ]
Προηγήθηκε ο μέγας εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του μητροπολίτου, κατά τη διάρκεια του οποίου χειροθέτησε σε πνευματικό – εξομολόγο τον αρχιμ. Νικόδημο Σκλέπα, προϊστάμενο του Ιερού Ναού Σωτήρος Χριστού Διδυμοτείχου και υπεύθυνο του νοσοκομείου της πόλης. Στη συνέχεια ο σεβασμιώτατος ευλόγησε την βασιλόπιτα της μητρόπολης και ευχήθηκε στους παρισταμένους.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Ο μητροπολίτης, ως τοποτηρητής της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, μετέβη στην Κομοτηνή και ιερούργησε στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και προεξήρχε στη δοξολογία για το νέο έτος, η οποία εψάλλη παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, του περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης Άρη Γιαννακίδη, του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Παύλου Δαμιανίδη, της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Σοφίας Μενεσελίδου, του αντιδημάρχου καθαριότητας Γιώργου Ζηλούδη, εκπροσώπων στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών και απλών πολιτών.
1[Αλλαγή χρόνου στο Διδυμότειχο έκανε ο μητροπολίτης όπου έκοψε τη βασιλόπιτα μαζί με τον δήμαρχο Παρασκευά Πατσουρίδη]
«Αυτές τις ημέρες ο κάθε ένας κάνει τον απολογισμό του για την χρονιά που πέρασε» είπε απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες ο κ. Δαμασκηνός, σημειώνοντας ότι «πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε τα σφάλματά τους να δούμε ότι και εμείς, άμεσα ή άμεσα, συμβάλλαμε στην ολισθηρή κατρακύλα του τόπου μας».

Είναι καιρός να μετανοήσουμε, τόνισε ο μητροπολίτης γιατί, όπως πρόσθεσε, «η οικονομική κρίση προϋποθέτει μία βαθύτερη κρίση». Ας περάσουμε αυτή τη χρονιά με προσευχή, όταν ο Θεός γίνει οδηγός και πλοηγός της δικής μας ζωής, μόνο τότε μπορούμε να προσδοκούμε κάτι καλύτερο, κατέληξε στη σύντομη ομιλία του από τον άμβωνα ο μητροπολίτης και ευχήθηκε υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, πρόοδο και ευημερία στον τόπο μας.

Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Στη συνέχεια ο μητροπολίτης ευλόγησε τη βασιλόπιτα της μητρόπολης Μαρωνείας στο επισκοπείο Κομοτηνής και ευχήθηκε στους επισήμους, τον ιερό κλήρο και τον πιστό λαό. Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης είπε τα εξής, «αφήνουμε πίσω μας μία χρονιά δύσκολη την οποία ξεπεράσαμε με κοινό αγώνα και προσπάθεια. Σε αυτή τη χρονιά πιστεύω ότι θα σημειωθεί μία στροφή και η Ελλάδα μετά από κόπους και θυσίες όλων μας θα μπει σε περίοδο ανάκαμψης, ανασυγκρότησης και ελπίδας. Η προσπάθεια συνεχίζεται και θα είναι δύσκολη. Εμείς βρισκόμαστε μπροστά στον αγώνα που κάνει η Ροδόπη και η Ελλάδα για να συναντηθεί με το μέλλον».

Να έχουμε μια καλύτερη χρονιά στην οικονομία μας, ευχήθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης σημειώνοντας πως «η μεμψιμοιρία και η γκρίνια δε ταιριάζει στον τόπο μας και ειδικά στη Ροδόπη. Πρέπει να σηκώσουμε μανίκια και να δουλέψουμε με συγκεκριμένο σχέδιο το 2013».

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός και η τοπική Εκκλησία όλες αυτές τις γιορτινές μέρες επιδίωξε  να εμψυχώσει το δοκιμαζόμενο ποίμνιό της, όχι μόνο στην περιοχή του Διδυμοτείχου αλλά και στη Ροδόπη, δίνοντας του ελπίδα και παρηγοριά για ένα καλύτερο μέλλον. Συγκεκριμένα στο πνευματικό κέντρο του Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Διδυμοτείχου τα κατηχητικά σχολεία του Διδυμοτείχου έκαναν τη δική τους Χριστουγεννιάτικη γιορτή που παρακολούθησε και ο μητροπολίτης, ο οποίος στη συνέχεια διένειμε δώρα. Τέλος ο σεβασμιότατος παρακολούθησε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην ενορία Αγίου Γεωργίου Καστανεών, στην οποία μίλησε επίκαιρα ο αρχιμ.  Κύριλλος Κολτσίδης και απέδωσε χριστουγεννιάτικους ύμνους χορωδία κυριών και δεσποινίδων.