Παιδοκαρδιολογικοί και παιδοοφθαλμολογικοί έλεγχοι από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στη Σίφνο

Loading...


175 καρδιολογικοί και οφθαλμολογικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στα παιδιά της Σίφνου από πεντε εξειδικευμένους παιδοκαρδιολόγους και παιδοοφθαλμιάτρους, εθελοντές του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που δημιούργησαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η μετάβαση των γιατρών εμπίπτει στο πλαίσιο στήριξης του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής απέναντι στους νησιώτες που δεν έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και στην υιοθέτηση των υγειονομικών τους προβλημάτων.  Ήδη στο Δήμο Σίφνου εστάλησαν 22 κιβώτια με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, ενώ η διήμερη επίσκεψη των εξειδικευμένων γιατρών εθελοντών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής υλοποιήθηκε μετά από έκκληση του Δημάρχου Σίφνου προς το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, διότι στη Σίφνο δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι παιδοκαρδιολόγοι και παιδοοφθαλμίατροι.

Κατά τη διήμερη παραμονή τους στο νησι οι παιδοκαρδιολογοι Σωτηρία Αποστολοπούλου, Γεωργία Κωνσταντοπούλου και Ευγενία Μπέη εξέτασαν 100 παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Κατά τη διάρκεια των καρδιολογικών ελέγχων έγινε κλινική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχογράφημα καρδιάς. Σε όσες περιπτώσεις ανακαλύφθηκαν ήπιες ανατομικές ανωμαλίες, ενημερώθηκαν οι γονείς και συνεστήθη τακτική παρακολούθηση.
Οι παιδοοφθαλμίατροι Σίσσυ Καυκάλα και Θάνος Φίτσιος εξέτασαν 75 παιδιά για πιθανά οφθαλμολογικά προβλήματα και όπου χρειάστηκε, συνέστησαν εκτενέστερο έλεγχο και παρακολούθηση. Παράλληλα, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία στα θέματα της πρόληψης, μοίρασαν ενημερωτικό φυλλάδιο αξιολόγησης των γνώσεων των γονέων περι των οφθαλμολογικών προβλημάτων των παιδιών τους.

«Είμαστε κοντά σε κάθε τοπική κοινωνία του Αιγαίου που μας χρειάζεται. Με το Δήμο Σίφνου ξεκίνησε μια συνεργασία που εκτός από την στήριξη σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, περιλαμβάνει προγράμματα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου και κάλυψη των ιδιαίτερων εξειδικευμένων υγειονομικών αναγκών του νησιού στο βαθμό και στην έκταση που μπορούμε. Ένα μεγάλο μπραβο στους γενναίους εθελοντές γιατρούς μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που μαζί με άλλου 300 συναδέλφους στηρίζουν το καθημερινό και πολύπλευρο έργο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής» τόνισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατούλης