Ο’Αρχων Πρωτοψάλτης Αθανάσιος Πέττας σε Ημερίδα του Συλλόγου Ιεροψαλτών »Τρεις Ιεράρχαι»

Loading...


Της Γιώτας Παμπάλου

Απόγευμα της Κυριακής 17 -2-2013 στον Ι.Ναό της Παναγίας Φανερωμένης Κοζάνης με χαρά υποδέχθηκαμε τον’Αρχων Ιεροψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς, κ.Αθανάσιο Πέττα.
Ο κ.Αθανάσιος Πέττας δέχθηκε πρόσκληση από τον Σύλλογο Τρεις Ιεράρχαι και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του κ.Αναστάσιο Καγκαρά,να είναι ο μέγας Εισηγητής της Ημερίδας με θέμα  .
Είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε τη »Β’ Επιμορφωτική Ημερίδα Βυζαντινής Μουσικής του Συλλόγου Ιεροψαλτών Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Νομού Κοζάνης – Οι Τρεις Ιεράρχαι,όπου στην παρούσα εκδήλωση, ακούσαμε το λόγο και την ψαλμωδία του μεγάλου δασκάλου, συνθέτη κ. Αθανασίου Πέττα, ενός από τους  μεγάλους δημιουργούς, δασκάλους  – ψάλτες της βυζαντινής εκκλησιαστικής Μουσικής Τέχνης.
Ο κ.Πέττας σε αποκλειστική συνομιλία που είχε με την κα.Γιώτα Παμπάλου ,Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στο Αγιορείτικο Βήμα.gr – το οποίο ήταν Χορηγός Επικοινωνίας της παρούσας Εκδήλωσης ), μας είπε πως δέχθηκε την πρόσκληση από τον Σύλλογο οι Τρεις Ιεράρχαι και από τον κ.Α.Καγκαρά (ο οποίος πρέπει να αναφέρουμε ,πως υπήρξε  άξιος μαθητής του και συνεχιστής του έργου του) .

Μας τόνισε ο κ.Πέττας  συνομιλώντας μαζί μας :<<Πιστεύω πως πρέπει στις μέρες μας να συνεχιστεί η γνώση στην θεωρία και στην πράξη της Ψαλτικής και μουσικής εκκλησιαστικής Τέχνης στα νέα παιδιά.

Δίνοντας το στίγμα πως είμαστε εδώ με τις γνώσεις μας και με την πείρα μας ,στηρίζουμε τις νεώτερες γενιές ,για να συνεχίσουν αυτό το οποίο εμείς αγαπήσαμε και θέλουμε να συνεχιστεί>> ,μας είπε ο κ.Α.Πέττας μεταξύ άλλων.Ο.κ.Πέττας ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος από την προσέλευση και το ενδιαφέρον του κόσμου , όπως και τόνισε την άξια παρουσία της Χορωδίας και των Ιεροψαλτών του Συλλόγου Τρεις Ιεράρχαι.

Να σημειώσουμε πως η εκδήλωση ξεκίνησε με την Χορωδία οι Τρεις Ιεράρχαι υπό τη διεύθυνση του κ.Α. Καγκαρά με τα »Ανοιξαντάρια» σε Γ’ ήχο, σύνθεση Αθανασίου Πέττα, και το »Άξιον εστί» σε ήχο δευτερόπρωτο του Πέτρου Φιλανδίδη.

Ο χορός των ψαλτών έψαλε  ύμνους συλλογικά  προσφέροντας στο ακροατήριο τα ωραιότερα συναισθήματα. Κατά την διάρκεια της Ημερίδας ενδιάμεσα  των ύμνων που ακούστηκαν και από CD,  ο κ. Πέττας μίλησε  για την Εκκλησιαστική-Βυζαντινή Μουσική, τη σημασία του νοήματος των ύμνων, την άρθρωση , το ρόλο των αναλογίων ,όπως και την σωστή θέση των ψαλτών σχετικά με αυτά.

alt
alt
alt