Μια ενορία δοκιμάζει τον ευλογημένο (ελληνικό) οίνο

Loading...


Του Αντώνη Μακατούνη

(από το ένθετο της εφημερίδας «δημοκρατία» για την Ορθοδοξία)
Οίνος και Ορθοδοξία, μια σύμπλευση και κοινή πορεία χιλιετιών, μια σχέση αλληλεξάρτησης και μυσταγωγίας στο πέρασμα των αιώνων. Είναι γνωστή, άλλωστε, η συμβολή του κρασιού στη Θεία Κοινωνία.

Οσον αφορά τη χώρα μας, το κρασί έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας, αφού μας συντροφεύει στις χαρές και στις λύπες, στα ωραία και τα άσχημα της ζωής, είναι μέρος της μεγάλης παράδοσης αυτού του δοξασμένου τόπου. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία (και όχι άδικα) εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας και, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι λαοί ανακαλύπτουν αυτόν τον πλούτο της ελληνικής γης.  Με αφορμή τη σχέση και τη συνύπαρξη της Εκκλησίας με τον οίνο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση γευσιγνωσίας ελληνικών κρασιών από την ενοριακή ένωση επιστημόνων του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως.
Το εν λόγω γεγονός έλαβε χώρα στην κεντρική αίθουσα του δημοτικού αναψυκτηρίου της Ηλιούπολης, η οποία γέμισε ασφυκτικά από κόσμο που… διψούσε να δοκιμάσει και να γευτεί τέσσερα εκ των καλυτέρων κρασιών της χώρας μας.

Τον συντονισμό, την ιδέα και την υλοποίηση της όλης εκδήλωσης είχε ο δραστήριος και ένθερμος υποστηρικτής του καλού κρασιού π. Σπυρίδων Κατραμάδος, πρόεδρος της ενώσεως επιστημόνων και προϊστάμενος του προαναφερθέντος ναού.

«Η εκάστοτε ενορία προσπαθεί μέσα και από τέτοιες εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, όπως η παρούσα, να προσεγγίσει τον νέο άνθρωπο, δίνοντάς του την ποιότητα, την αξία αλλά και τη σχέση του με την πίστη και την πατρίδα.

Στα προσεχή μας σχέδια είναι η συνεργασία του ιερού ναού μας με τον Δήμο Ηλιούπολης και η συνδιοργάνωση εκδήλωσης ώστε να παρουσιασθεί δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα το πολύ σημαντικό βιβλίο “Οίνος και Αίνος” του διάσημου οινολόγου κ. Δημητρίου Χατζηνικολάου» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο π. Σπυρίδων, ενώ τονίζει τη σπουδαία θέση που κατέχει το κρασί στην Ορθοδοξία: «Ο οίνος είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τη ζωή της Εκκλησίας. Το πρώτο θαύμα που έκανε ο Κύριος ήταν στον Γάμο της Κανά, όταν και μετέτρεψε το ύδωρ σε κρασί και μάλιστα άριστης ποιότητας ως δώρο προς τους νεονύμφους. Βεβαίως, η Εκκλησία διαχωρίζει αυτό που ονομάζεται μέθη από τη φυσιολογική κατανάλωση».
alt

Κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας παρουσιάστηκαν τέσσερις εξαιρετικοί οίνοι (Εορτή, Μαντινεία του Νασιάκου, Ορεινός Ηλιος και το Grand Reserve της Σεμέλης), χορηγία της οινοποιίας Σεμέλη που βρίσκεται στο Κούτσι της Νεμέας. Τα κρασιά με τη βελούδινη υφή και την αξεπέραστη γεύση τους αποτέλεσαν πόλο έλξης για το πολυπληθές κοινό, ενώ δημιούργησαν ευθυμία (χωρίς φυσικά παρεκτροπές) και τροφή για συζήτηση μεταξύ ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει και γαλουχηθεί με τα ευωδιαστά αρώματα των οίνων της πατρίδος μας. Εισηγητής των μυρωδάτων κρασιών ήταν ο διεθνούς φήμης οινολόγος Δημήτριος Χατζηνικολάου (εξάδελφος του σεβασμιότατου μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου).

«Πρέπει να μάθει ο Ελληνας να αξιοποιεί το κρασί και να το συνδυάζει με τα τοπικά εδέσματα. Αν το πετύχει, θα μιλάμε για την απόλυτη αρμονία και για ένα μοντέλο της μεσογειακής διατροφής.

Η αλήθεια είναι ότι τώρα τελευταία γίνεται προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί» λέει ο κ. Χατζηνικολάου και συμπληρώνει, όσον αφορά τη συνοδεία του οίνου στις γαστρονομικές συνήθειες: «Το λευκό κρασί ταιριάζει με τα ψάρια και το κόκκινο με το κρέας. Αξίζει όμως να επιστρατεύσει και το προσωπικό του γούστο ο καθένας, αφού υπάρχουν και εξαιρέσεις».

Στην επιτρεπόμενη κατανάλωση στάθηκε η κ. Αφροδίτη Γκόβα, παθολόγος – διαβητολόγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ενώσεως επιστημόνων: «Το κρασί κάνει καλό στην υγεία μας, για τον άνδρα το ιδανικό είναι ένα με δύο ποτηράκια την ημέρα και για τη γυναίκα ένα.

Βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στην πίεση και ρίχνει το ζάχαρο. Αρκεί να μην περιέχει χημικές ουσίες».