Έκαναν το σπίτι του ιερέα άνω κάτω… για δέκα ευρώ

Loading...


Για δεύτερη φορά διάρρηξη στο πρεσβυτέριο της ενορίας στον Ίασμο

Της Άννας Μαυρίκου

Το βράδυ της Παρασκευής γύρω στις δέκα έγινε διάρρηξη στο σπίτι του ιερέα πατέρα Δαμασκηνού στον Ίασμο.

Άγνωστοι δράστες παραβίασαν την κεντρική είσοδο και κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς την κλειδαριά, για να εισβάλουν στον χώρο. «Οι περίοικοι με ειδοποίησαν γύρω στις έντεκα παρά δέκα ότι υπάρχει φως μέσα στο σπίτι και ότι η πόρτα ήταν διάπλατα ανοιχτή. 
Ήρθε ο διευθυντής του αστυνομικού σταθμού Ιάσμου και μπήκαμε μέσα μαζί. Ήταν ανακατεμένα τα πράγματά μου, οι ντουλάπες άδειες, τα ρούχα πεταμένα κάτω στο πάτωμα. Σηκώσαμε κρεβάτια και καναπέδες και διαπιστώσαμε ότι το μόνο πράγμα που πήραν ήταν κάποια κέρματα αξίας περίπου δέκα ευρώ», δηλώνει συγκλονισμένος ο πατέρας Δαμασκηνός. Την επόμενη μέρα, το Σάββατο, έδωσε κατάθεση και η σήμανση πήρε αποτυπώματα. Ωστόσο, υποψίες για συγκεκριμένους ή ύποπτους δράστες δεν υπάρχουν προς το παρόν.

ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΞΙΑΣ

Ενώ στην οικία υπήρχαν πράγματα αξίας, όπως κάποια εκκλησιαστικά άμφια τα οποία θα μπορούσαν ίσως να εκποιήσουν, δεν τα άγγιξαν. Είναι η δεύτερη φορά που μπαίνουν στο πρεσβυτέριο της συγκεκριμένης ενορίας. Παράλληλα, στις εκκλησίες έχουν γίνει άπειρες φορές απόπειρες και διαρρήξεις. «Πριν από δυο χρόνια μας έκλεψαν και τα καντήλια από τον Αγ. Νικόλαο. Αναγκαστήκαμε, βέβαια, να βάλουμε συναγερμούς εκεί», επισημαίνει ο ιερέας.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ

Πρόβλημα πλέον στον Ίασμο αποτελεί η αστυνόμευση, αφού το ο αστυνομικός σταθμός έχει αποδυναμωθεί. «Τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουμε στον αστυνομικό σταθμό προσωπικό, για να μπορέσουμε να κάνουμε περιπολίες». Τα κρούσματα είναι πολλά και δεν είναι μόνο απέναντι στην εκκλησία. Σπίτια κατοίκων στον οικισμό γίνονται συχνά έρμαιο στα χέρια αδίστακτων. «Αλλά ίσως η εκκλησία να αποτελεί πλέον στόχο», τονίζει ο πατέρας Δαμασκηνός.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ

Ο ιερέας δεν ζητά τίποτα για τον εαυτό του, αλλά κινδυνεύουν οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους. «Θα πρέπει ίσως η τοπική αστυνομική διεύθυνση του Ιάσμου να προσέξει περισσότερο, διότι έχουμε και περισσότερα κρούσματα. Δεν μπορούμε να καταφύγουμε σε ιδιωτική ασφάλεια. Κάποια χωριά στην περιφέρεια έχουν καταφύγει σε αυτό, μισθώνουν ιδιωτικές εταιρείες security. Νομίζω όμως ότι αν θα επανδρώσουν τα τμήματά τους με επάρκεια, δε θα έχουμε πρόβλημα. Παλαιότερα θυμάμαι ότι γίνονταν περιπολίες μέσα στο χωριό. Έρχονταν έξω από την εκκλησία, καθόταν και περιπολικό. Πρόσεχαν και περνούσαν μέσα στη νύχτα. Τώρα δεν έχουμε καν ανθρώπους για να διεκπεραιώσουν τέτοιες αρμοδιότητες. Βλέπεις έναν μόνο άνθρωπο μέσα στο γραφείο και αυτός είναι ο διοικητής. Τι να προλάβει ο καημένος».  Ο πατέρας δαμασκηνός αναφέρει μάλιστα ότι αν χρειαστεί θα κινητοποιηθεί και η τοπική κοινωνία, μαζεύοντας υπογραφές.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας την Κυριακή το πρωί μετά τη λειτουργία που είχε στους Αμαξάδες για την πανήγυρη της Αγ. Παρασκευής επισκέφθηκε τον πατέρα Δαμασκηνό στον Ίασμο. Και εκείνος δήλωσε συντετριμμένος. Οι δυο πατέρες συμφώνησαν στο ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι από μόνοι τους. «Θα πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη αστυνόμευση. Αυτό ανήκει στους κυβερνώντες», επεσήμανε ο πατέρας Δαμασκηνός.