Φρένο στη μεταφορά μεταναστών από τα νησιά – Το σχέδιο επιβράδυνσης Δρίτσα

Loading...


Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου για την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα, μετά από το κατ’ ουσίαν κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ.

 Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με όποιον τρόπο μπορεί, ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει στείλει αυστηρά μηνύματα στην Ευρώπη για τη συμφωνία των Βρυξελλών, η οποία έχει καταπατηθεί και οι επιπτώσεις είναι τραγικές για την Ελλάδα. Το νέο σχέδιο επιβράδυνσης μεταφοράς προσφύγων στον Πειραιά, προβλέπει τη μετάθεση του προβλήματος στα νησιά προκειμένου να σταματήσουν οι εικόνες με μετανάστες και πρόσφυγες να περπατούν κατά μήκος των εθνικών οδών ή να κοιμούνται στο δρόμο επιβεβαίωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. ΡΤο σχέδιο της κυβέρνησης ηδη έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των κατοίκων και των δημάρχων των νησιών.

Το σχέδιο

Στο σχέδιο προβλέπεται φιλοξενία των προσφύγων στα πλοία, που θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια των νησιών έως την Κυριακή.

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημειά της χώρας.

Το σχέδιο, που θα εφαρμοστεί στα νησιά και κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο άξονες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Θ.Δρίτσα:

– Ο ένας είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς των πλοίων, δηλαδή να παραλαμβάνουν και να μεταφέρουν έως το 50% της χωρητικότητάς τους σε επιβάτες πρόσφυγες.
– Ο δεύτερος είναι τα τρία διαθέσιμα πλοία -στη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο- να λειτουργήσουν ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.
– Ο κ. Δρίτσας μίλησε για προσωρινά μέτρα που θα εφαρμοστούν το τρέχον τριήμερο, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δημιουργήσει μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση στα νησιά.

Πάντως, το πρωί της Παρασκευής, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Αριάνδη, μεταφέροντας 1.473 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Βlue Star 2 μεταφέροντας 279 μετανάστες και πρόσφυγες.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

 

 Ετικέτες