Πρώτη σε ηλικιωμένους μέσα στην Ε.Ε. η Ελλάδα

Loading...


Την 1η θέση μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατέχει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τους ηλικιωμένους!
Πρόκειται για μια «πρωτιά» που έρχεται στο προσκήνιο μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τη συρρίκνωση των γεννήσεων αλλά και με την ευκαιρία του σημερινού «εορτασμού» της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων.

Οξεία δημογραφική γήρανση είναι η διάγνωση των ειδικών για τον ελληνικό πληθυσμό. Το 14% των Ελλήνων είναι άτομα ηλικίας άνω των 65, σύμφωνα δε με τις προβλέψεις το 2020 το ποσοστό των ηλικιωμένων υπερβεί το 20% και το 2030 περίπου το 30% του πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα γερόντων, είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν είναι αναγνωρισμένη η Γηριατρική ως ιατρική ειδικότητα ή εξειδίκευση.

«Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και την κοινωνία μας γενικότερα, για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων των υπερηλίκων. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η υγιής και ενεργή γήρανση και η αξιοπρεπής διαβίωση των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας μέσα σε ένα φιλικό και στοργικό ευρύτερο περιβάλλον» αναφέρει σε ανακοίνωσή της με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δημογραφική γήρανση καταγράφεται σε όλες τις δυτικού τύπου χώρες και οφείλεται αφενός μεν στην επιμήκυνση του μέσου όρου επιβίωσης, αφετέρου στην ολοένα και μεγαλύτερη υπογεννητικότητα. Εκτιμούν δε ότι η γήρανση του πληθυσμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, προκαλεί πολλά προβλήματα ιατρικά, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, κ.ά. που θα προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις στις προσεχείς δεκαετίες.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Έτος ενεργού γήρανσης 2012 (COM (210) 462/06.09.2010) και με βάση στοιχεία και προβλέψεις της Eurostat, υπολογίζεται ότι ενώ σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχούν 4 άτομα σε παραγωγική ηλικία (15-64 ετών) ανά 1 συνταξιούχο άνω των 65 ετών, το 2060 θα υπάρχουν μόνο 2 άτομα για κάθε 1 συνταξιούχο.

Οι ηλικιωμένοι καταναλώνουν μεγάλο ποσοστό των κρατικών πόρων για την Υγεία
Αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού είναι η αύξηση των ποσοστών των νόσων φθοράς όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, η καχεξία, η άνοια και άλλες διαταραχές της μνήμης, καθώς επίσης και ο καρκίνος.

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, παρότι αποτελούν το 14% του πληθυσμού, καταναλώνουν δυσανάλογο ποσοστό των κρατικών πόρων για την Υγεία.

Η Τρίτη Ηλικία σε αριθμούς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρίας

– Στην Ελλάδα οι υπερήλικες αποτελούν το 14% του γενικού πληθυσμού.
– Κάθε 5 χρόνια προστίθενται στην προχωρημένη ηλικία πάνω από 100.000 άτομα.
– Από τους ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε γενικά νοσοκομεία το 40% είναι χειρουργικοί ασθενείς.
– Τα άτομα άνω των 70 ετών, ενώ αποτελούν το 10% του πληθυσμού, απασχολούν το 50% των νοσοκομειακών κλινών και ειδικότερα το 25% των κλινών για οξέα περιστατικά.
– Οι υπερήλικες καλύπτουν το 25% των συνολικών ημερών νοσηλείας στα νοσοκομεία.
– Το 70% των υπερηλίκων έχουν περισσότερες της μιας συνοδούς νόσους.
– Το 25% των υπερηλίκων παίρνουν περισσότερα από 5 φάρμακα.
– Από άνοια πάσχουν 150.000-200.000 ασθενείς στη χώρα μας και λόγω της φύσης της νόσου συμπάσχει και ανάλογος αριθμός οικογενειών. Ο αντίστοιχος αριθμός για την Ευρώπη ανέρχεται σε 10.000.000 ενώ παγκοσμίως καταγράφονται 44.000.000 ασθενείς.
– Η κολπική μαρμαρυγή (μια συνήθης μορφή καρδιακής αρρυθμίας όπου ο ρυθμός συστολής της καρδιάς είναι ταχύς, ανώμαλος και αποδιοργανωμένος) παρατηρείται σε ποσοστό 5% στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και σε 10% στους υπερήλικες άνω των 80 ετών και αποτελεί το κύριο αίτιο θρομβοεμβολικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στην Ελλάδα καταγράφονται πάνω από 500 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο.

– Οι περισσότερες μορφές καρκίνου διαγιγνώσκονται σε ηλικιωμένα άτομα: Το 50% των κακοήθων όγκων στις ΗΠΑ αφορά σε άτομα άνω των 65 ετών (NCI).
– Το 60% των θανάτων από καρκίνο αφορά σε υπερήλικες.

– Μεταξύ 1968 και 1990: μειώθηκαν κατά 25% οι θάνατοι από νεοπλασίες σε άτομα κάτω των 55 ετών (χημειοθεραπείες, λεμφώματα, λευχαιμίες, καρκίνος όρχεως), αλλά αυξήθηκε κατά 18% η θνητότητα από καρκίνο στους υπερήλικες ασθενείς.

– Η ετήσια επίπτωση των κακοήθων νεοπλασμάτων αυξάνει με ταχύτατο ρυθμό σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

– Το 52% όλων των καρκίνων στις γυναίκες και το 59% στους άνδρες διαγιγνώσκεται σε άτομα άνω των 65 ετών.

– Πάνω από το 66% των θανάτων από καρκίνο συμβαίνει σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι καρκίνοι είναι πρώτη αιτία θανάτου στο φάσμα ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα 75 χρόνια.

 Ετικέτες