Παρέμβαση στον Άρειο Πάγο για τις καθυστερήσεις στην έρευνα για το κύκλωμα αρχαιοκαπήλων

Loading...


Έντονος είναι ο προβληματισμός για την πορεία των ερευνών σχετικά με το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας που επί πέντε και πλέον χρόνια λεηλάτησε την Ήπειρο και φαίνεται ότι επανακάμπτει.

Το ζήτημα ήρθε και πάλι με ένταση στην επικαιρότητα μετά τις τρεις κλοπές που σημειώθηκαν απανωτά στην Μερόπη και τον Κακόλακο Πωγωνίου.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης με κάθε ευκαιρία αναφέρονταν στο πρόβλημα καυτηριάζοντας την καθυστέρηση σε επίπεδο αστυνομικής και δικαστικής έρευνας και απαιτώντας από τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας την διαλεύκανση μιας από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις των τελευταίων ετών.

Το ίδιο θέμα φαίνεται να απασχολεί σοβαρά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Άλλωστε δεν είναι τυχαίες οι αναφορές που έκανε από τα Γιάννινα ο Υπουργός Κώστας Τασούλας και η επισήμανση ότι το Υπουργείο έχει απευθυνθεί επισήμως στην ηγεσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την επίσπευση των ερευνών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχει ενημερωθεί ήδη η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για την υπόθεση.

Η υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας ερευνάται δικαστικά στην Αθήνα και τα Γιάννινα με δύο ανεξάρτητους φακέλους. Σε επίπεδο αστυνομίας όλη η έρευνα έχει περάσει από το 2009 στη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας στην Αθήνα, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει τον απαιτούμενο ζήλο.

Η ουσία είναι ότι πέντε χρόνια από τη στιγμή που άρχισε να ξετυλίγεται η άκρη του νήματος με τον εντοπισμό και την αγορά κλεμμένης εικόνας στο Μοναστηράκι και τον εντοπισμό κλεμμένων εικόνων σε γκαλερί του Λονδίνου, του Άμστερνταμ και της Γερμανίας δεν έχει γίνει ούτε ένα ουσιαστικό βήμα ώστε η έρευνα να προχωρήσει, οι ένοχοι να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Στα χρόνια αυτά υπήρξαν πολλές υποσχέσεις από πολιτικούς παράγοντες για πλήρη διαλεύκανση οι οποίες όμως έμειναν κενό γράμμα.

Ο νέος Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, είναι αυτό που τώρα δηλώνει ότι θα γίνει ότι είναι εφικτό για την ολοκλήρωση της έρευνας αλλά απομένει να γίνει πράξη.Ετικέτες