Αντισυνταγματικές oι περικοπές των αποδοχών των δικαστών, εισαγγελέων, ένστολων – Ανησυχεί η κυβέρνηση για την αντίδραση των δανειστών

Loading...


Αντισυνταγματικές έκρινε το Μισθοδικείο τις αναδρομικές από τον Αύγουστο του 2012 περικοπές των αποδοχών των δικαστών, εισαγγελέων όλων των βαθμών και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Έτσι οι αποδοχές των δικαστικών θα πρέπει να επανέλθουν σε αυτές που ίσχυαν πριν από 12 χρόνια.

Η κυβέρνηση καλείται τώρα να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» που δημιουργήθηκε, ενώ αγωνιά για τις αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ασκηθούν πιέσεις και στους δικαστές να ανατραπεί η έκδοση άλλων δικαστικών αποφάσεων που να δικαιώνουν αμειβομένους με ειδικά μισθολόγια.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σχεδόν ομόφωνα, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων και όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ΄ επιταγή του μνημονιακού νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα.

Δηλαδή, η αντισυνταγματικότητα των περικοπών ανατρέχει αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012 τόσο για τους εν΄ ενεργεία όσο και για τους συνταξιούχους ένστολους.

Το ίδιο ισχύει και για τους δικαστικούς, τους εισαγγελείς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους δικαστές να υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Εν μέρει συνταγματικό το Μνημόνιο ΙΙ

Αντισυνταγματικό έκρινε χθες η Ολομέλεια του ΣτΕ το Μνημόνιο ΙΙ (νόμος 4046/2012) μόνο όμως στο σκέλος εκείνο με το οποίο καταργείται η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία.

Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε αντισυνταγματικά, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), όλα τα άλλα μέτρα που προβλέφθηκαν σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το Μνημονίου ΙΙ, όπως είναι η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, η κατάργηση του επιδόματος γάμου, η κατάργηση της υπογραφής των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (κατώτερες αποδοχές) μετά από διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων (ΣΕΒ-ΓΕΣΕΕ), η λεγόμενη «μετενέργεια», κ.λπ.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με μία απόφαση 60 σελίδων (2307/2014) αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 22 παράγραφος 2 του Συντάγματος) η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (νόμοι 1876/1990 και 3899/2010) για την επίλυση εργασιακών θεμάτων (αύξηση αποδοχών, επιδόματα, άδειες, αργίες, κ.λπ.).Ετικέτες