Αμφίπολη: Θωρακίζουν τον τάφο για προστασία από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στον Τάφο της Αμφίπολης οι εργασίες υποστήριξης του μνημείου και των ευρημάτων που έχουν ήδη έρθει στο φως, ώστε να μπορέσουν οι αρχαιολόγοι να συνεχίσουν την ανασκαφή εντός του μνημείου.

Στις νέες φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, φαίνονται ξεκάθαρα τα έργα, που έχουν προχωρήσει σημαντικά από την διεπιστημονική ομάδα, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη.

Εξάλλου, ο ξαφνικός βροχερός καιρός, μεταξύ άλλων, καθιστά αναγκαία και τα αποστραγγιστικά έργα που θα εξασφαλίσουν τα ευρήματα από κάθε φαινόμενο.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, οι εργασίες περιλαμβάνουν:

1. Διαμόρφωση των επιχώσεων του πρώτου θαλάμου σε βαθμιδωτό αντίβαρο ,για την ευστάθεια του δεύτερου διαφράγματος.

2. Ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών αντιστήριξης για την προσωρινή σταθεροποίηση του επιστυλίου του δεύτερου διαφράγματος, το οποίο φαίνεται να στηρίζεται ασταθώς.

3. Ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών αντιστήριξης στον τοίχο των Σφιγγών.

4. Κατασκευή επιπέδου εργασίας, με πλάκες κόντρα-πλακέ, επί του πρώτου διαμερίσματος, στο επίπεδο του επιστυλίου, για την ασφαλή πρόσβαση και την λεπτομερή εγγύς παρατήρηση και επιθεώρηση της θόλου του πρώτου θαλάμου αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων.

5. Κατασκευή προσωρινής στραγγιστικής αύλακας, στην εξωτερική περίμετρο του περιβόλου, για την ευχερή απορροή ομβρίων υδάτων και τοποθέτηση στεγανωτικής μεμβράνης, πίσω από την περιοχή του υπάρχοντος στεγάστου προστασίας της εισόδου στον τάφο.

Βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός των προσωρινών μέτρων αντιστήριξης και υποστήλωσης του δεύτερου διαφραγματος, ιδιαιτέρως προς τη δυτική πλευρά, ώστε να καταστεί δυνατή και ασφαλής η προσπέλαση και οι εργασίες αποχωμάτωσης και υποστήριξης της θόλου του δευτέρου θαλάμου. 

Όσον αφορά σε αυτή καθεαυτή την αρχαιολογική εργασία, εστιάζεται στον καθαρισμό του περιβόλου του τύμβου, στα νοτιοδυτικά. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μέτρων προστασίας, οι αρχαιολόγοι θα είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν ανασκαφικές εργασίες εντός του μνημείου. Ετικέτες