Πρόσκληση στον Δ.Αβραμόπουλο να επισκεφθεί την Μόσχα τον Μάϊο

Loading...


Πρόσκληση να επισκεφθεί την Μόσχα τον ερχόμενο Μάϊο δέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, από τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέϊ Σοϊγκού.

Η πρόσκληση αφορά την συμμετοχή του Έλληνα υπουργού στην Διεθνή Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια που θα διεξαχθεί στα μέσα Μαΐου στην ρωσική πρωτεύουσα με διοργανωτή το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Όλα αυτά ενώ ακόμα εκκρεμεί η αποδοχή της πρότασης του προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια, προς τον Ρώσο ομόλογό του πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία επιδόθηκε πέρσι από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο στην τότε επίσκεψη και συνάντησή του στην Μόσχα με τον Σ.Σοϊγκού.

Είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση της Μόσχας στην προσπάθεια ορισμένων κύκλων στην Αθήνα (φωτογραφίζουν «ανορθόδοξες επιχειρήσεις αμερικανικών υπηρεσιών») να εμπλέξουν ρωσικές κρατικές εταιρείες στην υπόθεση της «ομολογίας» Κάντα για πληρωμή του προκειμένου να εγκριθεί η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων OSA AKM ή ως … ευχαριστήρια προμήθεια για την επιλογή των αντιαρματικών συστημάτων Kornet-E.

Και η αντίδραση είναι θετική, αφού από ελληνικής πλευράς εκφραζόταν ανησυχία ότι οι ισχυρισμοί Κάντα (τους οποίους απορρίπτει 100% η Μόσχα θεωρώντας ότι, ειδικά για τα ρωσικά συστήματα, είναι στημένες κατηγορίες) θα οδηγούσαν σε νέα κρίση τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Φαίνεται ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν να δώσουν περαιτέρω συνέχεια στην υπόθεση, για την ώρα τουλάχιστον…

Και φαίνεται ότι στο πρόσωπο του Δ.Αβραμόπουλου, έχουν βρει έναν φερέγγυο συνομιλητή…

Υπενθυμίζεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανώτερο στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα για το θέμα αυτό είχε προχωρήσει στην εξής δήλωση προς το defencenet.gr:

«Οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας έχουν επιστρέψει σε ένα πολύ καλό επίπεδο και απόδειξη ήταν η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Σοιγκού στην Αθήνα και η καλή συνεργασία που είχαν επ’ωφελεία των δύο κρατών, με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, με αποκορύφωμα την υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής/τεχνικής συνεργασίας.

Και επιδιώκουμε να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στις σχέσεις αυτές.

Σίγουρα υπάρχουν πλευρές οι οποίες θέλουν να τραυματίσουν αυτή την προσέγγιση, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει ότι είναι δυνατό προκειμένου αυτό να μην συμβεί.

Είναι γνωστό ότι οι ρωσικές αμυντικές εξαγωγές καλύπτονται σε όλα τα επίπεδα από την κρατική εγγύηση στην διαδικασία επιλογής και στην υλοποίηση των συμβάσεων.»

Η ουσία για την Ρωσία είναι να ενεργοποιηθει η διακρατική συμφωνία για την προμήθεια αμυντικού υλικού αξίας 1,2 δισ. ευρώ, έστω εν μέρει. Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά για ένα πακέτο το οποίο τα Επιτελεία το θέλουν διακαώς και αναμενόταν να κλείσει μέχρι τον Μάρτιο. Στην πρόθεση αυτή της ελληνικής πλευράς αποδίδουν και τον  θορυβο που γίνεται άνευ στοιχείων, για τα ρωσικά οπλικά συστήματα οι Ρώσοι ιθύνοντες….Ετικέτες