Προσευχή στην Ξάνθη για τους… μάρτυρες στην Τουρκία-Τούρκος πρόξενος: Μακάρι ο Αλλάχ να καταστήσει μόνιμη την ενότητά μας

Loading...


ΣΕ ΤΟΥ ΕΧΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ¨ΜΑΡΤΥΡΕΣ¨

H χορωδία ύμνων της μουφτείας Ξάνθης ανέγνωσε μεβλίτ στο χωριό Εχίνος της . Στο μεβλίτ που πραγματοποιήθηκε στο τζαμι Καρατζααχμέτ του Εχίνου πέραν του κόσμου του χωριού, μετείχαν και πολλοί ομογενείς από τα γύρω χωριά.

Την προσευχή-μεβλίτ την έκανε ο μουφτής Ξάνθη Αχμέτ Μέτε. Μετά από την προσευχή ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, έκανε μια ομιλία προς τους μετέχοντες.

Ο πρόξενος Ακιντζί στην ομιλία του ανέφερε τα εξής :

Αξιότιμοι ομογενείς στις 15 Ιουλίου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια εικόνα που όλους μας μας στενοχώρησε και μας προκάλεσε ανησυχία. Άνθρωποι που κρατούσαν ελικόπτερα και αεροσκάφη αγορασμένα με τα σύκα και το σιτάρι που πούλησε ο κόσμος, δυστυχώς τα έστρεψαν κατά αυτού του κόσμου. Έκαναν μάρτυρες 42 μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Την ώρα που οι τρομοκράτες του ΠΚΚ έκαναν γιορτή όταν σκότωναν 2 μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Ποτέ δεν τόλμησαν να τους αντιμετωπίσουν πρόσωπο με πρόσωπο, να αναμετρηθούν μαζί τους πρόσωπο με πρόσωπο, ο καθένας τους ήταν κι ένα λιοντάρι. Βομβάρδισαν την βουλή και άλλους φορείς και δυστυχώς είδαμε μια τέτοια εικόνα καταστροφής. Δόξα τω Θεώ, το κράτος και ο κόσμος μας είναι τόσο ζωντανό που επενέβη γρήγορα και με έναν εκπληκτικό τρόπο απάντησε σε όλους εκείνους που αναρωτιόνταν αν εκείνοι οι παλιοί ηρωισμοί διαβρώθηκαν ή μειώθηκαν. Σε εμάς υπάρχουν τόσοι ήρωες όσοι σε όλο τον κόσμο. Και τι ιστορίες δεν εμφανίστηκαν. Είμαστε ευγνώμονες για αυτά, το κράτος μας έχει την ισχύ να περιθάλψει τους τραυματίες. Τώρα είμαστε στο στάδιο τη εκκαθάρισης.

Πλέον οι θεσμοί μας είναι ισχυροί. Δείτε πως ο στρατός του προφήτη λέγεται Μεχμετσίκ, ο κόσμος επειδή δεν μπορούσε να τον πει Μωάμεθ, τον λέει Μεχμέτ και Μεχμετσίκ. Μακάρι να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά.Και εσείς όμως και αυτό είναι κάτι που κατά την διάρκεια της θητείας μου το έχω δει πολλές φορές, σε αυτά τα χώματα, σε αυτές τις κοιλάδες, σε αυτές τις κωμοπόλεις , υπάρχουν χιλιάδες ανοιχτόκαρδοι άνθρωποι με κατανόηση. Βλέπουμε άλλωστε και την ισχύ από τις προσευχές που έκαναν οι καθαρές καρδιές τους. Πάντοτε ήσασταν εταίροι στα ίδια αισθήματα και αυτό δείξατε και σήμερα με το σημερινό μεβλίτ. Σας ευχαριστώ. Μακάρι ο Αλλάχ να καταστήσει μόνιμη την ενότητα και την ζωντάνια μας. Πάντοτε και παντού αυτό που χρειαζόμαστε πάντα είναι η ενότητα μας. Η βασική αιτία για τις διχόνοιες και τα κακά είναι ο αγώνας για τα ¨εγώ¨. Εγώ να είμαι μπροστά, εγώ να ελέγχω, εγώ να το κάνω.
………………..

Τα αισθήματα μας είναι κοινά, κοινά είναι είτε μιλήσουμε είτε όχι. Συνεννοούμαστε και με τα λόγια και με τα μάτια. Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο. Μακάρι αυτές οι πίκρες να τελειώσουν. Μακάρι εδώ και στα άλλα μέρη του κόσμου ο καθένας να ζει σε ειρήνη και γαλήνη μαζί με τα παιδιά του. Οι εικόνες που βλέπουμε από την τηλεόραση σκίζουν την καρδιά μας. Βλέπετε τα χάλια της Συρίας. Ευχόμαστε για όλους στον κόσμο, ανεξαρτήτως του χρώματος του δέρματος του και της καταγωγής του, να έχει ειρήνη, δημοκρατία και σταθερότητα. Σας ευχαριστώ για την ευαισθησία σας. Ενωμένοι δείξατε την ενότητα που έχουν οι καρδιές σας. Μακάρι να συνεχισθεί αυτή η εικόνα. Σας χαιρετίζω όλους με αγάπη¨.

Στο τέλος του μεβλίτ , τα μέλη της τουρκικής μειονότητας ευχήθηκαν διαμέσου του πρόξενου Ακιντζή τα περαστικά προς την μητέρα πατρίδα Τουρκία.