Κ.Παπούλιας: «Δεν έχει σβήσει το θέμα των αποζημιώσεων»

Loading...


Για μία επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος μαζί με τον Μανώλη Γλέζο του προεδρικού Μεγάρου, δεδομένου ότι την ίδια ώρα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την ανάγκη η χώρα να επαναφέρει ένα ιστορικό ανεκπλήρωτο θέμα, αυτό των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, αφού πρόκειται για χρέος προς τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους απέναντι στη ναζιστική θηριωδία, όπως είπε, για να είναι ελεύθεροι οι ευρωπαϊκοί λαοί. «Δεν μπορεί αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα να αναγνωρίζουν το δημόσιο χρέος απέναντι στις τράπεζες και τα funds και να μην αναγνωρίζουν και να μη διεκδικούν το χρέος της Γερμανίας», τόνισε. Μίλησε για πάνδημο αίτημα του λαού που οφείλει να θέσει η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «αν δεν το θέσει, υποσχόμαστε ότι σύντομα θα το θέσει ο λαός δίνοντας εντολή σε άλλη κυβέρνηση».

Σχολιάζοντας την εικόνα της Αθήνας σήμερα, με τους άδειους δρόμους και την ισχυρή αστυνομική δύναμη, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μήνυμα ζόφου προς το εσωτερικό της χώρας» και «εικόνα κατάστασης πολιορκίας» στο εξωτερικό. «Δεν τιμά την χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία να απαγορεύει τις ειρηνικές διαδηλώσεις, δεν τιμά όμως ούτε τον κ. Σόιμπλε να τον υποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση με φόβο και πάνοπλους αστυνομικούς», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι Δημοκρατία να ξεθάβει έναν χουντικό νόμο για να χτίζει μνημόνια». Κάλεσε δε τον ελληνικό λαό να αγνοήσει τέτοιους νόμους, ακριβώς τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Γλέζος τόνισε ότι «η Γερμανία έχει ηθική υποχρέωση να εξοφλήσει τις οφειλές της προς τον ελληνικό λαό. Και ακόμα, επιπλέον, δεν επιτρέπεται να έχει εξοφλήσει όλες τις επανορθώσεις σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, εκτός από την Ελλάδα». Όπως ανέφερε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, «τα επιχειρήματά μας είναι ακλόνητα. Εδράζονται στο δίκαιο. Δεν εδράζονται σε κανένα ιδιαίτερο συμφέρον. Δεν ζητάμε ιδιαίτερη προνομιακή μεταχείριση. Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε. Δεν θα το ζητιανέψουμε. Θα το αξιώσουμε και θα το πετύχουμε».

Αναλυτικά οι διάλογοι που διεμήφθεισαν σύμφωνα με το real.gr:

Παπούλιας: Πέρασαν τα βάσανα του Συνεδρίου;

Τσίπρας: Τα βάσανα ποτέ δεν περνάνε, ευτυχώς έχουμε τη ζωή να μας τραβά από το μανίκι. Έχει ιδιαίτερο συμβολισμό η επίσκεψή μας σήμερα εδώ. Σας επισκεπτόμαστε την ώρα που βρίσκεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην Αθήνα και συναντά την κυβέρνηση. Με τον πιο επίσημο τρόπο η χώρα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να διεκδικήσει ένα ανεκπλήρωτο ιστορικό χρέος. Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου για μας είναι ιστορικό χρέος απέναντι στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι. Σήμερα, δεν μπορούμε να αναγνωρίζουμε το χρέος, το δημόσιο, σε τράπεζες και μεγάλα funds, αλλά και τα χρέη των τρίτων προς την Ελλάδα να τα διεκδικήσουμε.

Παπούλιας: Θα γνωρίζετε ότι είμαι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που έθεσε με ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση το θέμα αυτό. Εκείνη, βεβαίως, απάντησε αρνητικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει σβήσει η υπόθεση. Ο κ. Γλέζος το υπενθυμίζει συχνά, ελπίζω κάποια στιγμή να υπάρχει πρόοδος.

Γλέζος: Τις πρώτες ημέρες της Κατοχής έπρεπε να παρελάσει η Βερμαχτ και συνέλαβαν όμηρους. Αυτό δεν είναι γνωστό, αλλά συνέλαβαν ομήρους μη γίνει κάτι στην παρέλαση. Σήμερα έρχεται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών στην Αθήνα και όλοι οι Έλληνες είναι όμηροι. Το ερώτημα είναι ποιος έχει φτάσει τον ελληνικό λαό να είναι όμηρος της Γερμανίας.