Ύπνον ελαφρύ και όνειρα ασκανδάλιστα ο Βενιζέλος για τη Θράκη!

Loading...


Στον…κόσμο του ο υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος σε χθεσινή συνέντευξη τύπου για τα όσα διαδραματίζονται στη Θράκη μετά και την σαρωτική νίκη σε Ροδόπη και Ξάνθη του «Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας», που σημειωτέον ίδρυσε ο Αχμετ Σαδίκ, και αποτελεί το μακρύ χέρι της Τουρκίας στην περιοχή! 

Σε ερώτημα «Πόσο σας ανησυχεί το φαινόμενο του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας στη Θράκη και πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε.» δείτε τι απάντησε: 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όλοι οι Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως της περιοχής στην οποία κατοικούν –και αυτό αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης- έχουν τα ίδια πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, είναι ισότιμοι Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως του θρησκεύματός τους.
Εμείς, σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, σεβόμαστε, πλήρως, τους ορισμούς και τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λωζάνης.
Ο καθένας μπορεί να ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα και να κάνει τις πολιτικές και εκλογικές επιλογές που θέλει. Βεβαίως, μια Περιφέρεια πρέπει να εκφράζεται, ει δυνατό κατά ένα τρόπο συνεκτικό προς το κοινό καλό για την τοπική ανάπτυξη, για την ανταγωνιστικότητα, για την απασχόληση.
Αυτό αφορά όλους τους πολίτες της περιοχής, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και μια χώρα πρέπει να μετέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με κριτήρια, τα οποία είναι πρωτίστως ευρωπαϊκά. Άρα, όταν επιλέγουμε τους ευρωβουλευτές μας χρησιμοποιούμε κριτήρια, τα οποία είναι ευρωπαϊκά, φυσικά και εθνικά, αλλά πάντα στο πλαίσιο ενός κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το να είναι κάποιος πολίτης Έλληνας και Ευρωπαίος, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και αυτό αφορά και τους μουσουλμάνους κατά το θρήσκευμα συμπολίτες μας, είναι σημαντικό, είναι ένα προνόμιο που πρέπει κανείς να το αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τώρα, σε σχέση με την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, γιατί δεν είναι αυτό ένα αντικείμενο που θα έλεγα εναρμονίζεται με μια συζήτηση που κάνουμε, εδώ, στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά μπορώ να πω γενικά ότι δεν συμφωνώ με την ανάλυση που γίνεται.
Αν έκανα μια ανάλυση, θα ήταν πολύ διαφοροποιημένη, για να μην πω αντεστραμμένη σε σχέση με το αποτέλεσμα, το πολιτικό, το ευρύτερο, το οποίο παράγεται.
Για μας, σημασία έχει, πάντως, μια καλύτερή κοινή μοίρα για όλους τους Έλληνες, μια καλύτερη κοινή μοίρα για όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. 

Για δηλώσεις Ερντογάν

 Παράλληλα σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Erdogan, ότι στη χώρα μας έχουμε στρατόπεδα τρομοκρατών ο ΥΠΕΞ σχολίασε: 
Θεωρώ ότι ο κ. Erdogan στο πλαίσιο μιας προεκλογικής, ευρύτερα πολιτικής ομιλίας, ίσως έκανε κάποια παρεξήγηση. Αναφέρθηκε, ίσως, σε στοιχεία που αφορούν άλλη χώρα, ή είναι παρωχημένα, γιατί εμείς έχουμε δεχτεί, πολλές φορές, τα επίσημα συγχαρητήρια της τουρκικής πλευράς και στο επίπεδο του Υπουργού Εξωτερικών, για τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία που έχουμε στα θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Οι υπηρεσίες μας συνεργάζονται, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και πολιτικά το κλίμα είναι ένα κλίμα συναντίληψης, θα έλεγα, στα θέματα αυτά. Ετικέτες