«ΝΕΜΕΣΙΣ 2014»: Ελλάδα, Κύπρος, ΗΠΑ και Ισραήλ σε μεγάλη αεροναυτική άσκηση

Loading...


Ξεκινά αύριο Πέμπτη η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση NEMESIS – 2014» στην οποία θα συμμετάσχουν οι αεροναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας, της Κύπρου των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ήδη οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις που συμμετέχουν, έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Η άσκηση θα διεξαχθεί σε περιοχή μεταξύ της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ και φτάνει μέχρι τις ακτές του Λιβάνου.

Τον συντονισμό της άσκησης θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε στενή συνεργασία με τα αντίστοιχα ΚΣΕΔ του Ισραήλ (RCC HAIFA), της Ελλάδας (ΕΚΣΕΔ Πειραιά) και των ΗΠΑ (NAVEUR/PRCC, το οποίο εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας).

Το σενάριο της θα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχείρηση μαζικής διάσωσης από πλατφόρμα λόγω σοβαρού ατυχήματος, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αλλά και συνδυασμένες αεροναυτικές επιχειρήσεις με σενάρια προσβολής μεγάλων εχθρικών μονάδων επιφανείας, αλλά και θαλάσσιου αποκλεισμού.

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος, συνολικά επτά πολεμικά πλοία, τρία πλοία ερευνών και υποστήριξης πλατφόρμας για εξόρυξη υδρογονανθράκων, τέσσερα πλοία καταπολέμησης ρύπανσης, τέσσερα ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη.

Η «NEMESIS – 2014» αποσκοπεί στην ανάπτυξη αποτελεσματικής συνεργασίας και συντονισμού του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας και όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών της Κύπρου με γειτονικά και φίλια κράτη για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.