Ιδού τι σχεδιάζουν-Ο διακαής πόθος της αυτόνομης εκπροσώπησης της μειονότητας στη Βουλή

Loading...


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ DEB ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

«Θέλουμε μια μέρα το DEB να εκπροσωπηθεί και στο ελληνικό κοινοβούλιο», δήλωσε στον «Χ» ο αντιπρόεδρος του κόμματος Οζάν Αχμέτογλου

Πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές του 2014 κατήλθε αυτόνομα το DEB επιτυγχάνοντας τα υψηλότερα ποσοστά στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Υπάρχει ήδη προετοιμασία για τις Ευρωεκλογές του 2019 «είναι δύσκολο να πούμε κάτι ακόμα, αλλά υπάρχει προοπτική. Άλλωστε είμαστε μέλος Ευρωπαϊκού Κόμματος και της FUEN, έχουμε τις επαφές μας στην Ευρώπη»

Όλοι οι παρευρισκόμενοι φορούσαν αυτοκόλλητα με την φωτογραφία του εκλιπόντα Σαδίκ

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Με «σημαία» την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά με ξεκάθαρη στόχευση την εκπροσώπηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Ιανουαρίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων του μειονοτικού κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB). Στον απόηχο της επίθεσης, η οποία έγινε στις αρχές του περασμένου μήνα από τους «Φρουρούς της Θράκης» στο κτίριο, που βρίσκεται στο δρόμο Κομοτηνής – Καρυδιάς, έγινε η προχθεσινή τελετή.

Και μπορεί η επίθεση να χαρακτηρίστηκε ως προβοκατόρικη και να καταδικάστηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο κυριάρχησε στις χθεσινές ομιλίες στη διάρκεια της τελετής ως παράδειγμα των επιθέσεων και της καταπίεσης εις βάρος της μειονότητας. Μάλιστα στην χθεσινή εκδήλωση όλοι οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν τα συνθήματα που είχαν γράψει οι «Φρουροί της Θράκης» στους τοίχους του κτιρίου, αφού οι διαχειριστές του φρόντισαν να αντικαταστήσουν μόνο τα σπασμένα τζάμια, αλλά δεν έσβησαν τα συνθήματα. Ακόμα και αυτό ήταν ενδεικτικό του κλίματος στην τελετή των εγκαινίων, που ξεκίνησε μετά τις 3 το μεσημέρι, με τον συγκεντρωμένο κόσμο να βρίσκεται εντός και εκτός του κτιρίου και την αστυνομία να παρακολουθεί από απόσταση.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΔΙΚ

Παραταγμένη στη σειρά η οικογένεια του ιδρυτή του DEB Αχμέτ Σαδίκ, η χήρα του Ισίκ, ο γιος του Λεβέντ και η κόρη του Φουντά, δέχονταν τα σέβη των εισερχομένων στο κτίριο. Όσοι παρέστησαν στα εγκαίνια φορούσαν στο πέτο ένα μικρό χαρτί που έφερε την φωτογραφία του Αχμέτ Σαδίκ και έγραφε στην τουρκική γλώσσα «δεν ξεχάσαμε, δεν θα ξεχάσουμε». Η ίδια εικόνα βρίσκεται αναρτημένη και στην είσοδο του αύλειου χώρου, ενώ το πανό με το σήμα του κόμματος είναι αναρτημένο στον πρώτο όροφο του κτιρίου.

Μερικές φωτογραφίες του Αχμέτ Σαδίκ, με τον ίδιο να απεικονίζεται στα δικαστήρια της Κομοτηνής, λόγια του ίδιου, αλλά και ένα αυτοκίνητο, συνθέτουν το διάκοσμο του κτιρίου, που γέμισε από κόσμο χθες το μεσημέρι. «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ» Για πρώτη φορά χθες τα γραφεία άνοιξαν στο κοινό, με τον πρόεδρο του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς να κάνει την εναρκτήρια ομιλία. «Αυτό είναι το σπίτι όλης της μειονότητας», είπε με έμφαση ο πρόεδρος του κόμματος, παρουσιάζοντας τις στοχεύσεις του κόμματος. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίθεση στα γραφεία, την κλοπή του αυτοκινήτου με το οποίο σκοτώθηκε ο Αχμέτ Σαδίκ. Δεν παρέλειπε να επαναλαμβάνει τακτικά ότι «οι άνθρωποι του κόμματος ακολουθούμε τον δρόμο που χάραξε ο Αχμέτ Σαδίκ». Ευχαρίστησε την οικογένεια Σαδίκ για την παρουσία τους στην τελετή, για να δώσει τον λόγο στην χήρα Ισίκ. Την ευαρέσκειά της για τη νέα στέγη του κόμματος, εξέφρασε η ίδια.

Στο βήμα ανέβηκε ο φίλος του Αχμέτ Σαδίκ, όπως χαρακτηρίστηκε στην προσφώνηση, ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ. Αναφορές στην προσωπικότητα του ιδρυτή του κόμματος και στη δράση του για τη μειονότητα, έκανε ο ψευτομουφτής. Μάλιστα στο τέλος της ομιλίας του πήρε στα χέρια του μία σημαία που έφερε το σήμα του DEB και τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σηκώνοντας την ψηλά είπε «αυτή η σημαία δε θα πέσει ξανά κάτω, θα γίνει η σημαία της μειονότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ομιλία πραγματοποίησε και ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, αλλά και ο βουλευτής με το Ποτάμι Ιλχάν Αχμέτ, ο μοναδικός βουλευτής της μειονότητας που ήταν παρών. Χαιρετισμό απέστειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά. Όλες οι ομιλίες έγιναν στην τουρκική γλώσσα, ενώ ακολούθησε προσευχή την οποία τέλεσε ο ψευτομουφτής Κομοτηνής.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ «Χ»

«Το κόμμα μας είναι ένα κόμμα της Ελλάδας, το οποίο το δέχεται σχεδόν όλη η μειονότητα, γι’ αυτό και ο πρόεδρος το χαρακτήρισε σπίτι της μειονότητας. Εγώ όμως θα το έλεγα σπίτι όλων των πολιτών και της Ροδόπης και της Θράκης, αλλά γιατί όχι και όλης της Ελλάδας». Τα παραπάνω δήλωσε αποκλειστικά στον «Χ» ο Οζάν Αχμέτογλου, αντιπρόεδρος DEB και συντονιστής νομαρχιακής οργάνωσης Ξάνθης, όταν του ζητήθηκε μία δήλωση στην ελληνική γλώσσα για τα χθεσινά εγκαίνια. Στόχος του κόμματος, όπως το παρουσίασε ο ίδιος, «είναι η μειονότητα να κερδίσει τα δικαιώματα που τις δίνονται από τις διεθνείς συνθήκες, το ελληνικό σύνταγμα και τις διμερείς συμβάσεις. Θέλουμε πιο πολύ δημοκρατία και πιο πολύ ισότητα. Η μειονότητα εδώ και παρά πολλά χρόνια, έχει πάρα πολλά προβλήματα και πάρα πολλά αιτήματα, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί ακόμα. Να αναφέρω για παράδειγμα το θέμα της μειονοτικής εκπαίδευσης. Επίσης λόγω του διαχωρισμού η μειονότητα έχει μείνει πολύ πίσω και οικονομικά, γι’ αυτό η Θράκη είναι η πιο υπανάπτυκτη περιοχή της Ελλάδας».

Πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές του 2014 κατήλθε αυτόνομα το DEB επιτυγχάνοντας τα υψηλότερα ποσοστά στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Υπάρχει ήδη προετοιμασία για τις Ευρωεκλογές του 2019 «είναι δύσκολο να πούμε κάτι ακόμα, αλλά υπάρχει προοπτική. Άλλωστε είμαστε μέλος Ευρωπαϊκού Κόμματος και της FUEN, έχουμε τις επαφές μας στην Ευρώπη». Όσον αφορά για τους στόχους του κόμματος στην Ελλάδα «θέλουμε μια μέρα το DEB να εκπροσωπηθεί και στο ελληνικό κοινοβούλιο, να υπάρχει εκεί η φωνή της μειονότητας. Είναι ένα δίκαιο αίτημα και θα είναι για το καλό της περιοχής και για το καλό της δημοκρατίας της Ελλάδας». Να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει συγκέντρωση υπογραφών εκ μέρους του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας προκειμένου να καταδικαστεί η πρόσφατη επίθεση στα νέα γραφεία και όλοι όσοι ήταν παρόντες στα χθεσινά εγκαίνια κλήθηκαν να υπογράψουν.

 Ετικέτες