Μονή Ζωγράφου

Η Μονή Ζωγράφου βρίσκεται σε υψόμετρο 160 μέτρων, σε μια πλαγιά του Ν.Δ. μέρους της χερσονήσου και είναι αφιερωμένη στον ‘Άγιο Γεώργιο. Ιδρύεται, σύμφωνα με την παράδοση, τον 10ο αιώνα στα χρόνια του Λέοντος Σοφού από τρία αδέλφια, τον Μωυσή, τον Ααρών και τον Ιωάννη από την Αχρίδα.

Αρχικά ονομαζόταν Μονή Αγίου Γεωργίου του Ζωγράφου. Τον 14ο αι. η Μονή καταστρέφεται από Καταλανούς πειρατές, αλλά ανοικοδομείται χάρη στην ενίσχυση των Παλαιολόγων, καθώς και ηγεμόνων Παραδουνάβιων χωρών.

Το 1502, αφού είχε ερημωθεί, ανακαινίστηκε από τον ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Στέφανο τον ΣΤ΄τον Καλό. Παρότι στην Μονή Ζωγράφου αρχικά μόναζαν, εκτός από Βούλγαροι, Έλληνες και Σέρβοι, από το 1845 μένουν μόνο Βούλγαροι μοναχοί.

Το Καθολικό κτίστηκε το 1801 και τοιχογραφήθηκε το 1817. Τιμά τη μνήμη του Αγ. Γεωργίου. Εκτός από δυο θαυματουργές εικόνες του και άλλες δυο της ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ και της ΕΠΑΚΟΥΟΥΣΑΣ, η Μονή κατέχει και άλλα κειμήλια και εκκλησιαστικά σκεύη.

Η βιβλιοθήκη περιέχει 126 ελληνικά και 388 σλαβικά χειρόγραφα, καθώς και πάνω από 8.000 βιβλία. Διαθέτει οκτώ παρεκκλήσια μέσα και οκτώ έξω απ’ τήν. Στην Μονή ανήκουν επίσης δυο εργαστήρια στις Καρυές και το κελί της Μεταμορφώσεως.

Η Μονή Ζωγράφου είναι κοινοβιακή από το 1849 με σιγίλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Ανθίμου Δ΄. Κατέχει την 9η θέση στην ιεραρχία των Μονών του .

 


The monastery was founded shortly before 980, apparently by an iconographer named George, zographos meaning painter. The tradition of accepting Bulgarian monks at Zographou had already begun in Byzantine times, but the monastery always had monks from many nations. Services were held exclusively in Bulgarian only from 1845, before then Greek had been equally used. The katholikon is dedicated to St. George and was built in 1801 and frescoed in 1817. The most important relics are the “acheiropoietos” (not-made-by-hands) icon of St George, traditionallty associated with the monastery’s founders, another icon of the same saint and the manuscript of the monk Paisios of Chelandari (18th cent.) containing the first complete history of the Bulgarian nation.

πηγή: Xαρίτωνος Μοναχού