Τριμελής επιτροπή σε άλλους δύο Μητροπολίτες – Έκτακτη Ιεραρχία στις 25 -27 Φεβρουαρίου

Loading...


Την έκτακτη Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, κατά το τριήμερο από 25 έως 27 Φεβρουαρίου αποφάσισε σήμερα η ΔΙΣ. 
Συνάμα ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως η ΔΙΣ συνεχίζει τις…αποστολές επιτροπών και μετά τον Κίτρους Αγαθόνικο, τώρα παίρνουν σειρά οι Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Κύριλλος και Φωκίδος Αθηναγόρας.

Επίσης αποφασίστηκε τον Αρχιεπίσκοπο να συνοδέψουν στο Φανάρι στις 9 Μαρτίου για τη Σύναξη των Προκαθημένων Ορθοδόξων Εκκλησιών ο Μητροπολίτες Δημητριάδος και Μεσσηνίας. 
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: 
Συνήλθε σήμερα Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Ιανουάριο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στην αρχη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε εγκαρδίως στους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους να είναι ευλογημένη η Νέα Χρονιά και να είναι υγιείς, ώστε με δύναμη και επιτυχία να επιτελούν τα πολυεύθυνα καθήκοντά τους.

Στις ευχές του Μακαριωτάτου απήντησε αντευχόμενος, εκ μέρους και των Συνοδικών Συνέδρων, ο Σεβασμιώτατος Αντιπρόεδρος, Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την έκτακτη Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, κατά το τριήμερο από 25 έως 27 Φεβρουαρίου 2014.
Επίσης ανεγνώσθη κείμενο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, δια του οποίου προσκαλείται η Εκκλησία της Ελλάδος στη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, τον προσεχή Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο να συνοδεύσουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποσταλεί προς τις Ιερές Μητροπόλεις Εγκύκλιο Σημείωμα σχετικά με την εορτή των Τριών Ιεραρχών, μετά από Εισήγηση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Επίσης αποφάσισε, βάσει του άρθρου 34, παρ. 3 έως 6 του Νόμου 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», την αποστολή επιστολής δια του Υπουργείου Παιδείας προς τον Εντιμότατο κ. Σωτήριο Ρίζο, Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε στα πλαίσια της αρμοδιότητός του να ενεργήσει για την ενεργοποίηση της σχετικής Τριμελούς Επιτροπής, ως προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλο και Φωκίδος κ. Αθηναγόρα.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.